Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό μέσο για πολλές παθήσεις, από τη γρίπη μέχρι τα κονδυλώματα και από τα ηλιακά εγκαύματα μέχρι την πιτυρίδα.

 

 

Το μηλόξυδο είναι γνωστό από την αρχαιότητα ως φάρμακο και είδος διατροφής και έχει αναρίθμητες χρήσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι το συνδέουν μόνο με το μαγείρεμα αλλά οι χρήσεις του υπερβαίνουν κατά πολύ την χρήση στην κουζίνα. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό μέσο για πολλές παθήσεις, από τη γρίπη μέχρι τα κονδυλώματα και από τα ηλιακά εγκαύματα μέχρι την πιτυρίδα. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πολλών σοβαρών ασθενειών για τις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι θα στρέφονταν αμέσως στα φάρμακα. Το μηλόξυδο που προέρχεται από οργανικά μήλα μπορεί να παρέχει ένα ευρύ φάσμα οφελών για την υγεία όπως:

  • Μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης, της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα και βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
  • Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενισχύοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Βοηθά στην πέψη: Τα πρεβιοτικά, αποτελούν μια ειδική μορφή ινών. Θρέφουν τα υγιή βακτήρια (προβιοτικά), τα οποία ήδη βρίσκονται στο γαστρεντερικό σας σύστημα. Η πηκτίνη, πρεβιοτικό, την οποία βρίσκουμε στο μηλόξιδο, στον πάτο του μπουκαλιού, είναι επίσης γνωστό ότι επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης. Οπότε, ανακινήστε καλά πριν το χρησιμοποιήσετε. Είναι πολύτιμο!
  • Είναι πλούσιο σε κάλιο, ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των μυών, των οστών, των δοντιών.
  • Boηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές: Το οξύ που παράγει το στομάχι μας έχει pH από 1.0 έως 2.0. Το οξύ αυτό αποστειρώνει την πεπτική οδό και σκοτώνει τα μικρόβια. Όταν το επίπεδό του μειωθεί, ανεπιθύμητα βακτήρια μπορεί να αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Οι συνέπειες είναι αίσθηση φουσκώματος και δυσπεψία, όπως και αδυναμία απορρόφησης των απαραίτητων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε καρκίνο. Το pH λοιπόν του (αραιωμένου) μηλόξυδου είναι 2.4. Φαίνεται λογικό ότι η πρόσληψή του βελτιώνει την υγεία του στομάχου και ενισχύει την πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων που χρειαζόμαστε
  • Καταπολεμά την πιτυρίδα και τις ψείρες. Οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση μηλόξυδου. Η οξύτητα του ξυδιού αλλάζει το pH του τριχωτού της κεφαλής και επίσης έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Αραιώστε λίγο μηλόξυδο σε ίση ποσότητα νερού και βάλτε το μίγμα σε ένα μπουκάλι σπρέυ. Ψεκάστε και ύστερα τυλίξτε τα μαλλιά σας με μια πετσέτα. Αφού το αφήσετε για 15 λεπτά, ξεπλένετε όπως συνήθως. Για καλύτερα αποτελέσματα, δοκιμάστε να το κάνετε δύο φορές την εβδομάδα.
  • Τονώνει την επιδερμίδα: Το μηλικό οξύ ενισχύει και επιταχύνει τις διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώματός σας, ισορροπεί το ph της επιδερμίδας, βοηθώντας τους πόρους να μη φράζουν.
  • Καθαρίζει τα μαλλιά: Το οξύ στο μηλόξυδο  δίνει στα μαλλιά μια γυαλιστερή λάμψη. Μετά το λούσιμο, αναμείξτε μια κουταλιά της σούπας ξύδι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και περιχύστε με αυτό το μαλλιά σας. Αφήστε το για δύο λεπτά και ξεπλύνετε.
  • Αντί αποσμητικού: Μετά από ένα μπάνιο ή ντους απλώστε μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο στις μασχάλες σας. Οι φυσικές αντιβακτηριακές του ιδιότητες θα σκοτώσουν τα βακτήρια, που προκαλούν την οσμή του σώματος.
  • Στοματικό διάλυμα: Αναμείξτε ένα κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο με μισό φλιτζάνι νερό και χρησιμοποιήστε το ως στοματικό διάλυμα για την κακή αναπνοή και την ουλίτιδα.
  • Ενυδάτωση ποδιών: ρίξτε ένα φλιτζάνι μηλόξυδο σε μια μεγάλη λεκάνη με ζεστό νερό. Αφήστε τα πόδια σας να μουλιάσουν για περίπου 15 λεπτά για να μειώσετε την κούραση και το πρήξιμο.
  • Βοηθά στην αντιμετώπιση του έρπητος και της κυτταρίτιδας.
  • Θεραπεία για τα εγκαύματα από ηλιοθεραπεία. Τοποθετήστε ένα μπουκάλι μηλόξυδο στο ψυγείο. Απλώστε σε μια πετσέτα μηλόξυδο και στη συνέχεια ακουμπήστε το πάνω στο καμένο δέρμα.
  • Φούσκωμα και δυσπεψία: Αναμείξτε μία κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το πριν από τα γεύματα για να βελτιώστε την πέψη.
  • Μετά την άσκηση: Αναμεμιγμένο με νερό, χρησιμοποιείται σαν αντίδοτο για το γαλακτικό οξύ και την κόπωση μετά την προπόνηση, καθώς παρέχει κάλιο και άλλα θρεπτικά συστατικά και πολύτιμα ένζυμα που βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών.
  • Βραδινές κράμπες: Ένα ή δυο κουταλάκια μηλόξυδο αναμεμειγμένο με νερό και λίγο μέλι για τη γεύση, μπορεί να καταναλωθεί πριν τον ύπνο για να αποτρέψει τις βραδινές κράμπες.
  • Μύκητας CANDIDA: Η τακτική κατανάλωση μηλόξυδου μπορεί να βοηθήσει τη βελτίωση της εντερικής χλωρίδας αντιστρέφοντας την υπερανάπτυξη του μύκητα candida και άλλων ανεπιθύμητων βακτηριδίων.
  • Διαχείριση βάρους:  Έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον έλεγχο της όρεξης. Υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι το μηλόξυδο μας κάνει να νιώθουμε χορτασμένοι. Αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, κάτι που σημαίνει ότι τρώμε και λιγότερο. Το οξικό οξύ που περιέχεται στο μηλόξυδο μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις θερμίδες σας κατά 200 με 275 την ημέρα.
  • Μη τοξικό καθαριστικό: Φτιάξτε ένα μη τοξικό καθαριστικό σπρέι χρησιμοποιώντας ένα μείγμα 50/50 νερού και μηλόξυδου σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Απορροφά τις οσμές και έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
  • Αράχνες, τσούχτρες και τσιμπήματα εντόμων: Αναμείξτε 1-2 σταγόνες έλαιο λεβάντας με λίγο μηλόξυδο και απλώστε πάνω στα τσιμπήματα.
  • Για τη θεραπεία των πονοκεφάλων: βάλτε μερικές κουταλιές της σούπας μηλόξυδο σε λίτρα νερό και βράστε στη φωτιά. Εισπνεύστε τον ατμό για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται μεταξύ 15’ έως 45’.

Κάποια πράγματα που πρέπει να προσέχουμε

Δεν πρέπει να ξεχνάμε για άλλη μια φορά ότι το μηλόξυδο είναι αρκετά όξινο. Πρέπει να το αραιώνουμε και να μην το παρακάνουμε στη χρήση του. Μην το καταναλώνετε απευθείας από το μπουκάλι! Και καθώς το οξύ μπορεί να φθείρει το σμάλτο των δοντιών σας, προτιμήστε το καλαμάκι. Το οξύ μπορεί επίσης να ερεθίσει το δέρμα σας. Αναφέραμε ότι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, αλλά χρειάζεται προσοχή· μην το χρησιμοποιείτε για την ακμή σας ή για τις πληγές σας. Το ξύδι μπορεί να χειροτερεύσει την κατάσταση.

iatronet.gr/ Αλεξοπούλου Μαρία-Χριστίνα Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

You May Also Like

Δενδρολίβανο για πονοκέφαλο, στομάχι, φούσκωμα, μνήμη, άσθμα, μαλλιά, κυτταρίτιδα

Ήταν γνωστό στους αρχαίους Αιγύπτιους, Άραβες και Ρωμαίους, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν ως αρωματικό και το καλλιεργούσαν. 

Τέσσερις τροφές για καθαρή αναπνοή

Τέσσερις τροφές για καθαρή αναπνοή

Ε.Φ.Ε.Τ. Ανάκληση κατεψυγμένου παρασκευάσματος από κρέας πουλερικών, λόγω Salmonella spp

Ε.Φ.Ε.Τ. Ανάκληση κατεψυγμένου παρασκευάσματος από κρέας πουλερικών, λόγω Salmonella spp

Έχετε αναιμία; Βάλτε μέλι στην διατροφή σας

Μια κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει 0,1 mg σιδήρου.

Adaptive Shortening of Muscles: «Προσαρμοστική μείωση του μήκους των μυών»

Adaptive Shortening of Muscles: «Προσαρμοστική μείωση του μήκους των μυών» Γράφει ο…

8 τροφές που βοηθούν στον ύπνο

Table of Contents Hide 8 τροφές που βοηθούν στον ύπνο 8 τροφές…

Η κατοχή σκύλου ωφελεί την ψυχική υγεία

Η έρευνα προστίθεται στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι σκύλοι είναι περισσότερο από…

Ρυτίδες: Τι να προσέχουμε για να τις αποφύγουμε

Ρυτίδες: Τι να προσέχουμε για να τις αποφύγουμε

Τροφές που θεωρούνται ιδανικές για την απώλεια βάρους

Τροφές που θεωρούνται ιδανικές για την απώλεια βάρους

Υπέρταση: Τι όφελος έχει το γιαούρτι – Κάθε πότε να το τρώτε

“Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα” λέει ο λαός,…