Σε 50 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι εκτιμώμενες οικονομικές απώλειες για τη χώρα μας από τη μετανάστευση των νέων Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, την τελευταία οκταετία, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα. Απώλειες που καρπώθηκαν οι νέες «πατρίδες» των εκατοντάδων χιλιάδων νέων Ελλήνων μεταναστών. Επιστήμονες, οι οποίοι από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι και σήμερα αναζητούν επαγγελματικές ευκαιρίες σε χώρες του εξωτερικού, αφού η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να τους εξασφαλίσει ούτε εργασία πόσο μάλλον αξιοπρεπή μισθό και προοπτικές εξέλιξης.

 

Ειδικότερα, την προστιθέμενη αξία και τα φορολογικά έσοδα που δημιουργούν στις χώρες υποδοχής οι Έλληνες που έφυγαν για το εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης (2008-2016) καταγράφει η Endeavor Greece, διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός στήριξης της επιχειρηματικότητας.

 

Σύμφωνα με στοιχεία από τις χώρες υποδοχής και εγχώριες έρευνες, η εκτιμώμενη «φυγή» ανθρώπινου κεφαλαίου από τον Ιανουάριο 2008 μέχρι σήμερα είναι μεταξύ 350.000 (σύμφωνα με την εκτίμηση της Endeavor) και 427.000 (σύμφωνα με την εκτίμηση ΤτΕ).

 

Βάσει υπολογισμών, οι Έλληνες επιστήμονες στην πλειοψηφία τους ανώτερης/ανώτατης εκπαίδευσης, συνεισφέρουν ετησίως 12,9 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ των χωρών υποδοχής (κυρίως Γερμανία και Αγγλία) και 9,1 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα, εκ των οποίων 7,9 δισ. ευρώ σε φόρους εισοδήματος και εισφορές και 1,2 δισ. ευρώ σε ΦΠΑ.

 

Όπως τονίζεται, είναι εντυπωσιακό ότι σήμερα, μεταξύ όλων των εξαγόμενων «προϊόντων» της χώρας, το ανθρώπινο δυναμικό κατέχει την πρώτη θέση σε αξία με 12,9 δισ. ευρώ. Ακολουθούν τα προϊόντα πετρελαίου (7,2 δισ. ευρώ), τα προϊόντα αλουμινίου (1,3 δισ. ευρώ), τα φάρμακα (0,7 δισ. ευρώ), το ελαιόλαδο (0,5 δισ. ευρώ), τα ψάρια, οι ελιές, τα προϊόντα καπνού, τα πληροφοριακά συστήματα και τα τυροκομικά προϊόντα με 0,4 δισ. ευρώ, το βαμβάκι και τα ροδάκινα (0,3 δισ. ευρώ). Προφανώς, ενώ στις εξαγωγές προϊόντων, το παραγόμενο εισόδημα συγκεντρώνεται στην Ελλάδα, η δραστηριότητα των Ελλήνων του εξωτερικού ωφελεί κατά κύριο λόγο και βραχυ/μεσο-πρόθεσμα τις χώρες υποδοχής.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι εργαζόμενοι (49%) παρά άνεργοι (43%) επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες εξέλιξης και ένα σταθερότερο περιβάλλον. Η διαρροή ταλέντου αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τις εταιρείες στη χώρα με επιτυχημένη πορεία και προοπτική ανάπτυξης καθώς έχουν ανάγκη για καταρτισμένο προσωπικό αλλά αντιμετωπίζουν αυξανόμενη δυσκολία να κρατήσουν τα ταλέντα στην Ελλάδα ή να τους δώσουν κίνητρα για να επιστρέψουν. Οι βασικοί λόγοι είναι κυρίως το υψηλό μη μισθολογικό κόστος που συμπιέζει περισσότερο τους ήδη χαμηλούς μισθούς, η απουσία προοπτικής επαγγελματικής εξέλιξης αλλά και η απουσία ευρύτερου αναπτυξιακού πλάνου, θετικού «αφηγήματος» και προοπτικής σε επίπεδο χώρας.

 

Μακροπρόθεσμα, εκτιμάται στην ανάλυση, το ανθρώπινο δυναμικό που φεύγει από τη χώρα μπορεί να φέρει πίσω τεχνογνωσία και καινοτόμες ιδέες και να βοηθήσει στην εξέλιξη της εγχώριας αγοράς. Για να γίνει αυτό πρέπει να αναστραφούν οι αιτίες μετανάστευσής τους και να δοθεί η δυνατότητα να απορροφηθούν σε υγιείς εταιρείες με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ή να δημιουργήσουν δικές τους εταιρείες αξιοποιώντας την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησαν διεθνώς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Κοινωφελής Εργασία ΟΑΕΔ: Τελευταία ευκαιρία για αίτηση – Κλείνουν οι 36.500 θέσεις

Κοινωφελής Εργασία ΟΑΕΔ: Τελευταία ευκαιρία για αίτηση – Κλείνουν οι 36.500 θέσεις

Έκδοση της βεβαίωσης Επαγγελματία Αγρότη με ένα «κλικ»     

Έκδοση της βεβαίωσης Επαγγελματία Αγρότη με ένα «κλικ»     

Σήμερα η ολική έκλειψη Ηλίου – Πού θα είναι ορατή

Ποιοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη Σελήνη να περνά μπροστά από τον Ήλιο

Βουλή: Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία τα άρθρα του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των ΑΕΙ – Τι ψήφισαν οι τοπικοί μας βουλευτές

Βουλή: Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία τα άρθρα του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των…

Αντικαπνιστικός νόμος: Οι καταστηματάρχες δηλώνουν πως έπεσε ο τζίρος τους έως και 60%

Αντικαπνιστικός νόμος: Οι καταστηματάρχες δηλώνουν πως έπεσε ο τζίρος τους έως και…

Παραιτήθηκε η διευθύντρια του κρατικού θεάτρου της Μόσχας: «Αδύνατον να δουλεύω για έναν δολοφόνο»

«Είναι αδύνατον να συνεχίζω να δουλεύω για έναν δολοφόνο και να παίρνω…

Το ξέσπασμα του Πετρούνια: Είμαστε επτά μήνες απλήρωτοι

Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε για πέμπτη φορά την κορυφή της Ευρώπης και κατά την…

Πανελλαδικές 2022: Όλες οι αλλαγές

Τρία Μηχανογραφικά-Περιορισμός δηλώσεων τμημάτων στο Α΄ Μηχανογραφικό και χωρίς περιορισμό στο Β’…

Jonathan Galindo : Τι πραγματικά συμβαίνει με τον «Γκούφυ» που παρασύρει παιδιά – Μεγάλος κίνδυνος ή fake news;

Table of Contents Hide Jonathan Galindo : Τι πραγματικά συμβαίνει με τον…