Όσον αφορά τα φασόλια, την μεγαλύτερη έκταση (20.000 στρέμματα) καταλαμβάνουν τα φασόλια γίγαντες ελέφαντες Καστοριάς και Πρεσπών.

Ακολουθούν τα φασόλια πλακέ ΠΓΕ Πρεσπών και τα πλακέ της Καστοριάς (χωρίς ΠΓΕ με 6 -7.000 στρέμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες που έφτασαν μέχρι και τους 38 βαθμούς Κελσίου στη Δυτική Μακεδονία, έχουν δημιουργήσει προβλήματα ανθόρροιας και αναστολή της καρποφορίας φέτος στα αναρριχώμενα φασόλια (γίγαντες ελέφαντες και πλακέ).

Η συγκομιδή δεν έχει αρχίσει ακόμα. Οι τιμές παραγωγού για τα φασόλια γίγαντες ελέφαντες και τα φασόλια πλακέ διαμορφώνονται στα 2-3,2 ευρώ το κιλό τα τελευταία χρόνια. Φέτος έχουν μπει πάνω από 15.000 στρέμματα μέτρια φασόλια, ενώ τα προηγούμενα χρόνια η καλλιέργεια τους δεν κάλυπτε πάνω από 5.000 στρέμματα. Η αιτία είναι το πρασίνισμα της ΚΑΠ που οδήγησε αρκετούς παραγωγούς σε αυτή την επιλογή.

Η τιμή παραγωγού για τα μέτρια φασόλια διαμορφώνεται στα 0,90-2 ευρώ το κιλό. Στην Κόρινθο καλλιεργούνται περίπου 1.500-2.000 στρέμματα με φασόλια βανίλιες Φενεού.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.