Ε. Χρηστάκη: «Η αναπηρία μου, είναι η κινητήριος δύναμή μου» (Video)

Συνέντευξη στη Χρύσα Κοσμίδου

Είναι σύζυγος και μητέρα. Είναι νοικοκυρά και εργαζόμενη. Είναι Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Καστοριάς. Είναι Ταμίας του Συλλόγου Τυφλών Δυτικής Μακεδονίας. Είναι μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Περιφερειακής  Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΑμεα).  Είναι μια γυναίκα με 90% αναπηρία στα μάτια. Ο λόγος για την Ειρήνη Χρηστάκη.

«Ποτέ δεν έκρυψα ούτε εγώ, ούτε η οικογένειά μου την αναπηρία μου. Αντιθέτως είμαι περήφανη για αυτό. Είναι η κινητήριος δύναμή μου. Η οικογένειά μου, είναι το στήριγμά μου σε κάθε μου βήμα, όλα τα άλλα είναι θέμα θέλησης και δύναμης», δήλωσε στους “Ορίζοντες” η κα Ειρήνη Χρηστάκη.

Η αναπηρία στα μάτια της κα Χρηστάκη ανέρχεται στο ποσοστό του 90%, μετά από ολική τύφλωση και αρκετά χειρουργεία. Η δράση της στην κοινωνική και  τοπική πολιτική σκηνή είναι έντονη. Η ενασχόλησή της με τα κοινά και με τους συλλόγους  ήταν για την ίδια  ένα όνειρο ζωής «Από την περιοχή μας  έλειπε ένας φορέας ενημέρωσης σε σχέση με τα θέματα της τύφλωσης. Αυτό το οποίο έλειψε από εμένα μεγαλώνοντας στην πόλη μου, θέλησα να το προσφέρω μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά του Συλλόγου στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με εμάς».

Η κα Χρηστάκη τόνισε πως ένας σημαντικός παράγοντας για να πετύχει κάποιος όλα όσα θέλει και ονειρεύεται, είναι η αποδοχή «Όταν θέλεις κάτι, μπορείς να βρεις τον τρόπο να το πραγματοποιήσεις. Νομίζω ότι όταν αποδέχεσαι αυτό που σου συμβαίνει, είτε είναι αναπηρία, είτε μια αλλαγή στη ζωή σου, τότε μπορείς να πορευτείς με αυτό και να δημιουργήσεις».

Δείτε ολόκληρη τη βιντεοσκοπημένη συνέντευξη

 

Ημέρα εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού»  στη Δυτική Μακεδονία

Ο Σύλλογος Τυφλών Δυτικής Μακεδονίας ιδρύθηκε το 2018 και απαρτίζεται από περίπου 100 μέλη. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο λειτουργίας του, έχει πραγματοποιήσει πάμπολλες δράσεις, όπως ημερίδες, εκστρατείες ενημέρωσης, δωρεές, σεμινάρια εκμάθησης γραφής και  ανάγνωσης Braille.

Με αφορμή την Ημέρα εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού» ο Σύλλογος  Τυφλών Δυτικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσει βιωματική δράση το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στις 5 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Κοζάνης. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ενημέρωση σε θέματα προσβασιμότητας, προσομοίωση στην κινητικότητα και προσανατολισμό με μάσκα και μπαστούνι, καθώς  και επιδείξεις δεξιοτήτων από σκύλους οδηγούς στο κοινό.

«Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των πολιτών. Δεν είναι εύκολο να εντάξεις όλα αυτά τα πράγματα στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου. Είναι όμως τα βασικά στοιχεία για το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται ένα άτομο, όταν συναντάει ένα άτομο με ολική ή μερική  απώλεια της όρασης», επεσήμανε η κα Χρηστάκη.  

 

Τι είναι η ημέρα «Λευκού Μπαστουνιού»;

Η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η ημέρα εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού», με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους.

Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινά μετά τη λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Αμερική, όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το κίνημα αυτό ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, ο οποίος πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για τη βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων του πολέμου.

 

Comments are closed.

You May Also Like

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 1 εκ. ευρώ για τη συντήρηση του Εθνικού Δικτύου της Π.Ε. Καστοριάς

Τη διάθεση πίστωσης ποσού 1.000.000,00 € με Φ.Π.Α., για την υλοποίηση του…

Ένα ιδιαίτερο κυριακάτικο πρωινό είχαν την χαρά να απολαύσουν στο ΔΑΚ Καστοριάς, τα αγόρια των τμημάτων της Α’-Β’ & Γ’-Δ’ δημοτικού των ακαδημιών του Α.Σ. Καστοριάς.

Οι προπονητές του συλλόγου διοργάνωσαν φιλικούς αγώνες με την συμμετοχή παιδιών αντίστοιχων…

Συγκινητικός ο εορτασμός για τον Άγιο Βασίλειο Χιλιοδένδρου

Συγκινητικός ο εορτασμός για τον Άγιο Βασίλειο Χιλιοδένδρου

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Το άλσος των άρκευθων (:κέδρων) στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Κορομηλιάς Καστοριάς

Το άλσος των άρκευθων (:κέδρων) στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Κορομηλιάς Καστοριάς

Μελισσοκομικός Σύλλογος Καστοριάς: Έως τις 31 Δεκεμβρίου οι δηλώσεις Κυψελών Διαχείμασης

Μελισσοκομικός Σύλλογος Καστοριάς: Έως τις 31 Δεκεμβρίου οι δηλώσεις Κυψελών Διαχείμασης

ΠΕ Καστοριάς: Ετήσια Κατάθεση Δικαιολογητικών Πολιτιστικών Σωματείων

ΠΕ Καστοριάς: Ετήσια Κατάθεση Δικαιολογητικών Πολιτιστικών Σωματείων

Πασχαλινό Μπαζάρ από τον Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Καστοριάς Για τον μικρό Νικόλα

Πασχαλινό Μπαζάρ από τον Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Καστοριάς Για…

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΖΩΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΦΙΛΟΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ

Table of Contents Hide ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΖΩΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ…