‘Αρθρο του Αργύριου Τσακάλη Ειδικού Παθολόγου- μετεκπαιδευθέντα στο Σακχαρώδη Διαβήτη
Οι ηλικιωμένοι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, κρατούν μεγαλύτερο και πιο υγιή τον εγκέφαλό τους, όπως κατέδειξε νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Όσοι επιμένουν… μεσογειακά στο φαγητό τους, έχουν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου σε βάθος χρόνου, σε σχέση με όσους μόνο περιστασιακά κάνουν αυτή τη διατροφή.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λουτσιάνο του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου παρακολούθησαν επί χρόνια σχεδόν 1.000 ανθρώπους περίπου 70 ετών που δεν είχαν άνοια, αναλύοντας τις επιπτώσεις της διατροφής στον εγκέφαλό τους. Δημοσίευσαν τα αποτελέσματα στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
Στις ηλικίες των 70 ετών, των 73 ετών και των 76 ετών, ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων εξετάσθηκε διαδοχικά με μαγνητικές τομογραφίες. Φάνηκε ότι οσο λιγότερο ακολουθούσε κανείς την μεσογειακή διατροφή, τόσο πιθανότερο ήταν να χάσει στην πορεία μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου. Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδό και το αν οι εξεταζόμενοι είχαν χρόνιες παθήσεις (διαβήτη, υπέρταση κ.α.).
Η Δρ Λουτσιάνο δήλωσε ότι «Καθώς γερνάμε, ο εγκέφαλός μας συρρικνώνεται και χάνουμε εγκεφαλικά κύτταρα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την μάθηση και τη μνήμη. Η μελέτη μας έρχεται να προστεθεί σε άλλες που δείχνουν ότι η Μεσογειακή διατροφή έχει θετική επίπτωση στην υγεία του εγκεφάλου».
Επίσης Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ποσότητα της κατανάλωσης ψαριών δεν σχετίζεται με αλλαγές στον εγκέφαλο, αντίθετα με ό,τι είχαν συμπεράνει άλλες μελέτες στο παρελθόν. Βέβαια,μελλοντικές έρευνες θα φωτίσουν περισσότερο το ζήτημα.
Εν κατακλείδι αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η σημασία της μεσογειακής διατροφής για την υγεία μας.
Αυτή περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, ελαιόλαδου, οσπρίων και πλήρων δημητριακών, μέτριες ποσότητες ψαριών, γαλακτοκομικών και κρασιού, καθώς επίσης σχετικά περιορισμένες ποσότητες κόκκινου κρέατος και πουλερικών.
(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ )