Τα λαμπρά εγκαίνια του Παρεκκλησίου της Παναγίας Τσιατσιαπά

Είναι πράγματι θέαμα θλιβερό, να βλέπεις ναούς και παρεκκλήσια παραδομένα στην λήθη του χρόνου αλλά και των ανθρώπων, αιώνες ανθρωπίνων κόπων και προσευχών χαμένους και αλλοιωμένους.

Όμως η πρόνοια του Θεού επιτρέπει οι τόποι αυτοί της λατρείας Του να μην χάνονται, να αναστηλώνονται τελικά και να παραδίνονται ξανά καθαγιασμένοι στην Εκκλησία για να τελούνται οι ιερές ακολουθίες.

Έτσι και στη συνοικία Απόζαρι, στην ακριτική Καστοριά, ένας ακόμη Ναός παραδόθηκε στη λατρεία του Θεού. Πρόκειται για το Ιερό Παρεκκλήσιο των Εισοδίων της Θεοτόκου – Αγίας Αικατερίνης (Τσιατσιαπά), κτίσμα των αρχών του 17ου αιώνος, το οποίο αποτελούσε μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά. Οι άοκνες προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου, οι επιμελημένες μελέτες και παρεμβάσεις της Εφορίας Αρχαιοτήτων αλλά και η αγάπη η αφοσίωση των κατοίκων, βοήθησαν στο να ολοκληρωθεί το δύσκολο αυτό έργο.

Το απόγευμα της Παρασκευής 1 Νοεμβρίου 2019, τελέστηκε ο Εσπερινός των Εγκαινίων υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, πολλών Ιερέων αλλά κυρίως πολλών πιστών Καστοριανών. Στην αρχή του Εσπερινού, έγινε η κατάθεση των τιμίων Λειψάνων στην προς αγιασμό Τράπεζα. Στον λόγο του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη σημασία της παρουσίας ενός Ναού προς τιμήν της Αγίας Αικατερίνας, σημειώνοντας το ιστορικό του Παρεκκλησίου, ενώ αναφέρθηκε σε θαυμαστές παρουσίες της Αγίας τόσο στην ζωή του ιδίου, όσο και σε άλλους Καστοριανούς.

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, έφθασε η ημέρα των λαμπρών Εγκαινίων. Παρόντες οι δύο Μητροπολίτες, «ο πατέρας και ο γιος», ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ και ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος. Την ακολουθία τέλεσε ο επιχώριος Επίσκοπος, ο οποίος εξηγούσε αναλυτικά τη διαδικασία ώστε να μπορούν να παρακολουθούν οι πολυάριθμοι πιστοί τα τεκταινόμενα. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, σημείωσε στο λόγο του τη σημασία της τελέσεως των Εγκαινίων, έδωσε μια αναμνηστική εικόνα στους συμμετέχοντες στον ανακαινισμό του Παρεκκλησίου και τίμησε με το παράσημο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά, προστάτου της πόλεως Καστορίας, τον κ. Εμμανουήλ Τσιαχτσίρα, για την πολύτιμη συνεισφορά του στον καλλωπισμό και την ευπρέπεια του ιερού αυτού τόπου.

 

You May Also Like

Το «ρεβιθένιο ψωμί» της Μεγάλης Παρασκευής στην περιοχή της Καστοριάς

Το «ρεβιθένιο ψωμί» της Μεγάλης Παρασκευής στην περιοχή της Καστοριάς

Το παραδοσιακό συνοδευτικό μακάλο μαγείρεψε η Ευθαλία Ρουσκοπούλου (βίντεο)

Το παραδοσιακό συνοδευτικό μακάλο μαγείρεψε η Ευθαλία Ρουσκοπούλου για την εκπομπή «ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ»…

Kλιμάκιο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας επισκέφτηκε σταθμούς και ορυχεία του ενεργειακού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας

  Kλιμάκιο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας επισκέφτηκε σταθμούς και ορυχεία του ενεργειακού…

Το μήνυμα «ώρα για δουλειά» μεταφέρεται και διαδίδεται σε κάθε περιοχή του Δήμου Καστοριάς

Το μήνυμα «ώρα για δουλειά» μεταφέρεται και διαδίδεται σε κάθε περιοχή του…

Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Καστοριάς: Οδηγίες Αυτοπροστασίας από Έντονα Καιρικά Φαινόμενα

                      Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Καστοριάς: Οδηγίες Αυτοπροστασίας από Έντονα…

Κάλεσμα του Δήμου Καστοριάς  για παλλαϊκή συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις της 11ης Νοεμβρίου

«Η Καστοριά θυμάται, τιμά και αναβιώνει την Ιστορία της»