Θανατηφόρα έκρηξη στη ΛΑΡΚΟ: Νεκρός εργάτης πατέρας τριών παιδιών

Θανατηφόρα έκρηξη σήμερα το πρωί στον χώρο των ηλεκτροκάμινων της βιομηχανίας ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα στοίχησε τη ζωή σε έναν 55χρόνο εργάτη, πατέρα τριών παιδιών που κατάγεται από την περιοχή και εργαζόταν για χρόνια στη βιομηχανία. Στον ίδιο χώρο συνέβη ατύχημα και το πρωί της περασμένης Δευτέρας όταν κόπηκε ένα συρματόσχοινο που μεταφέρει φορτωμένο τον κάδο του μεταλλεύματος. Ωστόσο η τύχη ήταν με την πλευρά των ηλεκτρολόγων, οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί από το σημείο. Καταγγελία των εργαζόμενων για τις συνθήκες στο εργαστάσιο.

Στην πρωινή βάρδια της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου ένας 55χρονος εργάτης πατέρας τριών παιδιών έχασε τη ζωή του μετά από έκρηξη στην αίθουσα της χαλυβουργίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport επρόκειτο για πολύπειρο εργάτη χρόνια στη ΛΑΡΚΟ που εκτελούσε κανονικά την εργασία του στο Τμήμα όταν συνέβη η έκρηξη.

Σοκαρισμένος ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Παναγιώτης Πολίτης, βλέποντας δίπλα του έναν ακόμη εργάτη να χάνει τη ζωή του την ώρα της δουλειάς, μπόρεσε να πει μόνο ότι «δεν πάει άλλο…».

Ας σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί καταγγελία των εργαζόμενων για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο εργοστάσιο.

Η καταγγελία είχε ως εξής:

Την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019 γύρω στις 11 το πρωί, στην αίθουσα των ηλεκτρικαμίνων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, έλαβε χώρα σοβαρότατο συμβάν όπου από θαύμα δεν καταγράφεται ως ομαδικό δυστύχημα.

Συγκεκριμένα. Στην μία από τις τρεις γερανογέφυρες της αίθουσας, κατά την ώρα ηλεκτρολογικών δοκιμών στο άγκιστρο 25 τόνων, έχοντας αγκιστρωμένο και φορτωμένο τον κάδο μεταφοράς μεταλλεύματος (ben), κόπηκε το συρματόσχοινο με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί πτώση του φορτίου . Οι πρώτες, εμπειρικές προσεγγίσεις, με κάθε επιφύλαξη, δείχνουν κακή ποιότητα συρματόσχοινου.

Όσοι εργαζόμαστε στη ΛΑΡΚΟ καλούμε κάθε αρμόδια υπηρεσία να πάρει μέτρα. κυριολεκτικά, βρέχει φωτιά στη στράτα μας.

Από θαύμα δεν χτύπησαν οι συνάδελφοι ηλεκτρολόγοι που έκαναν τις δοκιμές. Από θαύμα δεν έπεσε το Ben με το πυρωμένο μετάλλευμα που μεταφέρει επάνω σε εργαζόμενους, όπου συχνό φαινόμενο είναι να βρίσκονται ανά δεκάδες σε διάφορες εργασίες στην αίθουσα.

Καταγγέλλουμε και πιστοποιούμε πως στο σύνολο του εργοστασίου η κατάσταση ως προς την ασφάλεια της εργασίας έχει ξεφύγει σε επίπεδο ρεκόρ.

Υπάρχουν ελλείψεις στη χορήγηση μέτρων ατομικών προστασίας αλλά και όταν δίνονται είναι κακής ποιότητας. Ολόκληρες εγκαταστάσεις και μηχανήματα έχουν άμεση ανάγκη από επισκευές, δεν λειτουργούν οι αυτοματισμοί ασφαλείας, έχει σαπίσει μεγάλο μέρος τους.

Το δε, κρυμμένο στους εργαζόμενους, μη αναρτημένο οργανόγραμμα της ΛΑΡΚΟ, ακόμη και αυτό που είναι προϊόν δικιά της σκέψης και λογικής, έχει κατακρεουργηθεί.

Είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα και καθημερινά φαινόμενα να βλέπεις βοηθώ χωρίς μάστορα και μάστορα χωρίς βοηθό. Έναν Θολαττζή να φυλάει και να τροφοδότη δύο καμίνια. Έναν εργαζόμενο στο πόστο της ρευστής σκουριάς. Λειψούς απομεταλλωτές, κοκκοποιητές, θερμοδόμους, χειριστές εγκαταστάσεων και μηχανημάτων. Συνεργεία δίχως αριθμητικά επαρκείς εργαζόμενους για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες. Πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοστασίου καλύπτονται με εργαζόμενους στις εργολαβίες εδώ και χρόνια.

Παράλληλα είναι ανύπαρκτα υποτυπώδη μέτρα υγιεινής, όπως πόσιμο νερό, καμαράκια με θέρμανση, ντουλάπες για τα προσωπικά αντικείμενα των εργαζομένων κ.α.

Σε όλα τα τμήματα, σε όλα τα πόστα, η κατάσταση είναι τραγική. Οι ασθένειες ατυχήματα, οι υπερωρίες και η εργασία στα ρεπό, όσα καταγράφονται, τεκμηριώνουν την εντατικοποίηση.

Δεν πάει άλλο. Όλα αυτά καθημερινά οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ τα βιώνουν κάτω από τον φόβο της ανασφάλειας, κάτω από τον εκβιασμό, για το αν θα συνεχίσει η λειτουργία της, για το αν θα έχουν μεροκάματο αύριο.

Χατζηδάκης: Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους εργαζόμενους

“Λυπάμαι που είμαι αναγκασμένος να σας επιβεβαιώσω ότι χάθηκε ένας άνθρωπος. Σκοτώθηκε ένας εργαζόμενος σε εργατικό δυστύχημα το πρωί. Δεν είναι δόκιμο να πω κάτι παραπάνω. Ο Διευθύνων Σύμβουλος φτάνει αυτή την ώρα στη Λάρυμνα” δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον «Real fm 97,8».

“Δυστυχώς χάθηκε ένας άνθρωπος και θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου τόσο στην οικογένειά του, όσο και στους εργαζόμενους. Ήταν ένα σοκ για μένα. Το σημαντικό δεν είναι βέβαια το δικό μας σοκ” πρόσθεσε.

dikaiologitika.gr

You May Also Like

Πώς γιατρός και νοσηλεύτρια έστησαν «φάμπρικα» με συνταγογραφήσεις

9.000 συνταγές σε πέντε μήνες

Tον Μάρτιο η υποβολή αιτήσεων για τη νέα Κοινωφελή Εργασία του ΟΑΕΔ στους Δήμους – Πώς θα γίνει η μοριοδότηση

Μέσα στον Μάρτιο θα βγει η νέα προκήρυξη για την κοινωφελή εργασία των 36.500 ανέργων στους δήμους σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Dikaiologitika News. Ειδικότερα θα υπάρξει κι άλλη καθυστέρηση καθώς βρίσκονται στο στάδιο όπου συγκεντρώνονται όλα τα αιτήματα των δήμων για κάλυψη των ανοιχτών θέσεων εργασίας.

Φοιτήτρια επαναπατρίστηκε από το Λονδίνο, έσπασε την καραντίνα κάνοντας πάρτι, έχει κορωνοϊο και τώρα… τρέχουν όλοι

Φοιτήτρια επαναπατρίστηκε από το Λονδίνο, έσπασε την καραντίνα κάνοντας πάρτι, έχει κορωνοϊο…

Το χρυσαφένιο ελληνικό ελαιόλαδο που σαρώνει τα διεθνή βραβεία και παράγεται από μια οικογένεια στον Έβρο

Το χρυσαφένιο ελληνικό ελαιόλαδο που σαρώνει τα διεθνή βραβεία και παράγεται από…

Ρεκόρ αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης – Πότε θα δοθούν οι προκαταβολές

Ρεκόρ αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης – Πότε θα δοθούν οι προκαταβολές

Συνάντηση Καραμανλή – Μπακογιάννη με φόντο τις λίστες

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την περασμένη εβδομάδα η κ. Μπακογιάννη επισκέφθηκε…

Την επόμενη φορά που θα πάτε στην παραλία αφηστε τις μπροστινες ξαπλώστρες για τους γονείς

Αν δεν έχετε παιδιά ή αν τα παιδιά σας είναι μεγάλα, σας…

Σάμος: Πάνω από 400 οικογένειες άστεγες από τον σεισμό

Σάμος: Πάνω από 400 οικογένειες άστεγες από τον σεισμό

Αυξάνονται από 1η Ιουνίου οι μισθοί όλων των μισθωτών

Αυξάνονται από 1η Ιουνίου οι μισθοί όλων των μισθωτών

Χαλκιδική: «Δεν τάιζε το παιδί αλλά τον εαυτό της και τον άνδρα της»

Υποχρέωση του σερβιτόρου ήταν να ενημερώσει την κυρία ότι ήταν σε οργανωμένη παραλία και δεν επιτρέπουμε φαγητά για τους πελάτες.