Αυτοψία στον Βιολογικό Καθαρισμό της Δ.Ε.Υ.Α. Καστοριάς. Ρεπορτάζ: Χρύσα Κοσμίδου

Τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης  Καστοριάς  (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.) επισκέφτηκε η Εφημερίδα “Ορίζοντες”. Σκοπός της εν λόγω επίσκεψης ήταν να γίνει κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού,  το κατά πόσο είναι αποτελεσματικός, αλλά και πώς συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

Οι εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού, βρίσκονται λίγο έξω από το Δισπηλιό Καστοριάς. Ο Βιολογικός,  ξεκίνησε τη λειτουργία τη δεκαετία του ’90 και μέσω αυτού εξυπηρετείται όλη η πόλη της Καστοριάς, το μεγαλύτερο ποσοστό των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Καστοριάς, ένα μεγάλο  κομμάτι του Δήμου Άργους Ορεστικού, όπως επίσης και οι επιχειρήσεις που υπάρχουν περιφερειακά από αυτόν (βυρσοδεψεία, γουναράδικα, καθαριστήρια κλπ). Καθημερινά 10.000 κυβικά νερού δέχονται επεξεργασία.

Λόγω του γεωγραφικού ανάγλυφου της πόλης της Καστοριάς, λειτουργούν σε αυτή 16 αντλιοστάσια, αριθμός ο οποίος αυξάνεται κατά πολύ εάν προστεθούν σε αυτόν τα αντλιοστάσια των Δημοτικών Ενοτήτων.

Πώς λειτουργεί ο Βιολογικός Καθαρισμός;

Η “ιστορία”  του Βιολογικού Καθαρισμού, ξεκινάει λοιπόν από τα αντλιοστάσια, όπου και παραλαμβάνονται τα λύματα των αποχετεύσεων, με τους βαρυτικούς αγωγούς που φεύγουν από  κάθε σπίτι.  Εν συνεχεία διοχετεύονται στο κεντρικό αντλιοστάσιο αποχέτευσης το οποίο βρίσκεται  επί της οδού Γράμμου και από εκεί παίρνουν το δρόμο προς τον Βιολογικό «Από τη στιγμή που αντληθούν και μπουν μέσα στο δίκτυο, ξεκινάει η διαδικασία», ενημέρωσε ο Υπεύθυνος του Τμήματος Η/Μ του Βιολογικού Καθαρισμού Κώστας Αλεξιάδης «η επεξεργασία των λυμάτων συνιστά λιποσυλλογή, όπου ξεχωρίζεται το λίπος από τα υγρά λύματα. Παράλληλα  μαζεύονται όλα τα φερτά υλικά, τα οποία διαχωρίζονται με ειδικές σχάρες και απορρίπτονται. Μόλις τελειώσουν αυτές οι διαδικασίες, ξεκινάει η βιολογική επεξεργασία. Αφού λοιπόν  τα λύματα περάσουν μέσα από τα κανάλια εισόδου, πρέπει να δεχθούν μια συγκεκριμένη ποσότητα αέρα και να διαχωριστεί η άμμος. Από εκεί θα φύγουν σε μια τεράστια δεξαμενή, στην οποία επί 24ωρου βάσεως παρέχεται οξυγόνο, για να μπορέσει να γίνει εκεί η επεξεργασία. Στις δεξαμενές καθίζησης,  καθιζάρει όλη η λάσπη των λυμάτων και μέσω των ειδικών συστημάτων βγαίνει το επεξεργασμένο νερό, το οποίο θα πάρει ο δρόμο του προς την έξοδο. Σε αυτή τη διαδρομή,  θα απολυμανθεί σταδιακά με χλώριο, θα περάσει από φίλτρα, έτσι ώστε τελικός αποδέχτης να παραλάβει  καθαρό νερό».

Ο Βιολογικός Καθαρισμός της Δ.Ε.Υ.Α. Καστοριάς είναι από τους ελάχιστους Βιολογικούς της χώρας που έχει πρωτοπορήσει σε ό,τι άφορα στην επεξεργασία των λυμάτων. Ειδικότερα χρησιμοποιούνται κάποιοι ειδικοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι τοποθετούνται εντός των δεξαμενών και αποδομούν τα λύματα, δίνοντας ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Η λίμνη της Καστοριάς αργοπέθαινε πριν από τον Βιολογικό Καθαρισμό

Πριν από τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, ο κ. Αλεξιάδης ενημέρωσε πως όλα τα λύματα κατέληγαν στη λίμνη της Καστοριάς «Πλέον μπορούμε να πούμε ότι δώσαμε παράταση ζωής στη λίμνη». Παρόμοια δυσάρεστη κατάσταση  υπήρχε και σε ορισμένα χωριά  όπου αποδέκτες των λυμάτων ήταν τα ρεύματα, τα χαντάκια, το οτιδήποτε «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πληθυσμός της περιοχής μας τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε, με αποτέλεσμα τα αστικά λύματα, να είναι πολλά περισσότερα. Με απλά λόγια η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, θα ήταν περισσότερο έντονη και πιο επικίνδυνη, εάν τα αστικά λύματα διοχετεύονταν αριστερά και δεξιά. Η λειτουργία του κάθε Βιολογικού Καθαρισμού, αφορά αποκλειστικά και μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος».

Οι θεωρίες συνωμοσίας περί μη λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού Καστοριάς

Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν  πάντα άπιστοι Θωμάδες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κυκλοφορούν κάποιες –μη υπολογίσιμες βέβαια- θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες θέλουν ναι μεν να υπάρχει ο Βιολογικός Καθαρισμός της Καστοριάς, χωρίς ωστόσο να λειτουργεί και τα αστικά λύματα να καταλήγουν στη λίμνη, στα ρέματα και στα ποτάμια χωρίς να έχουν δεχθεί  προηγουμένως τη βιολογική επεξεργασία. Ο κ. Αλεξιάδης τοποθετήθηκε  επί του θέματος λέγοντας πως «Μιλάμε για μια βιομηχανία, τη μεγαλύτερη βιομηχανία στην Π.Ε. Καστοριάς. Και μόνο από τη μηναία κατανάλωση ενέργειας, σημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις δουλεύουν. Οποιοσδήποτε θα ήθελε να μάθει για τον Βιολογικό, μπορεί να επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις. Δεν τίθεται θέμα μη λειτουργίας του. Δουλεύει 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα και δεν σταματάει στιγμή».

Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως εάν ο Βιολογικός Καθαρισμός σταματήσει να δουλεύει έστω και για μια ημέρα, τότε «έχει χαθεί το παιχνίδι», καθώς θα είναι απίστευτα δύσκολο να επανέλθει με ό,τι συνέπειες αυτό συνεπάγεται «Από τη δεκαετία του ’90,  μέχρι και σήμερα ο Βιολογικός δουλεύει ακατάπαυστα, καθώς έχουμε φροντίσει να υπάρχει σε όλο το δίκτυό του εφεδρεία».

Πέτρος Τόσκος: «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αναβαθμίσουμε τον Βιολογικό»

Ο νέος Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Πέτρος Τόσκος, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα, πραγματοποίησε επίσκεψη στον Βιολογικό, όπου και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του «Συζητήσαμε εκτενώς για την κατάσταση και είδαμε ότι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ορισμένες αναβαθμίσεις. Έτσι λοιπόν παραγγείλαμε κάποια καινούργια μηχανήματα, για την καλύτερη λειτουργία του. Είναι πάρα πολύ σημαντική η δουλειά που πραγματοποιείται εδώ. Από τη μια μεριά μπαίνουν λύματα και από την άλλη βγαίνει καθαρό νερό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημοσίως το προσωπικό το οποίο εργάζεται στον Βιολογικό Καθαρισμό και πάντοτε όλοι οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τον εαυτό τους. Δουλεύουν όλο το 24ωρο, Σαββατοκύριακα και Αργίες».

 

Οι Kαστοριανοί ανταποκρίνονται  στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

Ο κ. Τόσκος, προέβη στην ανακοίνωση  μιας πολύ θετικής εξέλιξης. Είναι πλέον ευρέως γνωστό πως μόλις το 25% των καταναλωτών της πόλης της Καστοριάς, τακτοποιούσε τις οφειλές του προς τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Η επιχείρηση, προκειμένου να διευκολύνει τους καταναλωτές,  εδώ και μερικές εβδομάδες, εισήγαγε ένα νέο σύστημα ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων  οφειλών  «Ο κόσμος βλέπει την προσπάθεια που κάνουμε, ώστε η εταιρία να βρει τη χαμένη της αξιοπιστία και να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά. Οι καταναλωτές ανταποκρίνονται στο νέο σύστημα ρυθμίσεων και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για αυτό».

 

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Comments are closed.

You May Also Like

Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ. : 110 φιάλες αίματος για τους συνανθρώπους μας

Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ. : 110 φιάλες αίματος για τους συνανθρώπους μας

Συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας με τη συμμετοχή της Μαρίας Αντωνίου

Συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας με τη συμμετοχή της Μαρίας Αντωνίου

Δωρεάν e-learning: «Υγιεινή & Πρόληψη Μετάδοσης Λοιμώξεων στον Ξενοδοχειακό Κλάδο. Οδηγίες Προστασίας έναντι της Νόσου Covid-19»

Δωρεάν e-learning: «Υγιεινή & Πρόληψη Μετάδοσης Λοιμώξεων στον Ξενοδοχειακό Κλάδο. Οδηγίες Προστασίας…

Επίδομα θέρμανσης: Ποιες επιπλέον περιοχές περιλαμβάνονται (αναλυτικοί πίνακες)

Επίδομα θέρμανσης: Ποιες επιπλέον περιοχές περιλαμβάνονται (αναλυτικοί πίνακες)

Ολοκληρώθηκε το 1ο Καλοκαιρινό Basketball Camp από τον Α.Σ. Καστοριάς

Με μεγάλη επιτυχία, την Παρασκευή 28 Ιουλίου, ολοκληρώθηκε το 1ο Καλοκαιρινό Basketball…

Μαρία Αντωνίου: Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την στήριξη και την αγάπη σας

Να είστε σίγουροι ότι η Καστοριά μας θα έχει μία ισχυρή, υπεύθυνη και αποτελεσματική φωνή αύριο στη Βουλή

Τρεις ακόμη Οργανικές θέσεις προστέθηκαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γ. Νοσοκομείου Καστοριάς

Τρεις ακόμη Οργανικές θέσεις προστέθηκαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γ. Νοσοκομείου…

ΔΕΗ: Τμηματικό ωράριο νυχτερινού ρεύματος για τη Χειμερινή περίοδο

ΔΕΗ: Τμηματικό ωράριο νυχτερινού ρεύματος για τη Χειμερινή περίοδο