Γ. Κορεντσίδης: «Είμαστε εδώ για να περάσουμε σε μια νέα εποχή. Την εποχή της αλλαγής, της διεκδίκησης και της αισιοδοξίας»

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. παραχώρησε την Παρασκευή 22  Νοεμβρίου2019  ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης. Σκοπός της συνέντευξης, ήταν να ενημερώσει τους πολίτες της  Καστοριάς για τις εξελίξεις που τρέχουν, αλλά και για διαχρονικά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή.

Ο Δήμαρχος Καστοριάς, αναφέρθηκε διεξοδικά και κατέθεσε τις απόψεις του για όλα τα μεγάλα και επίκαιρα θέματα, μεταξύ των οποίων ήταν το Μεταναστευτικό, η Σήραγγα της Κλεισούρας, το Πανεπιστήμιο, το Αεροδρόμιο, το Φυσικό Αέριο  «Ως νέα Δημοτική Αρχή οφείλουμε και θέλουμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Είμαστε εδώ όχι μόνο για τα μικρά και τα καθημερινά ζητήματα, αλλά και για όλα τα σημαντικά και τα μεγάλα».

Κεφάλαιο: Μεταναστευτικό

Ο Δήμαρχος ανέφερε πως το Μεταναστευτικό, αποτελεί ένα μεγάλο και διαχρονικο ζήτημα «Πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα που απασχολεί όλη τη χώρα και κυρίως την Κεντρική Διοίκηση. Είναι μια κατάσταση η οποία μας ανησυχεί, ωστόσο εάν είμαστε ενωμένοι και την διαχειριστούμε σωστά θα την αντιμετωπίσουμε. Η φιλοξενία, όπως είναι ευρέως γνωστό,  γίνεται σε συγκεκριμένους χώρους, το θέμα με το οποίο ερχόμαστε εμείς αντιμέτωποι  είναι να μην χαθεί η εθνική μας ταυτότητα».  Ο κ. Κορεντσίδης τόνισε πως θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια Διαβούλευση, ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση από την Κεντρική Διοίκηση προς όλους τους εμπλεκόμενους  «Από την πλευρά του Δήμου, θα πραγματοποιηθεί κάλεσμα για συνάντηση προς τους τοπικούς Βουλευτές, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και όλους τους φορείς. Μέσα από αυτή τη συνάντηση θα πρέπει να τεθούν όλα τα σημαντικά ζητήματα και να γίνει ένας στρατηγικός σχεδιασμός, έτσι ώστε να δούμε το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κατάλληλα το συγκεκριμένο ζήτημα».

Κεφάλαιο: Αεροδρόμιο

Σχετικά με την μη πραγματοποίηση πτήσεων «από και προς»  την Καστοριά, από μια συγκεκριμένη εταιρία,  ο Δήμαρχος ανάφερε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά της εν λόγω εταιρίας  «Παρόλα αυτά, εμείς δεν πρέπει να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια, ως προς το τι θα κάνει η κάθε αεροπορική εταιρία. Εμείς θα πρέπει να επιμένουμε και να ζητάμε αυτά που δικαιούμαστε. Άλλωστε είναι υποχρεωμένοι να  μας τα παρέχουν».

Το θέμα απασχόλησε ιδιαίτερα τον κ. Κορεντσίδη και από την προηγούμενη ιδιότητά του, ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς. Μάλιστα επί της θητείας του, ενεργοποιήθηκαν οι διεθνείς πτήσεις «Αυτό το οποίο ζητάμε, είναι να γίνουν ακόμα πιο συχνές πτήσεις. Να πραγματοποιούνται ακόμα και  αυθημερόν πτήσεις, οι οποίες θα εξυπηρετούν δεκάδες συμπολίτες μας. Η πρόθεση της Π.Δ.Μ. είναι να αναπτύξει το Αεροδρόμιο. Θέλουμε να καταστήσουμε το Αεροδρόμιο, ως ένα από τα πλέον αξιόλογα της χώρας. Για να γίνει όμως αυτό,  θα πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε τις υποδομές του προϊόντος και θα επακολουθήσει  η διαπραγμάτευση για να καταστήσουμε αυτό το προϊόν σημαντικό».

Κεφάλαιο: Σήραγγα της Κλεισούρας

Η Σήραγγα της Κλεισούρας αποτελεί ένα μεγάλο, σημαντικό και διαχρονικό ζήτημα. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο στην παρούσα φάση, είναι πιο ώριμο από ποτέ «Με λίγο πιο έντονη προσπάθεια και κινητικότητα, εντάσσεται στο Πρόγραμμα. Ελπίζουμε και ευχόμαστε όλοι μας να πραγματοποιηθεί, καθώς πρόκειται για ένα έργο, που θα ενώνει τις περιοχές, που θα  διευκολύνει τις μετακινήσεις των προϊόντων, τις μετακινήσεις των ανθρώπων προς το Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας. Πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε περιφερειακή συνείδηση,  να πάρει η κάθε περιοχή αυτό που πρέπει και να το συνεκμεταλλευτούμε όλοι μας. Να σημειώσουμε ότι δεν θα απομονωθεί καμία περιοχή. Μιλάμε για την Σήραγγα της Κλεισούρας και όχι για την περιοχή της Κλεισούρας. Για αυτή την Δημοτική  Αρχή, η Κλεισούρα ήταν,  είναι και θα είναι τουριστικός προορισμός».

Κεφάλαιο: Φυσικό Αέριο

Το Φυσικό Αέριο για την Π.Ε. Καστοριάς, αποτελεί ένα έργο πνοής και ανάπτυξης. Παράλληλα είναι ένα έργο αναγκαίο και επιβεβλημένο.  Η Καστοριά, εξαρτάται όσον αφορά το κομμάτι της θέρμανσης  αποκλειστικά και μόνο στο πετρέλαιο, σε αντίθεση με άλλες Π.Ε. της Δυτικής Μακεδονίας, όπου μπορούν και χρησιμοποιούν άλλες πηγές θέρμανσης, όπως  για παράδειγμα την τηλεθέρμανση «Λόγω κλιματολογικών συνθηκών, η περιοχή μας είναι από τις πιο επιβαρυμένες. Στο έργο του φυσικού Αερίου,  θα δώσουμε τη δέουσα σημασία. Είμαστε υποχρεωμένοι να τελειώσει το συγκεκριμένο έργο, όσο το δυνατό πιο σύντομα γίνεται. Θεωρώ πως είναι θέμα πολιτικής βούλησης, αλλά σίγουρα χρειάζεται η πίεση από την περιοχή μας. Υπήρχε ένας προγραμματισμός από την προηγούμενη Κυβέρνηση και την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και  συνεχίζεται αυτή η πίεση. Η ΔΕΔΑ είναι έτοιμη, απλώς χρειάζεται να γίνει από τον ΔΕΣΦΑ η επίσπευση αυτών των διαδικασιών ώστε να γίνει το έργο. Εκείνο το οποίο απασχόλησε και έμενα προσωπικά, ήταν πως στον οδικό χάρτη φυσικού αερίου για το 2017-2022, δεν υπάρχει η περιοχή μας. Υπάρχει  ΦΕΚ στο οποίο αναφέρονται άλλες περιοχές της χώρας, αλλά όχι η Π.Δ.Μ. και η Καστοριά. Θα αποτελέσει άμεσα θέμα συζήτησης  με τον Περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη, ώστε να ασκήσουμε πίεση και να ενταχθεί η περιοχή μας στο συγκεκριμένο ΦΕΚ. Παράλληλα παρακολουθούμε τις εξελίξεις για να είμαστε καθόλα έτοιμοι», ενημέρωσε ο κ. Κορεντσίδης.

Κεφάλαιο: Α.Ε.Ι.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, το Υπουργείο Παιδείας ακολουθεί μια συγκεκριμένη εκπαιδευτική πολιτική, ωστόσο ο Δήμος Καστοριάς, θα πρέπει να χαράξει την αναπτυξιακή πολιτική της περιοχής «Είμαστε υπέρ για όσα γίνονται για την Καστοριά. Είμαστε απολύτως κατά, για ό,τι φεύγει από την Καστοριά. Εμείς είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, μετακίνησης και ασφάλειας για τους φοιτητές, σε συνεργασία πάντοτε με το Πανεπιστήμιο. Έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με την εκπαιδευτική κοινότητα, με την Πρυτανική Αρχή, με το Α.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, όπου και δηλώσαμε ως Δήμος, ότι θα παρέχουμε ό,τι χρειαστεί ώστε να λειτουργήσει το πέμπτο τμήμα Καστοριάς. Εν προκειμένω παραχωρούμε το 1ο Γυμνάσιο, που βρίσκεται επί της Μητροπόλεως, ώστε να στεγαστεί ακόμα ένα πανεπιστημιακό τμήμα.   Θέλουμε ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο, βιώσιμο και ανταγωνιστικό. Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας να επισκεφτεί την Καστοριά, να δει τις εγκαταστάσεις, να συζητήσουμε και να μας εξηγήσει το πώς σκέφτεται τον εκπαιδευτικό χάρτη της Π.Δ.Μ. ».

 

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

You May Also Like

Η Π.Ε. Καστοριάς συνεχίζει τις Διανομές Προϊόντων στο πλαίσιο του ΤΕΒΑ

Η Π.Ε. Καστοριάς συνεχίζει τις Διανομές Προϊόντων στο πλαίσιο του ΤΕΒΑ

Παρουσία Ζήση Τζηκαλάγια στον Αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς

Ευχές στους μαθητές για την νέα σχολική χρονιά

“Στο Φως”, τρεις τελευταίες παραστάσεις

“Στο Φως”, μια παράσταση για την πόλη της Καστοριάς. Τρεις τελευταίες  παραστάσεις…

Ο εορτασμός των Αγίων Αναργύρων στην Καστοριά

Η Εκκλησία μας την 1η Ιουλίου τιμά την μνήμη των Αγίων Αναργύρων…

Έως τις 15 Δεκεμβρίου 2018 η υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για την αμπελοοινική περίοδο 2018-2019, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών του ΥΠ.Α.Α.Τ

 Έως τις 15 Δεκεμβρίου 2018 η υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών…

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – Δήμος Κοζάνης | Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου | 3 ακαδημαϊκοί συνομιλούν

    Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – Δήμος Κοζάνης | Η Γενοκτονία των…

Δήμος Κοζάνης: Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης του δρόμου Χρωμίου – Ποντινής που είχε καταστραφεί από τις πλημμύρες του 2016

  Δήμος Κοζάνης: Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης του δρόμου Χρωμίου – Ποντινής…

Τι είναι τα rapid tests, πως λειτουργούν και ποια η αποτελεσματικότητα τους

Τι είναι τα rapid tests, πως λειτουργούν και ποια η αποτελεσματικότητα τους

Γιώργος Κασαπίδης: «Οι Πύργοι Εορδαίας πρότυπο Ανάπτυξης του Αγροτικού τομέα και σημείο αναφοράς της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς»

Γιώργος Κασαπίδης: «Οι Πύργοι Εορδαίας πρότυπο Ανάπτυξης του Αγροτικού τομέα και σημείο…