Ξεκινάει η ανταποδοτική ανακύκλωση – Πόσα λεφτά θα παίρνετε για 33 κουτάκια

Ξεκινάει το πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης και θα μετέχουν αρχικά πέντε δήμοι της χώρας ενώ προβλέπει ως «οικονομικό εργαλείο» ένα ανταποδοτικό αντίτιμο που θα ανέρχεται σε 1 ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες που ανακυκλώνονται.

«Όποιος δεν ανακυκλώνει είναι ντεμοντέ» – αυτή ήταν η φράση που επέλεξε ο Γιώργος Πατούλης για να μιλήσει από την δική του πλευρά για την νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών για το πρόγραμμα ανανύκλωσης που ξεκινά σε λίγες ημέρες να εφαρμόζεται σε πέντε μεγάλους δήμους της χώρας.

Παρουσιάζοντας την νέα πρωτοβουλία ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είπε ότι το πρόγραμμα που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στις 5 Δεκεμβρίου είναι στην ουσία μια επιτακτική ανάγκη για να συγχρονιστεί η χώρα μας που είναι ο «ουραγός» της ανακύκλωσης στην Ε.Ε. – στην 24η θέση- με τις υπόλοιπες χώρες της οικογένειας που βρίσκονται κατά μέσο όρο στο 45%.

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρό κίνδυνο προστίμων πληρώνοντας μεγάλα ποσά όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Ήδη έχουμε πληρώσει 115.000.000 ευρώ για τους ΧΑΔΑ και τις υπόλοιπες παραβάσεις στη διαχείριση των αποβλήτων. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανακύκλωσης είναι σχεδόν18%, όταν η νομική υποχρέωση της χώρας είναι να επιτύχει 50% ανακύκλωση έως το 2020».

Το μπαλάκι στους δήμους

Πετώντας το μπαλάκι στους δήμους ο υπουργός εσωτερικών υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το Άρθρο 8 του Νόμου 4496/2017 αλλά και το ίδιο Άρθρο 8 του αρχικού Νόμου 2939/2001 ως υπόχρεοι για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων ορίζονται οι Δήμοι, οι οποίοι, ως γνωστόν, εποπτεύονται από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι Δήμοι έχουν σημαντικό οικονομικό κίνητρο, ώστε να ενεργοποιηθούν και να συμβάλουν καθοριστικά στη νέα φάση επίλυσης του χρονίζοντος προβλήματος της διαχείρισης των αποβλήτων.

Μάλιστα, έπειτα από την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔΑΠΠ/31606/930 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας ορίστηκε ο νέος «Κανονισμός τιμολόγησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ)» (ΦΕΚ 1277 Β/15.4.2019), σύμφωνα με τον οποίον οι ΟΤΑ Α’ Βαθμού δικαιούνται μείωσης των συντελεστών τιμολόγησης βάσει των επιδόσεων στην ανακύκλωση.

«Άρα, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό ανακύκλωσης σε κάθε Δήμο, τόσο λιγότερα θα πληρώνει στο ΦΟΔΣΑ για τη διαχείριση του συνόλου των απορριμμάτων του».

Κατά συνέπεια, ο Δήμος έχει σαφές αλλά και σημαντικό οικονομικό κίνητρο για να αυξήσει την ανακύκλωση, καθόσον μπορεί να επιτύχει μείωση έως 25% της τιμολόγησης για το σύνολο των απορριμμάτων του, βάσει των οριζομένων στην παράγραφο 7 του Άρθρου 3 του νέου «Κανονισμού τιμολόγησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ)».

Στην πραγματικότητα σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που αφορούν το κόστος τιμολόγησης αλλά και το τέλος κυκλικής οικονομίας που έχουν θεσπιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, προκύπτει ότι από την έναρξη του επόμενου έτους 2020 οι Δήμοι θα έχουν σχεδόν διπλάσιο κόστος για να θάβουν τα απορρίμματά τους σε ΧΥΤΑ

Πώς θα δουλεύει το πρόγραμμα στην πράξη

Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί με στόχο να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, η διαλογή των προϊόντων ανακύκλωσης θα γίνεται στην πηγή και για το λόγο αυτό θα εγκατασταθούν στους δήμους που μετέχουν στο πρόγραμμα αρχικώς 45 «σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης» αλλά και πέντε «πολυχώροι» τα οποία θα είναι σε Οn line σύνδεση για να παρακολουθείται η επιτυχία του προγράμματος.

Για την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης θα χρησιμοποιηθεί το «οικονομικό εργαλείο» του ανταποδοτικού αντιτίμου που ανέρχεται σε ένα ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες (πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες) που ανακυκλώνονται».

Το αντίτιμο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες για αγορές σε super market (τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα) ή θα μπορούν να δίνονται με την μορφή φιλανθρωπίας στην « Αποστολή».

Τι λένε οι δήμαρχοι

Ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Δημήτρης Λότσαρης μεταξύ άλλων είπε: «Να ξέρετε μέσα από στατιστικές έρευνες που έχουν κάνει οι επισκέπτες μας, που είναι από όλο τον κόσμο, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων και για μας αυτό φαντάζει ως η μεγάλη ευκαιρία να ξεκινήσουμε σωστά για να κάνουμε την κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση τρόπο ζωής».

Ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, αρμόδιος για θέματα ανακύκλωσης κ. Βαγγέλης Πήχας σημείωσε: «Η Μητρόπολις ήδη έχει πάρει δύο βραβεία Guinness για την ανακύκλωση, με την ανταποδοτική ανακύκλωση και πιστεύουμε να τα καταφέρουμε και εμείς ως νέα δημοτική αρχή».

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος με την σειρά του είπε : «Η ανακύκλωση για εμένα και προφανώς η κυκλική οικονομία όφειλε εδώ και χρόνια να είναι μια κορυφαία εθνική επιλογή για πολλούς λόγους. « Η ανακύκλωση μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα για μία κουλτούρα συνυπευθυνότητας και συμμετοχής για τους πολίτες, μια κουλτούρα σεβασμού του δημόσιου χώρου και πιστεύω ό,τι γενικά την χρειαζόμαστε στις πόλεις».

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων κ. Δημ. Κωστούρος μεταξύ άλλων τόνισε: «Η πρωτοβουλία είναι εξαιρετική, οι Δήμοι, εμείς ο πρώτος βαθμός τοπικής Αυτοδιοίκησης, πιο κοντά στον πολίτη από όλους τους άλλους, αναλαμβάνουμε το βάρος της υλοποίησης, αλλά και της αλλαγής νοοτροπίας.

Όταν μιλάμε για ανακύκλωση και περιβάλλον, μιλάμε για το επίπεδο του πολιτισμού μας. Αυτό καλούμαστε και είναι μια μεγάλη πρόκληση την οποία αναλαμβάνουμε και πρέπει απέναντί της να σταθούμε αντάξιοι, να μπορέσουμε να αυξήσουμε τα ποσοστά, να μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, να μπορέσουμε ξεκινώντας από τα παιδιά μας, ξεκινώντας από τις μικρές ηλικίες να φτιάξουμε μια καινούργια ελληνική κοινωνία η οποία θα ανακυκλώνει, θα επαναχρησιμοποιεί και θα μπορεί να φέρεται έτσι όπως πρέπει στο περιβάλλον».

Ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης κ. Σταύρος Τζουλάκης μεταξύ άλλων δήλωσε: Η αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης πρέπει να είναι προτεραιότητα κάθε σύγχρονου Δήμου. Εμείς έχουμε συνεργαστεί με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση τα προηγούμενα χρόνια με δύο σπιτάκια, έχουμε συνεργαστεί με το Σύλλογο Γονέων, έχουμε συνεργαστεί με τον Σύλλογο των Εκπαιδευτικών, ώστε να μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές, γιατί ξεκινάμε από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο θέμα της ανακύκλωσης, χρησιμοποιώντας κίνητρα και μικρούς διαγωνισμούς.

Πιστεύω ότι τα σπιτάκια, επειδή έχουμε γίνει χρήστες, πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην χώρα μας. Θέλω λοιπόν να πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε μία αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης».

Κατά την τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης χαιρέτισε την πρωτοβουλία του υπ. Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκου να εφαρμοστεί πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε συνεργασία με 5 Δήμους της χώρας, επισημαίνοντας ότι σηματοδοτεί την έναρξη μία νέας εποχής στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων.

“Προτεραιότητά μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας” ανέφερε και πρόσθεσε: ” Σε αυτό το πλαίσιο εμείς ως Περιφέρεια Αττικής θα επενδύσουμε στην ανακύκλωση με πολιτικές και δράσεις που θα ανακοινώσουμε πολύ σύντομα. Στόχος μας είναι το 2020 να είναι έτος ανακύκλωσης. Το ζητούμενο δεν είναι να βρούμε πού θα θάβουμε τα απορρίμματα αλλά το πώς θα επιτύχουμε να μην τα θάβουμε”.

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης τόνισε ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά και ενεργά στο να ενισχύσουν τα ποσοστά της ανακύκλωσης και οι 66 Δήμοι της Αττικής υπογραμμίζοντας “Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτή την προσπάθεια. Όσοι δεν ανακυκλώνουν θα είναι ντεμοντέ και θα έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας που περιμένουν από εμάς να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο και πιο υγιές αύριο. Σε αυτό το πλαισιο είναι στις προτεραιότητες μας να γίνει η Αττική πρότυπο ευζωίας και υγείας”.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέκος Καχριμάνης επισήμανε ότι «ο αγώνας για την ανακύκλωση είναι τεράστιος και χρειάζεται πολύ δουλειά και στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης, αν θέλουμε να αποκτήσουμε ευρωπαϊκές προδιαγραφές και να πούμε ότι αλλάζουμε σελίδα».

Δήμητρα Τριανταφύλλου/dikaiologitika.gr

 

You May Also Like

Ξεκινάει πιλοτικά το ΚΕΑ – Προς αναζήτηση τα 900 εκατ. ευρώ για την καθολική εφαρμογή του

Εβδομάδα Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), αυτή που ξεκινάει αύριο, αφού σύμφωνα με…

Συνάντηση Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη με αντιπροσώπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα

Συνάντηση Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη με αντιπροσώπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην…

Προκαταβολή σύνταξης: Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή, οι δικαιούχοι και τα ποσά

Προκαταβολή σύνταξης: Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή, οι δικαιούχοι και τα ποσά

Lockdown: Πότε ξεκινούν οι εκπτώσεις – Τι θα γίνει με το click in shop

Πότε ξεκινούν και πόσο θα διαρκέσουν οι χειμερινές εκπτώσεις

Πότε κλείνουν ξανά φέτος τα σχολεία (ημερομηνίες)

Πότε κλείνουν ξανά φέτος τα σχολεία (ημερομηνίες)

«Και πάλι φίλοι» οι Σπαρτιάτες για να μην χάσουν τη χρηματοδότηση

«Η γελοιοποίηση θα έχει μεγάλο κόστος» λένε ανώτατες κοινοβουλευτικές πηγές

Ενδιάμεσες εκπτώσεις 2022: Πότε ξεκινά το δεκαπενθήμερο προσφορών -Ποια Κυριακή θα είναι ανοικτά τα μαγαζιά

Θέμα λίγων ημερών αποτελεί η έναρξη των ενδιάμεσων εαρινών εκπτώσεων.

ΑΣΕΠ: Έρχονται 4+1 προκηρύξεις για 318 μόνιμες θέσεις (λίστα)

ΑΣΕΠ: Έρχονται 4+1 προκηρύξεις για 318 μόνιμες θέσεις (λίστα)

Ποιες χώρες έχουν στείλει βοήθεια στην Ελλάδα και τι είδους βοήθεια ακριβώς

Ποιες χώρες έχουν στείλει βοήθεια στην Ελλάδα και τι είδους βοήθεια ακριβώς