Την Τρίτη 11 Αυγούστου 2015, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Αλεξιάδη Τρύφων και τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κα Κατερίνα Σαββαϊδου, την οποία ζήτησε η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας.

Στη συνάντηση είχαν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι πρωτοβάθμιοι φορείς της γουνοποιίας καθώς αφορούσαν κρίσιμα θέματα για τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα κατατέθηκαν υπομνήματα και ζητήθηκε η αντιμετώπιση των παρακάτω θεμάτων:

  1. Κατάργηση του προστίμου των 500,00 €, επί εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης για τον Ειδικό Φόρο πολυτελείας που απασχολούσε τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις και επιβαρύνονταν άδικα καθώς κάποιοι πελάτες από τρίτες χώρες δεν έδιναν το σχετικό δελτίο κατά την αναχώρηση τους.
  2. Επαναφορά του δειγματοληπτικού τελωνειακού ελέγχου των εξαγωγών προϊόντων γούνας.
  3. Προσαρμογή της Δ 1163/2001 στις διατάξεις της ΠΟΛ 1020/15, περί του χρόνου επανεξαγωγής και της αρμοδιότητας των τελωνείων από τις τελωνειακές περιφέρειες στις κατά τόπους αρμόδιες τελωνειακές αρχές.
  4. Η εξαίρεση του κλάδου της γούνας και των εκτροφέων από τις διατάξεις του αρθ.2 του Ν 4334/15, που προβλέπει την άμεση δέσμευση του αναλογούντος ΦΠΑ από κάθε τραπεζική συναλλαγή και απόδοση στην εφορία εντός 5 ημερών. ( o κλάδος της γουνοποιίας, της εκτροφής, και των βυρσοδεψείων – ξηραντήριων πραγματοποιεί πράξεις απαλλασσόμενες του ΦΠΑ).
  5. Η κατάργηση του άρθρου 8 της Δ 14Α1071078/2014, που επιβαρύνει γραφειοκρατικά τις επιχειρήσεις.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας κ. Κοσμίδης Δημήτριος, ο Προέδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων ζώων κ. Λάγγας Αθανάσιος, ο Γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών κ. Χατζησυμμεωνίδης Γιώργος καθώς και ο σύμβουλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας επί Οικονομικών θεμάτων κ. Ρίζος Νικόλαος.

Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα θετική για τα θέματα που τέθηκαν για τα οποία θα υπάρξουν σχετικές αποφάσεις. Παράλληλα ζητήθηκε και θα πραγματοποιηθεί μια ειδική ημερίδα για φορολογικά ζητήματα παρουσία της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαϊδου τον Οκτώβριο στη Δυτική Μακεδονία. Η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας θα συνεχίσει να πιέζει και να υποβάλλει προτάσεις, σε συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία για να αντιμετωπιστούν θέματα που θα βοηθήσουν τις εξαγωγικές γουνοποιητικές επιχειρήσεις στον καθημερινό αγώνα που δίνουν.

Δημήτρης Κοσμίδης: ‘’ Οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές – Ελπίζουμε στην επίλυση των προβλημάτων του κλάδου μας ‘’

Φανερά ικανοποιημένος μετά την επιτυχημένη συνάντηση στην Αθήνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Αλεξιάδη Τρύφων και τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κα Κατερίνα Σαββαϊδου ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας κ. Δημήτρης Κοσμίδης αναφέρθηκε στα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι της συνάντησης και πρέπει να βρεθεί άμεση λύση για να διευκολυνθούν και να ‘’ ανασάνουν ‘’ πολλές γουνοποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής μας τονίζοντας ‘’ ήταν ένα ραντεβού που ζητήσαμε πριν ένα μήνα περίπου για τα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν μετά την τελευταία συνάντηση που είχαμε τον Δεκέμβριο μήνα και ήταν πάρα πολύ επιτυχημένη. Οι σχέσεις μας είναι πάρα πολύ καλές με την κ. Σαββαϊδου και είδαμε ότι όλα τα θέματα τα αντιμετώπισαν με καλό μάτι και η ίδια αλλά και ο υπουργός ο κ.Αλεξιάδης. ‘’

Ένα από τα νέα μέτρα που σκόπευε και ήθελε να συμπεριλάβει η νέα κυβέρνηση και το οποίο θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα στις γουνοποιητικές επιχειρήσεις ήταν η επιβολή του προστίμου των 500,00 €, επί εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης για τον Ειδικό Φόρο πολυτελείας με τον οποίο επιβαρύνονταν άδικα καθώς κάποιοι πελάτες από τρίτες χώρες δεν έδιναν το σχετικό δελτίο κατά την αναχώρηση τους για το οποίο ο κ. Κοσμίδης τόνισε μετά τη συνάντηση ‘’ Εμείς ζητήσαμε το αυτονόητο να πληρώνετε μόνο ο φόρος πολυτελείας που αναφέρετε στην λιανική πώληση και αν είναι δυνατό να πληρώνετε μέσα στο 3μηνο και όχι στο μήνα. Το είδαν με καλό μάτι.’’

 Τέλος, για την κλοπή των 29 γουναρικών αξίας 248.000 ευρώ σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ελληνικής αστυνομίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη ( 12/8 ) στη Χαλκιδική σε κατάστημα συναδέλφου του ο κ. Κοσμίδης φανερά στενοχωρημένος ανέφερε ‘’ Δυστυχώς είναι άλλο ένα πλήγμα στα αρκετά των τελευταίων ετών που έχει δεχθεί ο κλάδος της γούνας. Και δεν ξέρω πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Εύχομαι να ήταν ασφαλισμένα τα εμπορεύματα ούτως ώστε να μην υπάρχει ζημιά.’’

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Δήμος Γρεβενών: Ράμπες πρόσβασης για άτομα με αναπηρία σε σχολεία όλων των βαθμίδων

  Δήμος Γρεβενών: Ράμπες πρόσβασης για άτομα με αναπηρία σε σχολεία όλων…

Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα έγινε το πρωί της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου η παράδοση – παραλαβή του Γραφείου Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας στο κτήριο της Περιφέρειας, στη ΖΕΠ Κοζάνης

Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα έγινε το πρωί της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου η…

Ο Σύλλογος Αρμονία στις εκδηλώσεις του ΠΑΟΚ Κωσταραζίου

Συμμετοχή χορευτικών του Συλλόγου

Μελισσοκομικός Σύλλογος Καστοριάς: Έως τις 31 Δεκεμβρίου οι δηλώσεις Κυψελών Διαχείμασης

Μελισσοκομικός Σύλλογος Καστοριάς: Έως τις 31 Δεκεμβρίου οι δηλώσεις Κυψελών Διαχείμασης

Πρόσκληση σε κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας Γηροκομείου Καστοριάς

Στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Καστοριάς (περιοχή Ξενία).

Συνεδρίαση πραγματοποίησε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Άργους Ορεστικού

  Συνεδρίαση πραγματοποίησε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Άργους…

Τηλεδιάσκεψη του Προέδρου της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκα με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Παπαθανάση:Στο επίκεντρο οι ενστάσεις των Εμπορικών Συλλόγων για το άνοιγμα της πλειονότητας των εμπορικών καταστημάτων στις 11 και όχι στις 4 Μαΐου

Τηλεδιάσκεψη του Προέδρου της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκα με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ.…

Επίσκεψη της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά σε Βελβεντό και Σέρβια

“Η πρώτη μου αυτή περιοδεία έχει συμβολικό χαρακτήρα. Το ΠΑΣΟΚ συνέβαλε στην…

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Υπεγράφη σύμβαση για την εκπόνηση της “Μελέτης Σκοπιμότητας, Οργάνωσης και Θεσμοθέτησης της Ζώνης Καινοτομίας, Καθαρής Ενέργειας και Περιβαλλοντικών Τεχνολογιών”

  Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας:  Υπεγράφη σύμβαση για την εκπόνηση της “Μελέτης Σκοπιμότητας,…