Διάλεξη με θέμα «Συνυπάρχοντας με την αρκούδα» από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Στα πλαίσια του κύκλου διαλέξεων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, την Τετάρτη 4-12-2019, στις 14:00΄, στην αίθουσα Μέγας Αλέξανδρος, της Σχολής Καλών Τεχνών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με το γενικό θέμα «Συνυπάρχοντας με την αρκούδα».

Στη διάλεξη, σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, θα παρουσιαστεί το θέμα της συνύπαρξης με την αρκούδα, την προφύλαξή της από ασύμμετρες απειλές, καθώς και η συμμετοχή του Τ.Ε.Ε.Τ. στο πρόγραμμα, μέσα από τέσσερεις προσεγγίσεις με σχετική θεματολογία:

  • Η ζωή δίπλα μας, Γιάννης Ζιώγας Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών, Αναπληρωτής Καθηγητής, Π.Δ.Μ.
    · Η καφέ αρκούδα στην Ελλάδα: η άλλη διάσταση του δάσους και των ορεινών οικοσυστημάτων, Γιώργος Μερτζάνης Δρ. Βιολογίας, Επιστημονικός Υπεύθυνος ΚΑΛΛΙΣΤΩ
    · Παρουσίαση του προγράμματος ARCPROM, Σπύρος Ψαρούδας Γεωπόνος Γεωργοοικονομολόγος, Γενικός Διευθυντής ΚΑΛΛΙΣΤΩ
    · Η Τέχνη στην επικοινωνία – Branding και οπτική ταυτότητα, Λουκία Αργυριάδου Μουσειολόγος, Υπεύθυνη Εξεύρεσης Πόρων ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Βιογραφικά συμμετεχόντων

Ο Γιάννης Ζιώγας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Το 2010 εκλέγεται Επίκουρος Καθηγητής (αντικείμενο Ζωγραφική) στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, (διορίζεται τον Ιανουάριο 2012). Το 2017 εκλέγεται Αναπληρωτής καθηγητής στο Τ.Ε.Ε.Τ. Είναι Πρόεδρος του Τμήματος από το 2016 και Κοσμήτορας από το 2017. Σπούδασε Μαθηματικά (Πτυχίο, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Κατέχει το Master of Fine Arts από τη School of VisualArts (1991, Νέα Υόρκη), είναι διδάκτορας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου (2013). Έχει πραγματοποιήσει είκοσι δύο ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πραγματοποίησε residencies στη Νέα Υόρκη και έχει διδάξει ως επισκέπτης καλλιτέχνης σε πολλά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για το έργο του έχουν γραφεί κριτικές στον ελληνικό και διεθνή τύπο (New York Times, Artnews, Sculpture, Giornalle dell’ Αrte) Έχει γράψει κείμενα για τη θεωρία της τέχνης καθώς και τα βιβλία: Ο βυζαντινός Μάλεβιτς, Ο Ταρκόφσκι στη Χαλκίδα, Όψεις Λογοκρισίας (συλλογικός τόμος), Το Ημερολόγιο ενός ΠΔ/407. Από το 2007 διοργανώνει την καλλιτεχνική διαδικασία Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες.

Ο Γιώργος Μερτζάνης, βιολόγος, κάτοχος διδακτορικού στην ζωϊκή οικολογία (με εξειδίκευση στην βιολογία και οικολογία της καφέ αρκούδας), τα τελευταία 35 χρόνια, έχει δραστηριοποιηθεί συστηματικά τόσο στον επιστημονικό/ ερευνητικό τομέα όσο και στον διδακτικό τομέα,όπως,επίσης, και στον τομέα των παρεμβάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής. Έχει δώσει σχετικές ομιλίες και διαλέξεις στα αντίστοιχα θέματα και έχει 37 συμμετοχές σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια με ισάριθμες ανακοινώσεις. Δίδαξε με τη βαθμίδα του λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (ΒΕΤ) (ακαδημαϊκό έτος 2001-2002), καθώς και στο μεταπτυχιακό του Α.Π.Θ. (2008, 2009) και, τέλος, στο μεταπτυχιακό του Παιδαγωγικού Τμήματος του Δ.Π.Θ. (ακαδημαϊκά έτη 2015-2016, 2016-2017 and 2017-2018). Έχει λάβει μέρος σε 30 περίπου επιστημονικές και ερευνητικές αποστολές στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Υπήρξε ο επιστημονικός συντονιστής σε δέκα (10) Ευρωπαϊκά Προγράμματα του LIFE-Nature (DGENV) (1994-2019) και ο συντονιστής της α΄ και β΄ φάσης (2002-2009) του καινοτόμου ερευνητικού προγράμματος για την «Παρακολούθηση και αξιολόγηση ων επιπτώσεων στα μεγάλα θηλαστικά και στο οικοσύστημα από την κατασκευή και λειτουργία της Εγνατίας Οδού, τμήμα «Παναγιά-Γρεβενά». Είναι μέλος του LCIE (Large Carnivore Initiative for Europe), του IUCN/BSG (Bear Specialist Group) καθώς και αναπληρωματικό μέλος στο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Ο Σπύρος Ψαρούδας, ιδρυτικό μέλος της Καλλιστώς, είναι γεωπόνος-γεωργοοικονομολόγος, με μεταπτυχιακό τίτλο στην αγροτική οικονομία. Δραστηριοποιήθηκε έντονα σε κοινωνικά κινήματα από τα μαθητικά του χρόνια και σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος από τη δεκαετία του ’80. Από το 1993 συμμετέχει στην κατάρτιση και το συντονισμό προγραμμάτων για τη διατήρηση μεγάλων σαρκοφάγων και τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών. Υπήρξε αναπληρωματικό μέλος της «Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000» (την Εθνική Επιτροπή Προστατευόμενων Περιοχών) και Σύμβουλος – Εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του Πανευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου στη ΝΑ Ευρώπη. Εκπροσωπεί από το 2003 τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εθνικής εμβέλειας στο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης. Εκπροσώπησε τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εθνικής εμβέλειας στο Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου από τον Αύγουστο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2017. Από τον Ιούλιο του 2017 είναι τακτικό μέλος της «Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000», και μαζί με την Ιόλη Χριστοπούλου από το WWF εκπροσωπούν τις Περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η Λουκία Αργυριάδου αποτελεί στέλεχος του τμήματος επικοινωνίας της Καλλιστώς και εργάζεται ως Fundraising Officer. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και απέκτησε τον πρώτο της μεταπτυχιακό τίτλο στην Μουσειολογία και Διαχείριση Πολιτισμού από το τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με την εργασία της στην Καλλιστώ, φοιτεί στο City College του Universityof Sheffield για την απόκτηση του δεύτερου μεταπτυχιακού της τίτλου στο Digital Marketing & Social Media. Η συνεργασία της με την Καλλιστώ ξεκίνησε χάρη στη συμβολή του προγράμματος «Δεσμός για τους Νέους», μέσω του οποίου της δόθηκε η ευκαιρία να εργαστεί πάνω στο αντικείμενο των σπουδών της και παράλληλα να συμμετέχει από την πλευρά της και να ενισχύει τις δράσεις της οργάνωσης.

Τίτλος Παρουσίασης: Συνυπάρχοντας με την αρκούδα
Μέρα και ώρα διεξαγωγής: Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019, στις 14:00΄
Αίθουσα: Μέγας Αλέξανδρος
Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
3ο χλμ Φλώρινας Νίκης

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Ο Κοσμήτορας
Γιάννης Ζιώγας
Αναπληρωτής Καθηγητής

 

You May Also Like

Απέδωσαν καρπούς οι προσπάθειες της Ε.Ο.Γ.

Για περισσότερους από οχτώ μήνες η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας σε συνεργασία με…

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 11 έως 17 Σεπτεμβρίου του…

Συμμετοχή της Μαρίας Αντωνίου στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Συμμετοχή της Μαρίας Αντωνίου στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Συνεχίζεται ο Επιτόπιος Έλεγχος στα σεισμόπληκτα χωριά της Καστοριάς

Συνεχίζεται ο Επιτόπιος Έλεγχος στα σεισμόπληκτα χωριά της Καστοριάς

Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα LEADER των Γρεβενών από την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας

«Ζητούμε συγνώμη για τις λανθασμένες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν»

Τα αποτελέσματα των Εκλογών του Πανελληνίου Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων

Τα αποτελέσματα των Εκλογών του Πανελληνίου Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων

Με ολοκαίνουριους τίτλους βιβλίων εμπλουτίστηκε η Σχολική Βιβλιοθήκη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού

Με ολοκαίνουριους τίτλους βιβλίων εμπλουτίστηκε η Σχολική Βιβλιοθήκη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού

Συνελήφθη 26χρονος στην Κοζάνη για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης

ΠΔΜ: Ποια έργα εγκρίθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του 2022

ΠΔΜ: Ποια έργα εγκρίθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του 2022

Βράβευση μαθητών 5 Νηπιαγωγείων της Π.Ε. Καστοριάς από το χαμόγελο του παιδιού

Βράβευση μαθητών 5 Νηπιαγωγείων της  Π.Ε. Καστοριάς από το χαμόγελο του παιδιού