Κρυολόγημα: Αυτές είναι οι υπερτροφές που το καταπολεμούν

Ο ρόλος της διατροφής στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και κατ’ επέκταση στην θωράκιση του οργανισμού σας απέναντι στις ασθένειες είναι επιστημονικά καταγεγραμμένος.

Ορισμένες τροφές έχουν τέτοιες ιδιότητες, ώστε όχι μόνο προστατεύουν, αλλά και καταπολεμούν ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα, το οποίο ταλαιπωρεί σχεδόν όλους μας κάθε χρόνο. Όταν, μάλιστα, αυτές ανήκουν και στην οικογένεια των “υπερτροφών” χάρη στις πρόσθετες ιδιότητές τους, τότε γίνονται απαραίτητες ειδικά αυτή την περίοδο που τα κρυολογήματα αρχίζουν και εξαπλώνονται.

Δείτε μερικές από αυτές τις τροφές:

Σκόρδο

Περιέχει αλλικίνη, ένα θειικό συστατικό που παράγει ισχυρά αντιοξειδωτικά όταν αποσυντίθεται. Έρευνα του 2001 έδειξε ότι οι άνθρωποι που παίρνουν συμπληρώματα σκόρδου για 12 εβδομάδες μεταξύ του Νοεμβρίου και του Φεβρουαρίου έχουν λιγότερα κρυολογήματα. Και από εκείνους που τελικά αρρωσταίνουν, όσοι παίρνουν συμπλήρωμα σκόρδου αισθάνονται καλύτερα γρηγορότερα. Το σκόρδο σας δίνει πολλά αντιοξειδωτικά, όταν καταναλώνεται ωμό. Αλλά η γεύση του είναι πολύ δυνατή για τα γούστα σας, μπορείτε κάλλιστα να προμηθευτείτε κάψουλες με εκχύλισμα σκόρδου.

Μάραθο

Όπως και ο γλυκάνισος, το μάραθο είναι ένα φυσικό αποχρεμπτικό και μπορεί να σας βοηθήσει με τη συμφόρηση στο στήθος και να απαλύνει τον επίμονο βήχα. Η ρίζα του μάραθου μπορεί να καταναλωθεί ωμή, ή ψητή, αλλά μπορείτε να πάρετε όλα τα θρεπτικά του στοιχεία και με ένα τσάι από από τους σπόρους μάραθου. Βάλτε 1,5 κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε το για 15 λεπτά, σουρώστε και βάλτε και λίγο μέλι.

Καθαρό κρέας γαλοπούλας

Οι άπαχες πρωτεΐνες, όπως το στήθος της γαλοπούλας χωρίς την πέτσα, είναι ψηλά στη λίστα των τροφών που καταπολεμούν τη γρίπη και το κρυολόγημα. Χρειάζεστε πρωτεΐνες όχι μόνο για την οικοδόμηση των μυών, αλλά και για τη δημιουργία αντισωμάτων και την καταπολέμηση της λοίμωξης στον οργανισμό.

Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι επίσης τα φασόλια, τα καρύδια και τα γαλακτοκομικά.

Μαύρη σοκολάτα

Αφήσαμε το… καλύτερο για το τέλος. Επιδόρπιο είναι άλλωστε! Το καθαρό κακάο περιέχει περιέχει (ανά γραμμάριο) περισσότερα αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν ασθένειες (πολυφαινόλες) από τα μούρα, ενώ ταυτόχρονα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. Πολύ συχνά, όμως, τα διατροφικά οφέλη του κακάο “επισκιάζονται” από τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά που υπάρχουν σε σοκολάτες και άλλες λιχουδιές. Για να πάρετε στο μέγιστο τα οφέλη του καθαρού κακάο, μην ξεπερνάτε τα 7 γραμμάρια την ημέρα της μαύρης σοκολάτας με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο.

iatropedia.gr

You May Also Like

Τα 20 οφέλη που έχουν οι ελιές για την υγεία σας

Τα 20  οφέλη που έχουν οι ελιές για την υγεία σας

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται μπιφτέκι και σουβλάκι κοτόπουλο λόγω σαλμονέλας

Διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp

Υπογλυκαιμία: Τι να φάτε για να περάσει η… κρίση

Υπογλυκαιμία: Τι να φάτε για να περάσει η… κρίση

Τι μπορείς να κάνεις αν ζαχάρωσε το μέλι

Τι μπορείς να κάνεις αν ζαχάρωσε το μέλι

ΚΕΠΚΑ: Οδηγίες για αποφυγή των τροφοδηλητηριάσεων

Table of Contents Hide ΚΕΠΚΑ: Οδηγίες για αποφυγή των τροφοδηλητηριάσεων ΚΕΠΚΑ: Οδηγίες…

Το Συναισθηματικό Φαγητό και γιατί τσακίζεις τα πάντα όταν έχεις στρες

Τρως κι εσύ τραγανιστά όταν είσαι θυμωμένος;

Μόνιμο φούσκωμα: Μήπως καταναλώνετε συχνά αυτές τις τροφές;

Table of Contents Hide ΓαλακτοκομικάΓλουτένηΣόγιαFODMAPsΦυτικές ίνεςΦασόλιαΖάχαρηΣταυρανθή λαχανικάΛιπαρές τροφέςΑλάτι Υπάρχουν πολλοί λόγοι που…