Η Γρίπη: Μια νόσος πάντα επίκαιρη     

Άρθρο του Αργύριου Τσακάλη Ιατρού Ειδικού Παθολόγου – Διαβητολόγου,    Μετεκπαιδευθέντα στην Ιταλία, που διατηρεί Ιατρείο στη Νεάπολη Κοζάνης              

 

Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπη και η μετάδοσή της γίνεται πολύ εύκολα μέσω σταγονιδίων που μεταφέρονται με βήχα, φτάρνισμα ή την ομιλία. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Η γρίπη συνήθως παρουσιάζεται με αιφνίδιας έναρξης  υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό.

Τα συμπτώματα αρχίζουν 1–4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2–7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη, όπως η πνευμονία από τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια (όπως ο πνευμονιόκοκκος), η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος και η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας σε άτομα με αναπνευστικές παθήσεις, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του ζαχάρου σε άτομα με ιστορικό καρδιάς ή διαβήτη αντίστοιχα.  Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.

Κατά την περσινή στην Ελλάδα καταγράφηκαν 388 σοβαρά κρούσµατα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 374 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και αποβίωσαν  154 ασθενείς με γρίπη.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που κατέληξαν δεν είχαν εμβολιαστεί. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τη γρίπη είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Με εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας συστήνει τον εμβολιασμό στο γενικό πληθυσμό ηλικίας άνω των 6 μηνών,  και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (όλους τους ηλικιωμένους, τους καπνιστές, άτομα με πνευμονοπάθειες και άσθμα, με διαβήτη, με νεφρικές και καρδιακές παθήσεις, έγκυες και λεχωίδες, στρατεύσιμους και φοιτητές κ.α).

 

Για τη φετινή περίοδο συνταγογραφείται οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και αποζημιώνεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ. Το εμβόλιο χορηγείται σε μία δόση και δεν προκαλεί γρίπη, καθώς  περιέχει νεκρούς ιούς γρίπης ή τμήματα του ιού και για το λόγο αυτό δεν προκαλεί νόσο.

 

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φτάνει στο 70–90% των ατόμων που εμβολιάζονται. Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της Γρίπης οι ασθενείς χρειάζονται ξεκούραση, πολλά υγρά και ζεστά ροφήματα, αποφυγή του καπνίσματος, λήψη αντιπυρετικών και παυσίπονων για την αντιμετώπιση του πυρετού και των μυαλγιών. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στην θεραπεία της γρίπης.

 

Για τα άτομα που θα νοσήσουν σοβαρά, και ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, εφόσον το κρίνει ο θεράπων ιατρός υπάρχουν διαθέσιμα και αντιγριπικά φάρμακα τα οποία βοηθούν στην ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών και μειώνουν την εμφάνιση των επιπλοκών της νόσου.

 

Σε περιπτώσεις κρουσμάτων γρίπης στο κοντινό περιβάλλον, γενικά μέτρα αποτελούν τα εξής:

 

  • Αποφυγή επαφής με άτομα που είναι άρρωστα.
  • Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι. Αποφύγετε- αν αυτό είναι δυνατόν- να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε κοινωνικές συναθροίσεις, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Όταν βήχετε ή φταρνίζεστε καλύψτε με χαρτομάντηλο το στόμα και τη μύτη σας. Έτσι προστατεύετε αυτούς που είναι γύρω σας και μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να αρρωστήσουν και αυτοί.
  • Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας και πλένετε συχνά τα χέρια σας.
  • Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά την διασπορά των ιών.
  • Μην ξεχνάτε ότι «κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν» και ότι ο εμβολιασμός παραμένει το αποτελεσματικότερο μέσο πρόληψης της Γρίπης.

 

Ο Αργύρης Τσακάλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Άργος Ορεστικό. Σπούδασε Ιατρική στην Κατάνια Ιταλίας από όπου αποφοίτησε με Άριστα το 2004.  Εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της Παθολογίας στο Νοσοκομείο Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχε ενεργά επί διετίας στο διαβητολογικό ιατρείο του νοσοκομείου. Μετεκπαιδεύτηκε αρχικά στη Γηριατρική στην Ιταλία, και μετέπειτα με υποτροφία από τον Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διαβήτη μετέβη στο Πανεπιστήμιο της Πίζας όπου μετεκπαιδεύτηκε στο Σακχαρώδη Διαβήτη διεξάγοντας παράλληλα ερευνητικό έργο στο πεδίο του Διαβήτη και Μεταβολισμού. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια ως ομιλητής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ενεργό μέλος της Ελληνικής και Ιταλικής Διαβητολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας. Μετά τη μετεκπαίδευσή του επέστρεψε στην Ελλάδα το 2016 και από το 2017 διαμένει στο Άργος Ορεστικό και διατηρεί ιατρείο στη Νεάπολη Κοζάνης.

You May Also Like

Συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης σε περιοχή της Πρέβεζας, 43χρονος ημεδαπός, για καλλιέργεια 33 δενδρυλλίων κάνναβης

Συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης σε περιοχή της Πρέβεζας, 43χρονος…

Επιμόρφωση σε θέματα εκπαίδευσης προσφυγοπαίδων, από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Επιμόρφωση σε θέματα εκπαίδευσης προσφυγοπαίδων, από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Δήμος Άργους Ορεστικού: Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για την Αλβανία

Δήμος Άργους Ορεστικού: Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για την Αλβανία

Έναρξη λειτουργίας τμημάτων στον Όμιλο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις»

Έναρξη λειτουργίας τμημάτων στον Όμιλο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις»

Κ.Ε.Κ. Καστοριάς: Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων, 3ος κύκλος

Κ.Ε.Κ. Καστοριάς: Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων,  3ος κύκλος

Πρωτοπορεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μέσα από τη δημιουργία του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας

Η υπογραφή της σύμβασης τον Ιανουάριο στην Αθήνα

Βγάζει ντουντούκα ο αντιπεριφεριάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος για να περάσει το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι»

Βγάζει ντουντούκα ο αντιπεριφεριάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος για να περάσει το μήνυμα…

To 2ο τεύχος του περιοδικού ΕΠΑΛήθειες των μαθητων του Τομέα Πληροφορικής του ΕΠΑΛ Καστοριάς

To 2ο τεύχος του περιοδικού ΕΠΑΛήθειες των μαθητων του Τομέα Πληροφορικής του…