Η άσκηση μειώνει τους θανάτους- Ένας ακόμη λόγος για να κινείστε

Άρθρο του Αργύριου Τσακάλη Ιατρού Ειδικού Παθολόγου – Διαβητολόγου,    Μετεκπαιδευθέντα στην Ιταλία, που διατηρεί Ιατρείο στη Νεάπολη Κοζάνης

Σε μια προοπτική μελέτη κοόρτης 38.000 ανδρών και 55.000 γυναικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόλις 30 λεπτά/ημέρα ελαφράς φυσικής δραστηριότητας (LPA) ή μέτρια έως έντονη φυσική δραστηριότητα (MVPA) συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας. Στη λιγότερο δραστήρια ομάδα  που ασχολήθηκε με ≤17 λεπτά/ημέρα εντατικής άσκησης παρατηρήθηκε 14% μείωση του κινδύνου θνησιμότητας όταν καθημερινά αντικατέστησαν την καθιστική συμπεριφορά με μισή ώρα ελαφράς άσκησης.
Όταν ασχολήθηκαν με 30 λεπτά εντατικής άσκησης, ο κίνδυνος θνησιμότητας μειώθηκε κατά 45%!

Η μελέτη έδειξε ότι σε λίγο έως μέτρια δραστήριους ενήλικες, οι οποίοι ασχολιόντουσαν με ≤38 λεπτά/ημέρα εντατικής άσκησης, η αντικατάσταση της καθιστικής συμπεριφοράς με ελαφρά άσκηση συσχετίστηκε με μειώσεις του καρκίνου, καρδιαγγειακών συμβάντων και θνησιμότητα ανεξαρτήτως αιτίας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε το 2019 στο έγκριτο περιοδικό ‘’Αμερικανικό περιοδικό προληπτικής Ιατρικής’’ (A.J.P.Med) και αναδεικνύει τη σημασία της άσκησης για την υγεία μας.

Ο Αργύρης Τσακάλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Άργος Ορεστικό. Σπούδασε Ιατρική στην Κατάνια Ιταλίας από όπου αποφοίτησε με Άριστα το 2004.  Εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της Παθολογίας στο Νοσοκομείο Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχε ενεργά επί διετίας στο διαβητολογικό ιατρείο του νοσοκομείου. Μετεκπαιδεύτηκε αρχικά στη Γηριατρική στην Ιταλία, και μετέπειτα με υποτροφία από τον Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διαβήτη μετέβη στο Πανεπιστήμιο της Πίζας όπου μετεκπαιδεύτηκε στο Σακχαρώδη Διαβήτη διεξάγοντας παράλληλα ερευνητικό έργο στο πεδίο του Διαβήτη και Μεταβολισμού. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια ως ομιλητής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ενεργό μέλος της Ελληνικής και Ιταλικής Διαβητολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας. Μετά τη μετεκπαίδευσή του επέστρεψε στην Ελλάδα το 2016 και από το 2017 διαμένει στο Άργος Ορεστικό και διατηρεί ιατρείο στη Νεάπολη Κοζάνης.