Έντονη και επίμονη δίψα: Ποιες παθήσεις μπορεί να κρύβονται από πίσω;

Αν νιώθετε να διψάτε υπερβολικά, ύστερα από υπερβολική κατανάλωση αλμυρών φαγητών ή ύστερα από εντατική άσκηση και εφίδρωση, θα γνωρίζετε πως αυτές είναι φυσιολογικές απόρροιες της ανεπαρκούς ενυδάτωσης του οργανισμού.

Όμως, αν η αίσθηση της δίψας γίνει μόνιμη, ίσως και να πρέπει να ψάξετε περισσότερο τους λόγους αυτής της κατάστασης. Καλό είναι να γνωρίζετε πως οποιαδήποτε πάθηση διαταράσσει την ισορροπία νερού ή νατρίου στον οργανισμό μπορεί να εκδηλωθεί με την επίμονη δίψα.

Αν προσπαθείτε να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας με τις συνιστώμενες τακτικές αλλά δεν τα καταφέρνετε, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή και διάγνωση για μία από τις παρακάτω παθήσεις:

Σακχαρώδης διαβήτης

Eίναι γνωστό πως ο διαβήτης πολλές φορές κρύβεται πίσω από την επίμονη δίψα. Όταν τα επίπεδα του σακχάρου ξεπερνούν το φυσιολογικό, τα νεφρά αναγκάζονται να παράγουν περισσότερα ούρα ώστε να απορρίψουν την περιττή γλυκόζη. Έτσι, είναι πολύ πιθανό ο οργανισμός να αφυδατωθεί και να εκδηλώνεται συχνή και έντονη δίψα.

Άποιος διαβήτης

Ο άποιος διαβήτης είναι αποτέλεσμα της έλλειψης μιας ορμόνης, της βαζοπρεσσίνης, που εκκρίνεται από την υπόφυση, έναν ενδοκρινή αδένα που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου. Το σώμα χάνει σημαντική ποσότητα υγρών και η δίψα είναι η ένδειξη ότι πρέπει να αποκατασταθεί η απώλεια.

Αναιμία

Αν πάσχετε από αναιμία, ο οργανισμός σας  χάνει ερυθρά αιμοσφαίρια με μεγαλύτερο ρυθμό απ’ ό,τι τα παράγει και πασχίζει να αναπληρώσει την απώλεια υγρών. Αυτό σημαίνει πως νιώθετε έντονα και συχνά πως διψάτε πολύ.

Υπόταση

Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία των επινεφριδίων, με μακροπρόθεσμη συνέπεια τη μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης, κατάσταση γνωστή ως υπόταση. Τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν αυτή την κατάσταση είναι η ζαλάδα, η αδιαθεσία και η έντονη δίψα. Η δίψα είναι ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί το σώμα για να αυξήσει την περιεκτικότητα του αίματος σε νερό και κατ’ επέκταση να ανεβάσει τα επίπεδα της πίεσης. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και να απαιτείται αποτελεσματικότερη διαχείριση του στρες ώστε να αντιμετωπιστεί η ψυχογενής υπόταση.

Ξηροστομία

Οι περισσότεροι θεωρούν πως η ξηροστομία είναι απόρροια κάποιων παθήσεων ωστόσο θα πρέπει να λάβετε υπόψη πως η ξηροστομία είναι από μόνη της μια ξεχωριστή πάθηση. Προκύπτει από την ξηρότητα στις βλεννώδεις μεμβράνες του στόματος, λόγω μειωμένης παραγωγής σάλιου ή αλλαγής στη σύσταση του σάλιου. Εκτός από τη φαινομενική δίψα, άλλες τυπικές ενδείξεις της ξηροστομίας είναι η επίμονη κακοσμία του στόματος, η δυσκολία στη μάσηση και η παραγωγή παχύρρευστου σάλιου.

Ψυχολογικά αίτια

Εκτός από τα παθολογικά αίτια, έχει βρεθεί πως κάποιες ψυχικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη δίψα, ως ένα ψυχοσωματικό σύμπτωμα (ψυχογενής πολυδιψία).

therapies.gr