Εντατικοί έλεγχοι με πρόστιμο 1.000 ευρώ για Καταστήματα Εστίασης και Διασκέδασης που πουλούν χύμα τσίπουρο και τσικουδιά

 

 

Σε χιλιάδες ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου – του ΕΦΕΤ και της Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης παρουσιάστηκαν απαράδεκτα φαινόμενα για τον κλάδο μας, με νοθεία προϊόντων τσίπουρο-ούζο-τσικουδιά σε μορφή χύμα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά φαινόμενα υγείας στους πελάτες καταναλωτές όπως νοσοκομεία – αλλεργίες –ελαφριά τύφλωση κτλ. 

 

Τι πρέπει να εφαρμόζουν  επακριβώς οι καταστηματάρχες για το τσίπουρο – τσικουδιά – οίνος(κρασί) – ζύθος(μπύρα) – αναψυκτικά – εμφιαλωμένα νερά;

 

 

  1. Επιτρέπεται να σερβίρεται (το τσίπουρο ή η τσικουδιά) αποκλειστικά και μόνο ως χύμα με την ονομασία στον τιμοκατάλογο ως προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων). Προσοχή: οποιαδήποτε άλλη αναγραφή ονομασίας για χύμα προϊόντα όπως τσίπουρο ή τσικουδιά στους τιμοκαταλόγους που διατίθενται αποκλειστικά ως εμφιαλωμένα απαγορεύεται.
  2. Υποχρεωτικά η ονομασία στον τιμοκατάλογο θα αναγράφεται ως προϊόν απόσταξης διημέρου και η χώρα προέλευσης και ο παραγωγός.
  3. Όλα τα ποτά – αναψυκτικά – μπύρα – κρασί υποχρεωτικά θα αποσφραγίζονται παρουσία του πελάτη – καταναλωτή.
  4. Επιτρέπεται το σερβίρισμα υπό μορφή χύμα, οίνος – ζύθος με την προϋπόθεση ότι θα φέρει την ετικέτα προέλευσης (χώρα προέλευσης-παραγωγός-ημερομηνία –συστατικά).
  5. Απαγορεύεται η μετάγγιση του περιεχομένου είτε εν μέρει, είτε ολόκληρου σε άλλο περιέκτη (να μεταφέρεται δηλαδή το περιεχόμενο π.χ ενός ποτού από την αρχική του συσκευασία σε άλλη). Επιτρέπεται η μετάγγιση ποσότητας ποτού όπως π.χ στο ποτήρι αλλά θα γίνεται παρουσία του πελάτη.

 

Στους παραβάτες των ανωτέρω παραγράφων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά παράβαση.

 

Για περαιτέρω πληροφορίες οι καταστηματάρχες μπορούν να τηλεφωνήσουν στον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Σωματείου Εστιατορίων Καφετεριών και συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε.), στο τηλέφωνο 6995 625 262.