Το ρεμπέτικο στο πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης

Το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) εντάσσει στο πρόγραμμα σπουδών του από το εαρινο εξάμηνο του 2020 ένα μάθημα για τις ιστορικές ρίζες των Ρεμπέτικων και της Αμερικανικής Μπλουζ — εστιάζοντας στο πώς αυτά τα δύο μουσικά ήδη συνδέονται με τόσους πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Στον κύκλο μαθημάτων με τίτλο «Τραγούδια των περιθωριακών: Τα αμερικανικά μπλουζ συναντούν το ελληνικό ρεμπέτικο», θα εξετάζεται η ιστορία και η σχέση μεταξύ των δύο ειδών. Το μάθημα θα ξεκινήσει για πρώτη φορά στο εαρινό εξάμηνο του 2020, υπό την αιγίδα του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.  Ο συνθέτης Περικλής Κανάρης θα διδάσκει το μάθημα, σε συνεργασία με το πρόγραμμα ελληνικών σπουδών Αλέξανδρος Σ.Ωνάσης του NYU και τη Μουσική Σχολή Steinhardt School of Music. «Είναι ένα ταξίδι στις ρίζες τραγουδιών των λαών, των δύο χωρών μου. Είναι μεγάλη τιμή και εξίσου μεγάλη ευθύνη», σχολίασε ο κ. Κανάρης στο Facebook. «Ανυπομονώ».

Το μάθημα θα είναι διαθέσιμο για τους φοιτητές των ανθρωπιστικών σπουδών και των κοινωνικών επιστημών.

Αναλυτικά η περιγραφή του μαθήματος στο New York University  

Τα τραγούδια είναι τόσο αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας που σπάνια κάνουμε «ένα βήμα πίσω» για να τα παρατηρήσουμε ως κάτι άλλο από μουσική και στίχους. Κι όμως, μπορούν να περικλείσουν σπουδαίο πλούτο πληροφορίας για την εποχή που γράφτηκαν. Στην αρχή του 20ου αιώνα, δύο ανθολογίες τραγουδιών γεννήθηκαν παράλληλα και εξελίχθηκαν σε θρυλικά μουσικά είδη, καθένα από αυτά στο πλαίσιο της κουλτούρας του.

Τα αμερικανικά μπλουζ, γεννήθηκαν από Αφρικάνους σκλάβους και τους απογόνους τους, στις νότιες φυτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και το ελληνικό ρεμπέτικο, γεννήθηκε όταν μεγάλοι αριθμοί προσφύγων εγκαταστάθηκαν σε πόλεις – λιμάνια της Ελλάδας, στο ξεκίνημα της μικρασιατικής καταστροφής του 1922.    

Παρά τις ευδιάκριτες διαφορές τους σε εθνικές και μουσικές καταβολές, το ρεμπέτικο αργότερα έγινε γνωστό στους φανατικούς του παγκοσμίως ως τα «ελληνικά μπλουζ», επειδή και τα δύο είδη αντικατόπτριζαν την σκληρότερη πραγματικότητα των περιθωριακών που τα δημιούργησαν.

Μία συγκριτική ανάλυση των δύο ειδών μέσα από τον φακό πολλαπλών σχολών, θα αποκαλύψει έκδηλες ομοιότητες και διαφορές στους τρόπους που δημιουργούσαν και υποδέχονταν αυτά τα κομμάτια. Επιλεγμένα κείμενα, ηχογραφήσεις, φιλμ και εμβόλιμες παρουσιάσεις από προσκεκλημένους, θα καθοδηγήσουν τους φοιτητές στα διαφορετικά επίπεδα αυτής της σύγκρισης».

3pointmagazine.gr

You May Also Like

Γερμανικό AfD: Οι διπλωματικές επαφές με τη Ρωσία πρέπει να διατηρηθούν

Μήνυμα για διάλογο και άρση κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τον συμπρόεδρο…

Γνωρίζετε, γιατί οι Κινέζοι δεν αποκαλούν την Ελλάδα «Greece» αλλά «Σι-λα»;

Όταν οι Κινέζοι πρωτοάκουσαν τη λέξη «Hellas», επεχείρησαν να την αποδώσουν στη γλώσσα τους.…

Χιόνισε στη Χαβάη: Στα «λευκά» το ηφαίστειο Mauna Kea – Μοναδικές εικόνες

Φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν το χιονισμένο τοπίο στη Χαβάη με πρωταγωνιστή το ηφαίστειο Mauna Kea.

Μπόρις Τζόνσον: Πάρτι την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου

Μπόρις Τζόνσον: Πάρτι την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου

Το ιαπωνικό Άουσβιτς: Τι γινόταν στην απάνθρωπη «Μονάδα 731»

Το ιαπωνικό Άουσβιτς: Τι γινόταν στην απάνθρωπη «Μονάδα 731»

Αποκαλύφθηκε η δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων (p,v)

«Είναι απολύτως συμμετρική για πρώτη φορά στην ιστορία της»

Πατέρας έκανε ηλεκτροσόκ και έσφαξε την κόρη του επειδή είχε σχέση

Πατέρας έκανε ηλεκτροσόκ και έσφαξε την κόρη του επειδή είχε σχέση

Φωτογραφίζοντας για δυο μήνες τους ιθαγενείς της Αλάσκας

Τέτοιες μέρες στο παραθαλάσσιο χωριό Ακουνάακ στη δυτική Γροιλανδία, η θερμοκρασία βρίσκεται σταθερά κάτω από τους μείον δέκα βαθμούς.

Saga Furs: Επιπλέον προσφορά στις 13-15 Μαΐου 2020

Saga Furs: Επιπλέον προσφορά στις 13-15 Μαΐου 2020

Οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι της Αμερικής δεν καταβάλουν φόρο εισοδήματος

Οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι της Αμερικής δεν καταβάλουν φόρο εισοδήματος