O αληθινός «Τζακ» του Τιτανικού ήταν 17 ετών, έπεσε στο νερό και κατάφερε να σωθεί. Όταν ο γιος του σκοτώθηκε στον Β’ ΠΠ, έπαθε κατάθλιψη και αυτοκτόνησε

Στο ναυάγιο του Τιτανικού πέθαναν 1.500 άνθρωποι και κατάφεραν να σωθούν μόλις 720. Οι περισσότεροι από τους διασωθέντες είχαν επιβιβαστεί εγκαίρως στις σωστικές λέμβους.

Ο Τζακ Θάιερ ήταν ένας από τους 40 ανθρώπους που πήδηξε από το πλοίο στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού και κατάφερε να σωθεί. Λέγεται ότι είναι ο άνθρωπος στον οποίο βασίστηκε ο ρόλος του Τζακ Ντόσον στην ταινία «Τιτανικός», με τη μόνη διαφορά ότι στην ταινία παγώνει στο νερό και πεθαίνει, ενώ στην πραγματικότητα κατάφερε να επιβιώσει.

Είχε γεννηθεί στις 24 Δεκεμβρίου 1894 και ήταν γόνος μια πλούσιας αριστοκρατικής οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν σκηνοθέτης και αντιπρόεδρος στον Σιδηρόδρομο της Πενσιλβανίας και η μητέρα του η κοσμική Μάριαν Θάιερ. Σε ηλικία 17 ετών αποφάσισε να ταξιδέψει μαζί με τους γονείς του και την υπηρέτρια τους στην Ευρώπη. Στις 10 Απριλίου 1912 επιβιβάστηκαν στον Τιτανικό για να επιστρέψουν στη Νέα Υόρκη.

Η οικογένεια είχε καμπίνες Πρώτης Θέσης στο κατάστρωμα Α. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού λέγεται ότι ο Τζακ είχε ένα σύντομο δεσμό με μια ηθοποιό που γνώρισε στο πλοίο. Πέντε ημέρες αργότερα, ο Τιτανικός συγκρούστηκε με το γιγαντιαίο παγόβουνο. Εκείνη τη στιγμή ο Τζακ βρισκόταν στην καμπίνα του. Ντύθηκε γρήγορα και ανέβηκε στο κατάστρωμα για να δει τι συμβαίνει. Μόλις αντίκρισε κομμάτια πάγου, έτρεξε και ξύπνησε τους γονείς του. Αφού ντύθηκαν με ζεστά ρούχα, φόρεσαν σωσίβια και ανέβηκαν στο κατάστρωμα, όπου επικρατούσε πανικός.

Ο Τζακ έχασε τους γονείς του από το οπτικό του πεδίο και υπέθεσε ότι είχαν επιβιβαστεί σε λέμβο. Τότε άρχισε να αναζητεί κι εκείνος τρόπο για να σωθεί. Συναντήθηκε με έναν επιβάτη, τον Μίλτον, τον οποίο είχε γνωρίσει στο πλοίο και μαζί προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε λέμβο. Ωστόσο, δεν τους το επέτρεψαν επειδή ήταν άντρες. Το πλοίο είχε ξεκινήσει να βυθίζεται και ο Τζακ πρότεινε να πηδήξουν στη θάλασσα.

Παρά τον δισταγμό του, ο Μίλτον πήδηξε πρώτος στο νερό και ακολούθησε ο Τζακ, ο οποίος ανέβηκε σε μια αναποδογυρισμένη λέμβο που επέπλεε. Ο Μίλτον δεν κατάφερε να σωθεί. Ο Τζακ δεν είχε δυνάμεις να κολυμπήσει και άφησε να τον παρασύρουν τα ρεύματα. Μαζί με κάποιους ακόμη άντρες επέπλεαν πάνω στη λέμβο επί ώρες. Όπως είχε αναφέρει αργότερα, οι κραυγές και τα κλάματα των ναυαγών του θύμιζαν τον ήχο των ακρίδων από την γενέτειρα του, την Πενσιλβάνια. Λίγο πριν πεθάνει από το κρύο, διασώθηκε από τη σωσίβια λέμβο 12.

Ήταν σε κατάσταση σοκ και παγωμένος. Μάλιστα η μητέρα του που επέβαινε σε κοντινή σωσίβια λέμβο δεν τον αναγνώρισε. Μόλις επέστρεψαν στην Αμερική διαπίστωσαν ότι ο πατέρας του πνίγηκε στο ναυάγιο. Η μητέρα του είχε διασωθεί μαζί με την υπηρέτρια. Όπως είχε αναφέρει: «Ήταν 2.2ο όταν ο Τιτανικός εξαφανίστηκε στη θάλασσα. Αμέσως επιστρέψαμε στο σημείο του ναυαγίου, και μαζέψαμε έξι ανθρώπους που κολυμπούσαν, εκ των οποίων οι δύο πέθαναν λίγο αργότερα. Στη συνέχεια σώσαμε ακόμη 15 ανθρώπους. Δεν υπήρχε χώρος στη βάρκα, έμεινα όρθια, μέχρι που έφτασε το πλοίο «Καρπάθια» και μας έσωσε».

Η Μάριαν δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ. Ο Τζακ συνέχισε τη ζωή του, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας και υπηρέτησε ως αξιωματικός πυροβολικού στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παντρεύτηκε και απέκτησε έξι παιδιά, ο ένας γιος του πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του. Ο Τζακ έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο εξιστορούσε την εφιαλτική νύχτα του ναυαγίου. Μάλιστα ήταν από τους πρώτους που υποστήριξε ότι είδε το πλοίο να σπάει στα δύο πριν βυθιστεί. Η μαρτυρία του επιβεβαιώθηκε αρκετά χρόνια αργότερα, όταν ανακαλύφθηκε το ναυάγιο.

Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι δυο του γιοι υπηρέτησαν στον αμερικανικό στρατό. Ο γιος του Έντουαρντ ήταν πιλότος και συμμετείχε στις επιχειρήσεις στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το 1943 καταρρίφθηκε από εχθρικό αεροσκάφος στον Ειρηνικό και το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ. Ο Τζακ έπαθε κατάθλιψη και η υγεία του επιδεινώθηκε. Μετά από έναν χρόνο έχασε και τη μητέρα του.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1945 ο Τζακ αυτοκτόνησε. Τον βρήκαν νεκρό στο αυτοκίνητό του, καθώς είχε κόψει τον λαιμό και τις φλέβες του. Ήταν μια ακόμη τραγική ιστορία από τους διασωθέντες του ναυαγίου του Τιτανικού.

mixanitouxronou.gr

You May Also Like

Η συσκότιση του ήλιου και της σελήνης κατά την ημέρα τής Σταύρωσης του Χριστού και μία συμβολική έκφρασή της/ Γράφει ο Γιώργος Τ. Αλεξίου

  Η συσκότιση του ήλιου και της σελήνης κατά την ημέρα τής…

Απροστάτευτη η άγρια πανίδα ακόμα και μέσα σε περιοχές Natura

Σοκαριστικές εικόνες από το έγκλημα της Κυριακής – Τι αναφέρει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Συμμετοχή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καστοριάς στην πορεία διαμαρτυρίας ενόψει της 84ης Δ.Ε.Θ.

Συμμετοχή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καστοριάς στην πορεία διαμαρτυρίας ενόψει της 84ης…

Ανακοίνωση για παράταση υποβολής αιτήσεων για το καθεστώς αδειοδότησης νέων φυτεύσεων αμπελώνων με οινοποιητικές ποίκιλες για έτος εφαρμογής 2021

  Ανακοίνωση για παράταση υποβολής αιτήσεων για το καθεστώς αδειοδότησης νέων φυτεύσεων…

Η Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς για το πλαίσιο αιτημάτων και το πρόγραμμα δράσης

Η Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς για το πλαίσιο αιτημάτων και το πρόγραμμα δράσης

Η ΕΛΣΤΑΤ καλεί τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να ενταχθούν στο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) καλεί τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να ενταχθούν…