Με 261 ψήφους η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη Πρόεδρος Δημοκρατίας

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Δημοκρατίας. Η απουσία Σαμαρά, οι επιστολικές ψήφοι και το απρόοπτο με τα τροχαία Μανωλάκου και Μεϊκόπουλου

 

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία όπως αναμενετο, με 261 ψήφους από τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, σε σύνολο 294 ψηφισάντων.

 

Απόντες ήταν έξι βουλευτές, με πιο ηχηρή απουσία αυτή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, ενώ 33 βουλευτές δήλωσαν παρών.

 

Εκτός του κ.Σαμαρά, απόντες ήταν (σύμφωνα με πληροφορίες για λόγους υγείας) οι Τρύφων Αλεξιάδης, Νίκος Συρμαλένιος και Κώστας Ζουράρις απο το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η Κωνσταντίνα Αδάμου από το ΜεΡΑ25 (το οποίο δήλωνε ούτως ή άλλως παρών), επίσης για λόγους υγείας, ενώ ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος από το ΣΥΡΙΖΑ έπαθε… λάστιχο και έφτασε λίγα λεπτά αφότου είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία.

 

Τροχαίο καθυστέρησε και το Νίκο Μανωλάκο της ΝΔ, που κατάφερε όμως τελικά να φτάσει εγκαίρως για να ψηφίσει.

 

Με επιστολική ψήφο ψήφισαν ο Άγγελος Συρίγος της ΝΔ και οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιάννης Αμανατίδης από το ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στη μία και μισή το μεσημέρι ενημέρωσε και τυπικά για το αποτέλεσμα την κ.Σακελλαροπούλου, η στο ΣτΕ.

 

Ο απερχόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κ.Σακελλαροπούλου και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια καθώς και τις θερμές ευχές του για κάθε επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων της.

 

Σε δήλωση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το γεγονός ότι εξελέγη η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για μία νέα εποχή και παραθυρο στο μέλλον και εκφράζοντας τη χαρά του που τα κόμματα μπορούν να συνεννοηθούν στα βασικά όπως είπε.

Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

 

Η κ. Σακελλαροπούλου επελέγη να είναι η πρώτη γυναίκα στην ηγεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

 

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 με την καταγωγή της οικογένειάς της να είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II.

 

Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000).

 

Το 1982 διορίσθηκε Εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1988 προήχθη στον βαθμό του Παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του Συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε’ Τμήμα. Στις 23.10.2015 προήχθη στον βαθμό του Αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ´ Τμήμα, ως αναπληρώτρια Πρόεδρος. Στις 17.10.2018 προήχθη στον βαθμό του Προέδρου του Δικαστηρίου.

 

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II.

 

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), Γενική Γραμματέας (1985-1986) και Αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995). Δίδαξε Δίκαιο Περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίσθηκε μέλος της Επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Σπουδών (2010-2013). Διετέλεσε Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015). Από τον Μάρτιο του 2015 είναι Πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».

 

Ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, η διάσωση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως διατηρητέων κ.λπ.

Βίκυ Σαμαρά/news247.gr

You May Also Like

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Table of Contents Hide 13.189 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ εξάμηνο…

Υπ. Εργασίας: Αυξάνονται οι παθήσεις που χαρακτηρίζονται ως μη αναστρέψιμες

Υπ. Εργασίας: Αυξάνονται οι παθήσεις που χαρακτηρίζονται ως μη αναστρέψιμες

Κωνσταντίνου ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Να μπουν οι μετανάστες σε όλα τα ξενοδοχεία της Ελλάδας»

Κωνσταντίνου ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Να μπουν οι μετανάστες σε όλα τα ξενοδοχεία της Ελλάδας»

Παράταση για την παραχώρηση χρήσης αγροτικών ακινήτων σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή άνεργους

Παράταση για την παραχώρηση χρήσης αγροτικών ακινήτων  σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες…

Καραμανλής: Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές- Στηρίζω πάντα ΝΔ

Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή.

Ξεκινάει η ανταποδοτική ανακύκλωση – Πόσα λεφτά θα παίρνετε για 33 κουτάκια

Ξεκινάει η ανταποδοτική ανακύκλωση – Πόσα λεφτά θα παίρνετε για 33 κουτάκια

Στα ύψη το πασχαλινό τραπέζι: Πόσο θα πωλούνται κατσικάκι – αρνάκι

Στα ύψη το πασχαλινό τραπέζι: Πόσο θα πωλούνται κατσικάκι – αρνάκι

Γιος Μίκη Θεοδωράκη: Δεν αψήφησα τον πατέρα μου ζωντανό, δεν θα το κάνω τώρα- Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη

«Ο πατέρας μας δεν μας ανήκει»

Οριστικοί Πίνακες του Προγράμματος Παιδικών Κατασκηνώσεων ΟΑΕΔ 2021

  Οριστικοί Πίνακες του Προγράμματος Παιδικών Κατασκηνώσεων ΟΑΕΔ 2021

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού

Στα ίδια περίπου περυσινά επίπεδα, με οριακά ανοδικές τάσεις, εκτιμάται πως θα…