Ξεκινούν την άνοιξη του 2020 οι εργασίες στο Φράγμα Νεστορίου

Συναντήσεις  με τους αρμόδιους Υπουργούς στην Αθήνα πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του έργου στο Φράγμα Νεστορίου.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Συγκεκριμένα ο κ. Γκοσλιόπουλος συναντήθηκε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και  με τον Υφυπουργό του Υπ.Α.Α.Τ. , αρμόδιο για θέματα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής Κώστα Σκρέκα όπου και έλαβε τη δέσμευση ότι την άνοιξη του 2020 θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του Φράγματος Νεστορίου« Έχω την υπόσχεση ότι την άνοιξη θα ξεκινήσει η κατασκευή του Φράγματος. Κάποιες πρόδρομες εργασίες φαίνεται ότι γίνονται, δηλαδή μεταφέρονται κάποια υλικά στο εργοτάξιο, δεν θα το χαρακτήριζα όμως ως κάτι  το σημαντικό και το σπουδαίο. Η αιτιολογία, ή αλλιώς η δικαιολογία,  είναι ότι στη συμφωνία που είχε κάνει το  αρμόδιο Υπουργείο  με την ανάδοχο εταιρία, είναι να τους καταβάλλουν κάποια επιπλέον χρήματα. Ωστόσο για να γίνει αυτό το πράγμα και πρακτικά και να αποσύρουν οι δεύτεροι τις μηνύσεις που είχαν υποβάλλει, πρέπει να εκπονηθεί μια καινούργια μελέτη η οποία θα αιτιολογεί την επιπλέον χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του Φράγματος. Επειδή αυτή  η καινούργια μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί και οσονούπω πιστεύουν ότι ολοκληρώνεται, πήραμε και την τελευταία  δέσμευση από  τον Υπουργό του  Υπ.Α.Α.Τ. Μάκη Βορίδη ότι μέσα στην άνοιξη το Φράγμα Νεστορίου θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται και θα αρχίσουν οι εργασίες από τη συγκεκριμένη κοινοπραξία».

Ο κ. Γκοσλιόπουλος τόνισε πως το Φράγμα Νεστορίου, ενδιαφέρει τόσο τον Δήμο Νεστορίου καθώς σχετίζεται με τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού, όσο και τον Δήμο Καστοριάς γιατί θα αρδεύσει τις εκτάσεις του «Το υδροηλεκτρικό  μπορεί να λειτουργήσει με την ολοκλήρωση της κατασκευής του Φράγματος και να αποδώσει στον Δήμο Νεστορίου σημαντικά οικονομικά οφέλη».

 

Εξίσου σημαντική για την περιοχή, όπως είπε ο Δήμαρχος Νεστορίου, και ειδικά για τη Δημοτική Ενότητα Ακριτών, είναι η κατασκευή του Φράγματος  και του Αρδευτικού στη Διποταμία «Έχουμε μελέτη και για αυτά  τα έργα. Κατά το παρελθόν υπήρξαν διαξιφισμοί μεταξύ κομμάτων και βουλευτών επί του θέματος. Δυστυχώς η ένταξη του Φράγματος στη Διποταμία δεν έχει ολοκληρωθεί, βέβαια βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.  Έχουν υπογράψει και το Υπ.Α.Α.Τ.  και ο Υπουργός Μάκης  Βορίδης. Παράλληλα  έχει υποβληθεί η πρόταση προς το Υπουργείο Ανάπτυξης για την τελική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ωστόσο δεν την έχει υπογράψει ο Υπουργός Ανάπτυξης  Άδωνις Γεωργιάδης».

Ο κ. Γκοσλιόπουλος πριν από περίπου δύο εβδομάδες, μετέβη στην Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη και να ενημερωθεί για την πορεία του αιτήματος. Ο Δήμαρχος, κατέθεσε στον Υπουργό όλα τα δεδομένα και του εξήγησε την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου. Από τη μεριά του ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός του έργου, περίπου 20 εκ. ευρώ, είναι μεγάλος για να ενταχθεί  στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

«Εξήγησα στον Υπουργό, ότι αυτού του είδους τα έργα στις δημοπρασίες παίρνουν έκπτωση 50%. Αυτό το οποίο όμως τόνισα στον κ. Γεωργιάδη, είναι ότι στην περίπτωση που δεν κατασκευαστεί το έργο, το οποίο θα αρδεύσει 3.500 στρέμματα σε μια ακριτική περιοχή, που βρίσκεται 500 μέτρα από τα σύνορα και που όλοι οι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτή είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι, ο Δήμος μας θα χάσει όλον αυτόν τον κόσμο και  δεν θα μείνει άνθρωπος. Θα αδειάσουν τα σύνορα, όπως έχουν αδειάσει σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές του Γράμμου. Θέλω να πιστεύω ότι η Κυβέρνηση έχει κατανοήσει την αναγκαιότητα ένταξης αυτού του έργου και ότι έδωσε εντολή στον Γ.Γ.  να φέρει την  εισήγηση για την ένταξη.  Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες το αποτέλεσμα αυτής της υπόσχεσης », ενημέρωσε ο Δήμαρχος Νεστόριου.

Comments are closed.

You May Also Like

Τμήμα Εμπορίου Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς: Μέση Τιμή Καυσίμων που ισχύει ως 26/03/20

Τμήμα Εμπορίου Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς: Μέση Τιμή Καυσίμων που ισχύει ως 26/03/20

Ζητείται άτομο για εργασία από επιχείρηση γουναρικών στην Καστοριά

Επιχείρηση γουναρικών, ζητεί άτομο με γνώσεις σχεδιασμού πατρόν σε Η/Υ.

Στέργιος Αδάμ: «Φασιστικό δεν είναι το πατριωτικό, το χριστιανικό και το ελληνικό»

Στέργιος Αδάμ: «Φασιστικό δεν είναι το πατριωτικό, το χριστιανικό και το ελληνικό»

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου στην Καστοριά

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου στην Καστοριά

Ευχετήριο μήνυμα για τις Πανελλήνιες από την Διευθύντρια της ΔΔΕ Καστοριάς

Ας επικρατήσουν αυτές τις μέρες η ψυχραιμία, η δύναμη και η αισιοδοξία για την ευόδωση των προσπαθειών

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς απαντά στη ΝΟΔΕ: «Ντίλερ ιδιωτικών συμφερόντων;»

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς απαντά στη ΝΟΔΕ: «Ντίλερ ιδιωτικών συμφερόντων;»

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Συνελήφθη 24χρονος αλλοδαπός για διακίνηση μεγάλης ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Συνελήφθη 24χρονος αλλοδαπός για διακίνηση μεγάλης ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης

Τηλεοπτικό σήμα με επιδότηση εξοπλισμού σε «λευκές» περιοχές. Ποιες περιοχές της Π.Ε. Καστοριάς εντάσσονται στη δράση;

Τηλεοπτικό σήμα με επιδότηση εξοπλισμού σε «λευκές» περιοχές. Ποιες περιοχές της Π.Ε.…