Ο όμορφος μύθος της Αλκιόνης και οι Αλκυονίδες μέρες

Οι Αρχαίοι Ελληνες είχαν παρατηρήσει τις λίγες μέρες καλοκαιρίας που παρουσιάζονται το χειμώνα. Είναι μέρες ηλιόλουστες χωρίς σύννεφα και ανέμους.

Η ονομασία τους προήλθε από τις αλκυόνες που τις μέρες αυτές γεννούν. Οι «Αλκυονίδες ημέρες» τοποθετούνται στο χρονικό διάστημα από την 15η Δεκεμβρίου έως και την 15η Φεβρουαρίου εκάστου έτους, με μεγαλύτερη συχνότητα το διάστημα 15-31 Δεκεμβρίου και 16-31 Ιανουαρίου.

Όπως λοιπόν μας λέει ο μύθος, η Αλκυόνη πριν γίνει πουλί ήταν μία πανέμορφη γυναίκα κόρη του Θεού των ανέμων Αίολου και της Ενάρετης.

Η Αλκυόνη ήταν παντρεμένη με τον Κήυκα. Η ένωσή τους ήταν τέλεια κι ένιωθαν τόσο ευτυχισμένοι, ώστε να νομίζουν ότι δεν ήταν κοινοί άνθρωποι. Σιγά σιγά, άρχισαν να πιστεύουν ότι είναι ισάξιοι των Θεών.

Ο Κήυκας θεώρησε τον εαυτό του ισάξιο του Δία και η Αλκυόνη ισάξιο της Ήρας.

Τόσο πολύ το πίστεψαν πού άρχισαν να φωνάζουν ο ένας τον άλλο με τα ονόματα Δίας και Ήρα, με αυτό τον τρόπο προκάλεσαν τους Θεούς και ιδιαίτερα τον Δία.

Όταν το έμαθε ο Δίας θύμωσε τόσο που μια μέρα που ο Κήυκας ήταν με το καράβι του στ’ ανοιχτά έριξε κεραυνό και το τσάκισε, με αποτέλεσμα αβοήθητος καθώς ήταν να πέσει στα μανιασμένα κύματα ο Κήυκας να πνιγεί.

Όταν έμαθε η Αλκυόνη το γεγονός πήγε με αγωνία στ’ ακρογιάλι μήπως μπορέσει να βρει τον αγαπημένο της ζωντανό, το μόνο όμως που βρήκε ήταν λίγα σπασμένα ξύλα που είχε ξεβράσει το νερό, άρχισε τότε να κλαίει απαρηγόρητα, μερόνυχτα θρηνούσε τον χαμό του αγαπημένου της.

Ο Δίας στο τέλος την λυπήθηκε και την μεταμόρφωσε σε πουλί. Ένα πανέμορφο πουλί που πήρε το όνομά της, και το οποίο ζει κοντά στη θάλασσα, σαν να περιμένει να εμφανιστεί μέσα από τα κύματα ο χαμένος Κήυκας..

Το μαρτύριό της όμως δεν είχε τελειώσει, γεννούσε τα αυγά της, μέσα στη βαρυχειμωνιά και τα κλωσούσε στα βράχια της ακτής. Μα τα αγριεμένα κύματα ορμούσαν στη στεριά, σκαρφάλωναν στα βράχια, κατέστρεφαν τη φωλιά και τ’ αυγά της.

Για άλλη μία φορά ο Δίας έδειξε συμπόνια για την Αλκυόνη, δεκαπέντε μέρες στην καρδιά του χειμώνα, να κοπάζουν οι άνεμοι, να ζεσταίνει την πλάση ο ήλιος, μέχρι να μπορέσει η Αλκυόνη να κλωσήσει τ’ αυγά και να βγουν τα μικρά της από μέσα.

Το πουλί Αλκυνόα

Το πουλί Αλκυνόα, σύμφωνα με την παράδοση συμβολίζει τη γαλήνη, την προστασία και παύει τη θαλασσοταραχή. Αν και αποδημητικό πουλί, αυτό δε φεύγει, αλλά έρχεται το φθινόπωρο, ενώ φεύγει από την χώρα μας στις αρχές Μαρτίου. Γεννά τα αυγά του στις σχισμές των βράχων της θάλασσας. Σύμφωνα με ένα μεσαιωνικό μύθο, το χρώμα της Αλκυόνας στην αρχή ήταν γκρίζο, όταν όμως έγινε ο βιβλικός κατακλυσμός πέταξε ψηλά και το στήθος της έγινε κόκκινο απ’ τον ήλιο, ενώ η ράχη της μπλε απ’ το χρώμα του ουρανού. Πολλά έχουν γραφτεί και για τη συζυγική πίστη των Αλκυόνων. Όταν ο σύζυγος της Αλκυόνας γεράσει και δεν μπορεί να πετάξει πια, τότε η θηλυκιά Αλκυόνα τον παίρνει στους ώμους της και τον μεταφέρει πάντοτε μαζί της, τον ταΐζει και τον περιποιείται ως το θάνατο.




filoitexnisfilosofias.com

You May Also Like

Δήμος Καστοριάς: Παρατείνεται ως 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία δηλώσεων ακινήτων

  Δήμος Καστοριάς: Παρατείνεται ως 30 Σεπτεμβρίου η   προθεσμία δηλώσεων ακινήτων

Αγρυπνία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς στην Αγία Ζώνη στη Λάρισα

Κατανυκτική Iερά Aγρυπνία τελέσθηκε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017,

Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Καστοριάς στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Μέχρι την Παρασκευή 02 Ιουνίου 2017 οι δηλώσεις ενδιαφέροντος

«Ξεκινάμε!»: Ανάρτηση του Γιάννη Κορεντσίδη με μέλη του Συνδυασμού

«Ξεκινάμε!»: Ανάρτηση του Γιάννη Κορεντσίδη με μέλη του Συνδυασμού

Στην Κορησό ο ”Εθελοντισμός έπεσε στα βαθιά”

Διαδραστική παρουσίαση βιβλίου των εκπαιδευτικών: Δέσποινα Καλαφάτη και Νικολέτα Χαρούμενου

Συνάντηση της Μαρίας Αντωνίου με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη και μηλοπαραγωγούς της Π.Ε. Καστοριάς

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε εκ νέου το κρίσιμο ζήτημα των αποζημιώσεων των μηλοπαραγωγών

Ευχαριστήρια επιστολή του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς προς τον Σύνδεσμο Ελλήνων Γουνοποιών για τη συνεισφορά του στην ανακαίνιση των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων του Ομίλου

Ευχαριστήρια επιστολή του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς προς τον Σύνδεσμο Ελλήνων Γουνοποιών για…