Παγετός σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής 07 Φεβρουαρίου στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της κεντρικής και βόρεια ηπειρωτικής χώρας, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στη Δυτική Μακεδονία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στο Νέο Καύκασο Φλώρινας η ελάχιστη θερμοκρασία ήταν ίση με -13.7 ενώ στη Φλώρινα έφτασε τους -11.3 βαθμούς Κελσίου.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr όπου καταγράφηκαν οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες.

Την ίδια ώρα, έντονες καταιγίδες έπληξαν τα νησιά του Αιγαίου. Η κακοκαιρία πλήττει πολλές περιοχές της επικράτειας με τον χιονιά να κάνει την εμφάνισή του από χθες Πέμπτη και στα βόρεια της Αττικής. Λευκό είναι το τοπίο στην Πεντέλη, τον Άγιο Στέφανο, την Ιπποκράτειο Πολιτεία, τον Διόνυσο τη Νέα Ερυθραία και τον Υμηττό, ενώ και νοτιότερα ρίχνει χιονόνερο.

Η Σύρος βρέθηκε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα στο «μάτι» της κακοκαιρίας, με το τσουχτερό κρύο, τις καταιγίδες και το χαλάζι να έχουν δημιουργήσει ένα άκρως χειμωνιάτικο σκηνικό, αλλά και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με το cyclades24.gr.

Η χαλαζόπτωση ήταν τόσο έντονη που καλύφθηκαν δρόμοι και χωράφια, σαν να είχε χιονίσει.

Το χιόνι κρατά κλειστά τα σχολεία στο Οροπέδιο Λασιθίου

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, στην Κρήτη, λόγω έντονης χιονόπτωσης.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Στεφανάκης, λόγω του χιονιού δεν εξασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση των μαθητών στα σχολεία, «όποτε η λήψη της απόφασης για κλείσιμο υπήρξε επιβεβλημένη».

Βελτίωση των καιρικών φαινομένων αναμένεται σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, ωστόσο οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός θα διατηρηθούν και το επόμενο διάστημα, ενώ θυελλώδεις θα είναι οι άνεμοι στο Αιγαίο, φτάνοντας έως και τα εννέα μποφόρ. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, των Σποράδων, της Εύβοιας και των Κυκλάδων καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στις υπόλοιπες περιοχές των νοτιοανατολικών ηπειρωτικών, του Αιγαίου και της Κρήτης.

Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη. Ο καιρός θα βελτιωθεί από το πρωί και στην Κρήτη από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.

Τι λέει για τα επόμενα 24ωρα ο Γιάννης Καλλιάνος

Για υποτροπή του καιρού από το βράδυ της Πέμπτης στην Αττική και αυξημένη πιθανότητα να χιονίσει στα βόρεια προάστια είχε κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο Facebook, σημειώνει: «Σήμερα το βράδυ (έως και το πρωί της αυριανής ημέρας Παρασκευής) ο καιρός στην Αττική θα παρουσιάσει υποτροπή και θα χιονίσει κατά περιόδους στα βόρεια προάστια (ενδεικτικά πάνω από τα 250-300 μέτρα), ενώ μετά τα μεσάνυχτα υπάρχει μια μικρή πιθανότητα οι πρόσκαιρες χιονοπτώσεις να κατεβούν και λίγο χαμηλότερα υψομετρικά.

Πράγματι η θερμοκρασία υποχώρησε κατά 15°C

Η θερμοκρασία σε σχέση με τις μέγιστες της Τρίτης έχει παρουσιάσει πτώση κατά μέσο όρο κατά 13-15°C, κάτι το οποίο ανέμενα και σας είχα ενημερώσει αναλυτικά εδώ και μέρες.

Σχεδόν όλη η χώρα βρίσκεται κάτω από χειμωνιάτικες συνθήκες. Η μεταβολή του καιρού σε καθαρά χειμωνιάτικες συνθήκες έχει γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα και μάλιστα αξιόλογες χιονοπτώσεις σημειώθηκαν χθες και σήμερα σε αρκετές ορεινές – ημιορεινές αλλά ακόμη και ημιπεδινές περιοχές (πάνω από τα 200-300 μέτρα) της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, επαληθεύοντας στο ακέραιο τις προγνώσεις μας.

Επιλεκτικές χιονοπτώσεις ως το Σάββατο

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις και κατά βάση ασθενείς θα εκδηλωθούν κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά της Εύβοιας, της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και ενδεχομένως στα πολύ βορειοανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου (μικρή η πιθανότητα εκεί). Στη Θράκη όμως αλλά και στο βορειοανατολικό Αιγαίο θα χιονίσει κατά διαστήματα και σε πεδινά τμήματα.

Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί ως το Σάββατο

Οι άνεμοι θα παραμείνουν κατά διαστήματα ενισχυμένοι έως και το μεσημέρι του Σαββάτου για τις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές της χώρας με εντάσεις που οι ριπές τους θα αγγίζουν τα 7-8 μποφόρ τοπικά.

Βελτίωση από την Κυριακή το μεσημέρι

Έως και την Κυριακή το πρωί οι θερμοκρασίες στη χώρα θα είναι αρκετά χαμηλές, ενώ από το μεσημέρι της Κυριακής η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί.

You May Also Like

Νέα εντός έδρας ήττα της Καστοριάς, από τον Εθνικό Φιλιππιάδας με 0-1 και μεγάλος προβληματισμός στις τάξεις της ομάδας

Νέα εντός έδρας  ήττα της Καστοριάς, από τον Εθνικό Φιλιππιάδας με 0-1…

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 21 έως 27 Αυγούστου του…

Πολωνοί εκπαιδευτικοί στον Δήμο Καστοριάς, στο πλαίσιο προγράμματος ERASMUS της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας

Πολωνοί εκπαιδευτικοί στον Δήμο Καστοριάς, στο πλαίσιο προγράμματος ERASMUS της Περιφερειακής Διεύθυνσης…

Η απελευθέρωση του Γέρμα Καστοριάς απ’ τον τουρκικό ζυγό (12 Οκτωβρίου 1912)

Η απελευθέρωση του Γέρμα Καστοριάς απ’ τον τουρκικό ζυγό (12 Οκτωβρίου 1912)

ΥΠΕΝ: Συμφωνία για βιώσιμη λύση στα ζητήματα των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία

ΥΠΕΝ: Συμφωνία για βιώσιμη λύση στα ζητήματα των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία

Συνελήφθησαν δυο ημεδαποί σε Καστοριά και Φλώρινα για παράνομη απασχόληση αλλοδαπού και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, κατά περίπτωση

Συνελήφθησαν δυο ημεδαποί σε Καστοριά και Φλώρινα  για παράνομη απασχόληση αλλοδαπού και…

Υπογραφή διακήρυξης ανοικτού ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων

Το πρόγραμμα αφορά και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Αναλυτικά οι διαδρομές που θα ακολουθήσουν τα πληρώματα του Rally Greece Offroad 2018 στην Καστοριά

Αναλυτικά οι διαδρομές που θα ακολουθήσουν τα πληρώματα του Rally Greece Offroad…