Η Ελλάδα είναι πιθανόν μέχρι το τέλος του αιώνα να έχει ερημοποιηθεί κατά 40%

Η ερημοποίηση του 40% της Ελλάδας μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, δεν είναι ένα σενάριο μη αληθές ή απίθανο. Αν δεν προσαρμοστούμε με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή, όλα είναι πιθανά.

Δήλωση

«Σε ερημοποίηση θα οδηγηθεί το 40% της χώρας μέχρι το τέλος του αιώνα, σε περίπτωση μη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή», ανέφερε ο ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός σε ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και του forum «ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ», στο Μουσείο της Ακρόπολης.

 Όπως σημείωσε ο καθηγητής, στο προσεχές μέλλον το φαινόμενο πρόκειται να ενταθεί, καθώς οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν σημαντικά κυρίως στην Αν. Πελοπόννησο, ενώ η διάρκεια της ξηρής περιόδου θα επιμηκυνθεί. Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, η Δυτική Ελλάδα αναμένεται να έχει την πρωτιά όσον αφορά τον δείκτη δυσφορίας.
Εκτίμησε ότι η μέση θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους τρεις βαθμούς κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα. Όπως είπε, η επιβάρυνση του κλίματος στη χώρα μας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ενώ παρατηρούνταν δύο καύσωνες κάθε τριάντα χρόνια μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα, πλέον το φαινόμενο εκδηλώνεται έντονα κάθε δεύτερο χρόνο.

Παγκόσμια κρίση

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμια υπαρξιακή κρίση», δήλωσε απ΄ την πλευρά του συνιδρυτής της ΕΛΛΕΤ, Κώστας Καρράς και τόνισε ότι οι πολιτικές ηγεσίες παγκοσμίως καθυστερούν σημαντικά στην ανάληψη δράσης, την ώρα που «μαζί με τη φύση κινδυνεύουν μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού, αλλά και οι δημοκρατικοί θεσμοί».

Όπως έκανε γνωστό σε πανελλαδική δημοσκόπηση του 2019 στην Ελλάδα σε ποσοστό 30% οι πολίτες συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι το μέγιστο περιβαλλοντικό πρόβλημα.

«Δε θα πετύχει η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αν δεν αλλάξουν τα πρότυπα σύγχρονης ζωής, ο σεβασμός των βασικών αξιών που συνιστούν τη θετική ταυτότητα των Ελλήνων και επικρατήσουν ενέργειες υποβάθμισης της φύσης και της βιοποικιλότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρράς.

«Καλούμαστε να αλλάξουμε. Να σκεφτούμε διαφορετικά για τον τρόπο ζωής μας σε όλα τα πεδία. O διαφορετικός τρόπος σκέψης θα κάνει τη διαφορά στο μέλλον», δήλωσε απ΄ την πλευρά του ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, Κώστας Καρράς.

«Σε ερημοποίηση θα οδηγηθεί το 40% της χώρας μέχρι το τέλος του αιώνα, σε περίπτωση μη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή», ανέφερε ο ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός σε ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και του forum “ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ”, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ξηρασία

Όπως σημείωσε ο καθηγητής, στο προσεχές μέλλον το φαινόμενο πρόκειται να ενταθεί, καθώς οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν σημαντικά κυρίως στην Αν. Πελοπόννησο, ενώ η διάρκεια της ξηρής περιόδου θα επιμηκυνθεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, η Δυτική Ελλάδα αναμένεται να έχει την πρωτιά όσον αφορά τον δείκτη δυσφορίας. Εκτίμησε ότι η μέση θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους τρεις βαθμούς κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.

Όπως είπε, η επιβάρυνση του κλίματος στη χώρα μας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ενώ παρατηρούνταν δύο καύσωνες κάθε τριάντα χρόνια μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα, πλέον το φαινόμενο εκδηλώνεται έντονα κάθε δεύτερο χρόνο.

 

Πηγή: newsit.gr

You May Also Like

Εξοργιστικό βίντεο από Κέρκυρα: Πετάνε από μεγάλο ύψος σκυλιά σε καταφύγιο, για να τα ξεφορτωθούν

Σοκάρουν τα πλάνα από τα βίντεο που καταγράφονται στις κάμερες ασφαλείας

Αλλάζουν όλα στους παιδικούς σταθμούς από την νέα σχολική χρονιά

Αλλάζουν όλα στους παιδικούς σταθμούς από την νέα σχολική χρονιά

Τραγωδία: Πέθανε ο 31χρονος αστυνομικός που χτυπήθηκε από ναυτική φωτοβολίδα στου Ρέντη

Κατέληξε ο 31χρονος αστυνομικός, ο οποίος δέχθηκε δολοφονική επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα κατά…

Τεράστια δωρεά της καπνοβιομηχανίας “Καρέλια” στη μάχη κατά του κορονοϊού – Δωρίζει 50 πλήρως εξοπλισμένες Εντατικές

Τεράστια δωρεά της καπνοβιομηχανίας “Καρέλια” στη μάχη κατά του κορονοϊού – Δωρίζει…

Δείτε τι απέμεινε από το εργοστάσιο της ΙΖΟΛΑ στην Θήβα.

Κατασκεύαζε 800.000 ηλεκτρικές συσκευές ετησίως (drone)

Μητσοτάκης κατά Κουτσούμπα για «sugar daddies»

Απαράδεκτη και σεξιστική αναφορά, περίμενα μία συγγνώμη

Θεσσαλονίκη: Αργούσαν να εξετάσουν τη μητέρα της και έδειρε τη νοσηλεύτρια

Θεσσαλονίκη: Αργούσαν να εξετάσουν τη μητέρα της και έδειρε τη νοσηλεύτρια

Πρώτη Η Ελλάδα Στις Εξαγωγές Ελιών Στην Αυστραλία

Πρώτη Η Ελλάδα Στις Εξαγωγές Ελιών Στην Αυστραλία

Αποκαρδιωτικές εικόνες από τα καμένα στη δυτική Αττική

Φωτογραφίες από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας

Ιλιγγιώδεις αυξήσεις μέχρι και στα καυσόξυλα: «Γρίφος» η θέρμανση των νοικοκυριών τον χειμώνα – Ποιος είναι ο φθηνότερος τρόπος

Table of Contents Hide Οι αυξήσεις στο πετρέλαιοΑδιέξοδο στο φυσικό αέριοΑσύμφορη η…