Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού  για την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας

Την Παρασκευή 7/2/2020 ο Υπεύθυνος Συντονισμού της Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού, ο Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων και δύο μέλη επισκεφτήκαμε τον βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Ν. Καστοριάς κ. Τζηκαλάγια Ζήση για να του θέσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φορέας μας.  Αιφνιδίως και προτού προλάβουμε να μιλήσουμε μας ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να μας βοηθήσει διότι σε  συνεργασία με το Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια και τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας κ. Μπογιατζίδη έχουν προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για την αναβάθμιση  του ΚΕΦΙΑΠ Άργους Ορεστικού, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να λειτουργήσουν δυο μονάδες υγείας σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Αποτέλεσμα αυτού θεωρεί σκόπιμη την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας σε Περιφερειακό ιατρείο και την μετακίνηση του προσωπικού του στο ΚΕΦΙΑΠ ώστε να μπορεί να λειτουργήσει.  Ισχυρίστηκε ψευδώς ότι το Κ.Υ. βρίσκεται σε «φθίνουσα» πορεία και ότι στεγάζεται σε ένα κτίριο που καταρρέει.

Τονίζουμε ότι το Κ.Υ. Άργους Ορεστικού αυτή την στιγμή στελεχώνεται από 4 γενικούς ιατρούς, παιδίατρο, μικροβιολόγο, ακτινολόγο, οδοντίατρο, φυσίατρο και λοιπό παραιατρικό, επιστημονικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό που ανέρχεται στα 50 άτομα. Το κτίριο έχει ελεγχθεί επανειλημμένως από τις αρμόδιες υπηρεσίες και πρόσφατα εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας για την ενεργειακή του αναβάθμιση συνολικού προϋπολογισμού 205.400 ευρώ.

Προσπαθώντας να αντιληφθούμε τις ακριβείς προθέσεις του θέσαμε ερωτήματα στα οποία δεν πήραμε απάντηση, όπως για πιο λόγο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν προχωρά στις απαιτούμενες προσλήψεις για την στελέχωση του ΚΕΦΙΑΠ με εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και να εξυπηρετήσει του σκοπούς του, που είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και συγκεκριμένα σε Άτομα με σωματική αναπηρία, οι οποίοι πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφορικού, ερειστικού, αναπνευστικού συστήματος και άτομα όλων των ηλικιών με κινητικά ή νοητικά προβλήματα, αυτισμό, αισθητηριακές ή και πολλαπλές αναπηρίες.

Δεν είναι δυνατόν ο κ. Τζηκαλάγιας (ιατρός στο επάγγελμα) να μην γνωρίζει ότι για να λειτουργήσει το ΚΕΦΙΑΠ πρέπει να προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό και ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με την συνδρομή των Γενικών ιατρών του Κέντρου Υγείας, οι οποίοι προσλήφθηκαν για να υπηρετήσουν του σκοπούς της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και όχι για να κληθούν να αντιμετωπίσουν ασθενείς με χρόνια σοβαρά προβλήματα που απαιτούν ειδική μεταχείριση και γνώσεις.

Στο Νόμο 4486/2017 ΦΕΚ. 115/Α/78/17 που αφορά στην Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ορίζεται ρητά ότι στην έδρα κάθε δήμου θα πρέπει να υπάρχει ένα Κέντρο Υγείας κάτι που προφανώς αγνοεί παντελώς ο κ. Τζηκαλάγιας όπως και τις υπόλοιπες διατάξεις του. Είναι δυνατό να αφήσει έναν ολόκληρο δήμο 12.000 κατοίκων χωρίς υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας.  Το ερώτημα είναι μεγάλο και τόσο σημαντικό για μια περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία και βρίσκεται στα όρια της φτώχειας. Σημειώνουμε ότι το Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού εξυπηρετεί και την ευρύτερη περιοχή (τους απομακρυσμένους Δήμους Νεστορίου, Βοϊου Κοζάνης αλλά και ασθενείς από την ευρύτερη περιοχή του Νομού Καστοριάς).

Ο κόσμος του Δήμου έχει δικαίωμα να έχει  πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δικαίωμα όλων των κατοίκων στις προηγμένες κοινωνίες όλου του κόσμου.

Ναι να λειτουργήσει το ΚΕΦΙΑΠ. Όχι όμως σε βάρος του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού που εδώ και 34 χρόνια προσφέρει υψηλές υπηρεσίες στους κατοίκους.

Το έτος 2019 το Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε 45.862 ασθενείς.

Αναλυτικά :

– Τακτικά πρωινά ιατρεία : 23.329

– Επείγοντα περιστατικά : 6.004

– Μικροβιολογικό : 5.008

– Ακτινολογικό : 2.405

– Παιδιατρικό : 2.564

Oδοντιατρικό : 1.443

– Φυσιατρείο : 2.226

– Τμήμα οικογενειακού προγραμματισμού : 840

– Ιατρείο μεταβολικού συνδρόμου : 428

– Διαιτoλόγος : 720

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων        Η γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων

                    Καλλιμάνης Ζήσης                                           Νατσούλη Χρυσή                                                                                        

 

You May Also Like

Απόκριες για το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς ,”Αθανάσιος Χριστόπουλος”

”Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τις χειροποίητες μάσκες άλλα και για την συμμετοχή!!”

30.000 ευρώ στο Δήμο Άργους Ορεστικού για έργα αποκατάστασης

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ενέκρινε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις

Άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Νέας Ζούζουλης Μανιάκων

Άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Νέας Ζούζουλης Μανιάκων

Συνάντηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καστοριάς με τον Δήμαρχο Γιάννη Κορεντσίδη

  Συνάντηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καστοριάς με τον Δήμαρχο Γιάννη Κορεντσίδη

Η Οργανωτική Επιτροπή του 9ου RALLY GREECE OFFROAD ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά τη διεξαγωγή του αγώνα στις 26-29 Μαΐου 2022 στη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τη πόλη του Άργους Ορεστικού.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ

Αναφορά της Ολυμπίας Τελιγιορίδου με θέμα: «Νόμος ΑΣΕΠ. Επείγον ζήτημα σχετικά με τα ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των ΟΤΑ»

  Αναφορά της Ολυμπίας Τελιγιορίδου με θέμα: «Νόμος ΑΣΕΠ. Επείγον ζήτημα σχετικά…

Δωρεάν έλεγχοι rapid test σε διερχόμενους οδηγούς στην Καστοριά στις 25&27/01/2021

  Δωρεάν έλεγχοι rapid test σε διερχόμενους οδηγούς  στην Καστοριά στις 25&27/01/2021

5 προτάσεις για ενδυνάμωση του μυαλού και μακροζωΐα

5 προτάσεις για ενδυνάμωση του μυαλού και μακροζωΐα