Μεταναστευτικό: Μοιράζονται 9,5 εκατ. ευρώ στους δήμους μετά την επίταξη κτιρίων

Απόφαση, με την οποία ξεκαθαρίζονται οι διαδικασίες για τη δέσμευση των εκτάσεων, όπου και θα ανεγερθούν οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές – που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση – υπέγραψε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

 

Επιπλέον, σε συνέχεια της τροπολογίας που ψηφίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου, με κοινή απόφαση των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου και Οικονομικών, προχωρά η άμεση καταβολή ανταποδοτικών τελών στους δήμους, που επιβαρύνθηκαν με την φιλοξενία μεταναστών εντός των διοικητικών ορίων τους το 2019.

 

Συγκεκριμένα, εκταμιεύεται άμεσα το ποσό των 9.491.400 ευρώ, το οποίο προκύπτει από τη χορήγηση 150 ευρώ ανά έτος ανά διαμένοντα στις μονάδες φιλοξενίας. Με την νέα νομοθεσία προβλέπεται η ανά τρίμηνο καταβολή ανταποδοτικών τελών στους δήμους για την περίοδο μετά την 1/1/2020.

 

pinakes-lefta-dimoi.jpg

Ποια ακίνητα επιτάσσονται

Αξίζει να τονιστεί ότι το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε τη Δευτέρα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας.

Ακολούθησε υπουργική απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, σύμφωνα με την οποία επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:

  1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
  2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
  3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:
  4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
  5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Στις ως άνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

Ακύρωσε την συνάντηση με τους δημάρχους ο Μηταράκης

Tην αναβολή της συνάντησης την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Δεν αιφνιδιάσαμε κανένα», τόνισε ο κ. Μηταράκης αναφερόμενος στην έκδοση της χθεσινής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία χαρακτήρισε ως «ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς συνέτρεχαν θέματα ασφαλείας για τα νησιά, αλλά και ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα».

Όπως εξήγησε, «από τον Νοέμβρη είναι ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης γι’ αυτά τα κέντρα. Το σημείο που επιλέχθηκε στη Χίο στο “17” το έχω παρουσιάσει πριν από ενάμιση μήνα στο δημοτικό συμβούλιο. Στη Μυτιλήνη ήταν δεδομένη η δημιουργία του νέου κέντρου, αυτό που είχε προταθεί από την κυβέρνηση είχε ήδη απορριφθεί.

Στη Σάμο η έκταση ήταν δεδομένη και είχαμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία να νοικιάσουμε τη γη από ιδιώτες, το ίδιο θα μπορούσαμε να κάνουμε και στη Μυτιλήνη, μόνο που θα πηγαίναμε έξι μήνες πίσω, δηλαδή δεν θα είχαμε τα κέντρα έτοιμα το καλοκαίρι για να γίνει η αποσυμφόρηση των νησιών αλλά θα φτάναμε καλά Χριστούγεννα και αυτό δεν ήταν αποδεκτό».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι ήδη έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τη στιγμή που το πρόγραμμα δημιουργίας νέων δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα συνεχίζεται, και συμπλήρωσε: «Τα νέα κέντρα συνδυάζονται με μία ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς θα έχουν τις μισές θέσεις φιλοξενίας από τις υπάρχουσες δομές».

Σε ερώτηση για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των νέων κέντρων, ο κ. Μητσράκης απάντησε ότι «οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές είναι σχεδιασμένες βάσει πρακτικών που εφαρμόζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΕ»

ethnos.gr

You May Also Like

ΟΑΕΔ: Νέα πληρωμή για τους μακροχρόνια ανέργους (ημερομηνία)

ΟΑΕΔ: Νέα πληρωμή για τους μακροχρόνια ανέργους (ημερομηνία)

Νέος αρχηγός της Αστυνομίας ο Μιχάλης Καραμαλάκης

Νέος αρχηγός της Αστυνομίας ο Μιχάλης Καραμαλάκης

Παγώνη: Θερίζει η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού

Τι είπε για το τείχος ανοσίας, τους εμβολιασμούς των υγειονομικών καθώς και…

ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ: Μένουμε όρθιοι στον αγροτικό τομέα

  ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ: Μένουμε όρθιοι στον αγροτικό τομέα

Πανελλαδικές 2020: Μέχρι τη Δευτέρα η υποβολή του Μηχανογραφικού

Πανελλαδικές 2020: Μέχρι τη Δευτέρα η υποβολή του Μηχανογραφικού

Κανένα κρούσμα Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων σε Λαγκαδά και Βόλβη – Αίρει τις απαγορεύσεις ο ΥπΑΑΤ, Μάκης Βορίδης

Κανένα κρούσμα Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων σε Λαγκαδά και Βόλβη – Αίρει…

ΟΑΕΔ: Αυξάνονται 24 επιδόματα και παροχές – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

ΟΑΕΔ: Αυξάνονται 24 επιδόματα και παροχές – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Σαν σήμερα: Η 13η Ιουλίου στην Ιστορία – Ένας γάμος που άλλαξε την ιστορία της χώρας

Σαν σήμερα: Η 13η Ιουλίου στην Ιστορία – Ένας γάμος που άλλαξε…