Αποποινικοποίηση των βιασμών στην Τουρκία βάσει νομοσχεδίου

Διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στην τουρκική Βουλή στο τέλος του μήνα. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δίνει την δυνατότητα σε άνδρες, που κατηγορούνται για βιασμό ανήλικων κοριτσιών, να αποφύγουν την ποινική δίωξη, εφόσον παντρευτούν τα θύματά τους. Η αλλαγή της νομοθεσίας αφορά τουλάχιστον 4.000 άνδρες βάσει της Τουρκικής εφημερίδας  “Χουριέτ”. Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε από την τουρκική κυβέρνηση ως αναγκαία λύση που αποσκοπεί στην εξάλειψη της θυματοποίησης αυτών των οικογενειών. Ωστόσο, δεν είναι παρά μια απόπειρα της κυβέρνησης να συγκαλύψει τους βιασμούς εξαφανίζοντας τα στοιχεία της αυξανόμενης με ταχύτατους ρυθμούς βίας κατά ανήλικων κοριτσιών και γυναικών στην Τουρκία. Βάσει ερευνών η Τουρκία είναι μια από τις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά τιμωρίας των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας.

Τις απόψεις του για την θέση της γυναίκας στην τουρκική κοινωνία έχει εκθέσει αρκετές φορές στο παρελθόν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με δύο δηλώσεις του να ξεχωρίζουν λόγω του μισογύνικου και αναχρονιστικού χαρακτήρα τους. Συγκεκριμένα κατά το έτος 2014 στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής δήλωσε δημόσια ότι είναι «ενάντια στη φύση» η ισότητα των φύλων, συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα δυο χρόνια μετά, το 2016 προέτρεψε δημοσίως τις γυναίκες να κάνουν τουλάχιστον τρία παιδιά έκαστη καθώς μόνον κατά αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθούν και προχωρώντας χαρακτήρισε ως «ατελή» κάθε γυναίκα που δεν έχει βιώσει την μητρότητα. Το νομοσχέδιο αποτελεί δεύτερη προσπάθεια της Τουρκίας να αποποινικοποιήσει τον βιασμό. Παρόμοιό του είχε κατατεθεί από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος το έτος 2016, προέβλεπε την απαλλαγή των κατηγορούμενων, εφόσον είχαν κάνει σεξ με ανήλικα άτομα «χωρίς απειλές και άσκηση βίας». Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε μετά την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε.

Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών και οργανώσεις που προασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών καλούν τη κυβέρνηση να το αποσύρει υποστηρίζοντας πως κατά αυτόν τον τρόπο ανοίγει τον δρόμο για την παιδική κακοποίηση και την σεξουαλική εκμετάλλευσή τους. Ο Suad Abu-Dayyeh, ακτιβιστής που δραστηριοποιείται στη Μέση Ανατολή και το Πακιστάν για την μη κυβερνητική οργάνωση «Ισότητα Τώρα» δήλωσε: “Χάρη στις εκστρατείες των ακτιβιστών και των νομοθετών για τα δικαιώματα των γυναικών, η Αίγυπτος, η Ιορδανία ο Λίβανος, το Μαρόκο, η Τυνησία και η Παλαιστίνη έχουν εξαλείψει όλα αυτά τα κενά τα τελευταία χρόνια. Οι Τούρκοι νομοθέτες θα πρέπει να λάβουν υπόψη αυτές τις προόδους για την κατάργηση των νόμων που εισάγουν διακρίσεις λόγω φύλου“.

Εν κατακλείδι, παρόλο που η νόμιμη ηλικία γάμου στην Τουρκία είναι τα δεκαοκτώ, βάσει κυβερνητικής έκθεσης που δημοσιεύθηκε το έτος 2018, 428.000 ανήλικα κορίτσια παντρεύτηκαν την τελευταία δεκαετία. Επομένως, καθίσταται σαφές πως η πρακτική αυτή είναι διαδεδομένη κυρίως στην Τουρκική επαρχεία. Είναι πιθανόν, εάν καταφέρει να κυρωθεί να οδηγήσει σε αύξηση των ήδη υψηλών ποσοστών βίας κατά γυναικών και παιδιών, καθώς νομιμοποιεί τη νοοτροπία πως οι γυναίκες είναι αντικείμενα κτήσης και απλώς υπάρχουν για σεξουαλική ικανοποίηση. Παγκοσμίως σχεδόν 39.000 ανήλικα κορίτσια παντρεύονται κάθε ημέρα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως νομικές ρήτρες αυτού του τύπου υπάρχουν σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής, βέβαια τα τελευταία χρόνια έχουν καταργηθεί κατόπιν αντιδράσεων στην Ιορδανία, το Λίβανο και την Τυνησία.

Σοφία Ζαφειροπούλου/offlinepost.gr

You May Also Like

Το Δουβλίνο θα απαγορεύσει τα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης

Φέτος, το Δουβλίνο θα γίνει η τελευταία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που θα απαγορεύει την κυκλοφορία αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης του.

Ο Φλόιντ Μέιγουεδερ καλύπτει το κόστος της κηδείας του Τζορτζ Φλόιντ

Ο Φλόιντ Μέιγουεδερ καλύπτει το κόστος της κηδείας του Τζορτζ Φλόιντ

Όσκαρ Πιστόριους: Αποφυλακίστηκε ο πρώην παραολυμπιονίκης 11 χρόνια μετά τη δολοφονία της Ρίβα Στέενκαμπ

Ο 37χρονος πρώην παραολυμπιονίκης θα είναι περιορισμένος στο σπίτι του

Ενθουσιάστηκαν όταν βρήκαν αυτό το εξωτικό πουλί – Αποδείχθηκε γλάρος βουτηγμένος σε κάρυ (βίντεο)

Ενθουσιάστηκαν όταν βρήκαν αυτό το εξωτικό πουλί – Αποδείχθηκε γλάρος βουτηγμένος σε…

«Η Ευρώπη βρίσκεται πιο κοντά στον πόλεμο απ΄ότι τα τελευταία 30 χρόνια» προειδοποιεί η Πολωνία

«Η Ευρώπη βρίσκεται πιο κοντά στον πόλεμο απ΄ότι τα τελευταία 30 χρόνια»…

Νόαμ Τσόμσκι: Πλησιάζουμε το πιο επικίνδυνο σημείο στην ιστορία της ανθρωπότητας – Τι είπε για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Νόαμ Τσόμσκι: Πλησιάζουμε το πιο επικίνδυνο σημείο στην ιστορία της ανθρωπότητας –…

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών  στην Αλβανία. Δραματικές επιχειρήσεις των ομάδων διάσωσης

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών  στην Αλβανία. Δραματικές επιχειρήσεις των ομάδων διάσωσης

Τραμπ : Υπογράφει εκτελεστική εντολή για τα social media σήμερα – Τι μπορεί να σημαίνει

Τραμπ : Υπογράφει εκτελεστική εντολή για τα social media σήμερα – Τι…

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 250 νεκροί από τον μεγάλο σεισμό των 5,9 Ρίχτερ

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί με τον αριθμό των θυμάτων να αναμένεται να αυξηθεί…

Έξι ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν από την ΕΕ να είναι έτοιμη στην επόμενη πανδημία

Έξι ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν από την ΕΕ να είναι έτοιμη στην επόμενη…