Δυνατό κίνητρο για ανακύκλωση: Λιγότερα απόβλητα, λιγότερα έξοδα για τους δημότες της Καστοριάς μέσω του έργου “Less Waste II”

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

 

Πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες ξεκίνησε η εφαρμογή του έργου “Less Waste II, Promotion of waste prevention and recycling at the cross-border area” στον Δήμο Καστοριάς.

Πώς ανταποκρίθηκαν οι Καστοριανοί στην ανακύκλωση των οικιακών αποβλήτων; Ποια τα οφέλη του έργου προς τους δημότες;

Της Χρύσας Κοσμίδου

Το “Less Waste”, ξεκίνησε   πιλοτικά  και σε περιορισμένη κλίμακα από την περιοχή της Καλλιθέας. Στόχος του είναι  η μείωση των παραγόμενων βιοαποβλήτων, μέσω της πρόληψης, αλλά και η μείωση των σύμμεικτων αποβλήτων μέσω της αξιοποίησης των πρακτικών της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.

Στο πλαίσιο της επίτευξης του γενικότερου στόχου της μείωσης των αποβλήτων, διανεμήθηκαν και συνεχίζουν να διανέμονται μικροί κάδοι βιοαποβλήτων σε νοικοκυριά. Παράλληλα τοποθετήθηκαν 13 κάδοι βιοαποβλήτων γειτονιάς σε κεντρικά σημεία της Καλλιθέας, όπου οι πολίτες μπορούν να απορρίπτουν τα οικιακά τους απόβλητα.  Επίσης κάθε Τετάρτη, ημέρα της λαϊκής αγοράς στην Καστοριά, οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου τοποθετούν επιπλέον 13 μεγάλους κάδους βιοαποβλήτων στην περιοχή διεξαγωγής της λαϊκής.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme “Greece-Albania 2014-2020”.

 

 

Οι Καστοριανοί συμμετέχουν ενεργά στην ανακύκλωση

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της  Διεύθυνσης Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Πρασίνου του Δήμου Καστοριάς Πασχάλη Μάσα, την πρώτη μέρα αποκομιδής συγκεντρώθηκαν 500 κιλά βιοαπόβλητα τα οποία και μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΔΙΑΔΥΜΑ Καστοριάς «Μόνο εκείνη την ημέρα κερδίσαμε μισό τόνο σκουπίδια. Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται στο έργο “Less Waste” και όλο και περισσότεροι πολίτες ενδιαφέρονται να μάθουν πώς μπορούν να συνδράμουν σε αυτό το εγχείρημα. Ταυτόχρονα η λαϊκή αγορά μπήκε σε έναν άλλο ρυθμό όπου ξεχωρίζονται με πιο εντατικούς ρυθμούς τα ανακυκλώσιμα είδη».

Δεκάδες είναι οι πολίτες που έχουν προμηθευτεί τον οικιακό κάδο βιοαποβλήτων, τον οποίο προμηθεύτηκαν το προηγούμενο διάστημα και πλέον συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα «Ο κόσμος είναι ενημερωμένος σε μεγάλο βαθμό για την ανακύκλωση», είπε ο κ. Μάσας και συμπλήρωσε πως «οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν τον οικιακό κάδο, από τα γραφεία της εφημερίδας “Ορίζοντες”, στη Διεύθυνση Στ. Άρτη 19. Είναι εντελώς δωρεάν και χρησιμεύει για την περισυλλογή των βιοαποβλήτων. Είναι χρηστικός και μικρός. Θα μπορούσα να πω πως λειτουργεί και ως υπενθύμιση ανακύκλωσης για όσους τον έχουν σπίτι τους».

 

Η Προϊσταμένη του Τμήματος  Καθαριότητας του Δήμου Καστοριάς Γρηγορία Ψωμαδάκη, δήλωσε πολύ ευχαριστημένη από τον τρόπο με τον οποίο οι Καστοριανοί ανταποκρίνονται στην ανακύκλωση «Παρόλο που είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα, τα  πρώτα δείγματα μας φανερώνουν πως ο κόσμος θέλει να βοηθήσει και το περιβάλλον και τον Δήμο».

Ο κ. Μάσας ενημέρωσε πως το έργο, εν ευθέτω χρόνω, θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Καστοριάς. Όσον αφορά στην αποκομιδή των βιοαποβλήτων αυτή πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα  κάθε Τετάρτη και Παρασκευή «Το πρόγραμμα, αλλά και η συχνότητα της αποκομιδής μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με την επέκταση του έργου» σημείωσε η κα Ψωμαδάκη.

 

Λιγότερα απόβλητα, λιγότερα έξοδα για τους δημότες

Η Προϊσταμένη του τμ. Καθαριότητας δήλωσε στο μικρόφωνο της Εφημερίδας “Ορίζοντες” πως το “Less Waste” είναι ένα εξαιρετικό έργο «Το ίδιο το όνομά του, φανερώνει πόσο σημαντικό είναι για τον Δήμο μας. Ανακυκλώνοντας τα βιοαπόβλητα, αφενός θα έχουμε λιγότερα απόβλητα στην περιοχή μας και αφετέρου όλη αυτή η διαδικασία θα λειτουργήσει ανταποδοτικά προς τους δημότες. Μελλοντικά δηλαδή, μπορεί για παράδειγμα να μειωθούν τα δημοτικά τέλη. Πρέπει όλοι μας να το προσπαθήσουμε και να το εντάξουμε στη ζωή μας».

 

Τα μαύρα πρόβατα της ανακύκλωσης

 

Δυστυχώς, σε κάθε τι κάλο που πάει να γίνει για την Καστοριά υπάρχει μια πολύ μικρή μερίδα ανθρώπων, που προσπαθεί να το καταστρέψει. Με μεγάλη της λύπη η κα Ψωμαδάκη ενημέρωσε πως η Υπηρεσία Καθαριότητας κυριολεκτικά αναγκάστηκε να δέσει τους κάδους βιοαποβλήτων γειτονιάς με αλυσίδες,  καθώς άγνωστοι τους μετακινούσαν και τους έριχναν κάτω «Κάποιος ή κάποιοι δημότες τους μετακινούσαν και τους έριχναν στον δρόμο, προκειμένου  λοιπόν να τους προστατέψουμε τους δέσαμε».

Εκτός όμως από τα περιστατικά καταστροφής, καταγράφτηκαν και περιστατικά…  κλοπής! Ειδικότερα, άγνωστος ή άγνωστοι έκλεψαν δύο κάδους ανακύκλωσης βιοαποβλήτων όπως ενημέρωσε η κα Ψωμαδάκη «Στην περιοχή της λαϊκής αγοράς “χάθηκαν” μέσα σε δύο εβδομάδες, δυο κάδοι. Ο Προϊστάμενος ο κ. Μάσας έσπευσε να ενημερώσει τον Πρόεδρο Λαϊκής Αγοράς, ώστε να διευθετηθεί το θέμα και να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον».

 

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.