Περίεργα στοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι εκπληκτικός. Δείτε εντυπωσιακά στοιχεία που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε.

Το ανθρώπινο σώμα είναι εκπληκτικό

Παρόλο που υπάρχουν διάφορα μυστήρια για το ανθρώπινο σώμα, υπάρχουν και μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία και επιστημονικές εξηγήσεις που γνωρίζουμε για τα περίεργα της δομής του κορμιού μας. Ακολουθούν ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα.

Ο σκελετός είναι υγρός

Πιθανότατα έχετε ακούσει ήδη ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κυρίως από νερό (55 έως 60 τοις εκατό για ενήλικες γυναίκες και άνδρες, αντίστοιχα). Αυτό που μπορεί σας κάνει να εκπλαγείτε είναι ότι το υγρό δεν είναι μόνο στο δέρμα, τους μυς και τα όργανά σας, αλλά και στον σκελετό σας. Στην πραγματικότητα, το νερό αποτελεί σχεδόν το ένα τρίτο της οστικής σας μάζας.

Είστε βακτήριο

Εάν ισχυρίζεστε ότι φοβάστε τα βακτήρια, σκεφτείτε το λίγο καλύτερα. Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι ένας άνθρωπος που ζυγίζει 70 κιλά έχει περίπου 38 τρισεκατομμύρια βακτήρια, τόσα όσα είναι τα ανθρώπινα κύτταρα, λένε οι ερευνητές.

Το φτέρνισμά σας πάει μακριά

Μια μελέτη του 2013 στο PLOS One έδειξε ότι ένα φτέρνισμα κινείται με ρυθμό περίπου 10 mph. Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας για να προστατέψετε τους άλλους από τα μικρόβια.

Αυτός είναι ο λόγος που ιδρώνετε πολύ

Έχετε δύο έως τέσσερα εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες σε όλο το σώμα σας, επισημαίνει η Διεθνής Εταιρεία Υπεριδρωσίας. Τα περισσότερα από αυτά δε σας κάνουν να νιώθετε ότι κολλάτε και βρίσκονται στα πέλματα των ποδιών σας, στις παλάμες σας, στο μέτωπό σας και στα μάγουλά σας.

Έχετε περισσότερα μαλλιά από όσα νομίζετε

Οι άνθρωποι γεννιούνται με πέντε εκατομμύρια θύλακες τριχών, από τους οποίους οι 100.000 βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής σας, επισημαίνει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. Και ενώ πολλές γυναίκες θέλουν να έχουν μακριά μαλλιά, τα μαλλιά μεγαλώνουν ταχύτερα στους άντρες παρά στις γυναίκες.

Είμαστε όλοι ίδιοι

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κυρίως από τέσσερα στοιχεία: οξυγόνο, άνθρακα, υδρογόνο και άζωτο τα οποία αντιπροσωπεύουν το 96,2% του οργανισμού μας. (Το ασβέστιο και ο φώσφορος ανήκουν στο 3.8%.) Είναι εκπληκτικό το πώς αυτά τα στοιχεία ενώνονται για να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός οργανισμού που κάνει εντυπωσιακά πράγματα κάθε μέρα, από την καταπολέμηση του καρκίνου έως τη διαμόρφωση 20.000 σκέψεων.

Κάθε ανάσα μετρά

Μπορείτε να εισπνεύσετε και να εκπνέετε χωρίς να το σκεφτείτε – με το ρυθμό των 17.280 έως 23.040 αναπνοών την ημέρα. Και ενώ είναι μια αυτόματη συνήθεια, μπορεί να προσφέρει μεγάλα οφέλη.

Οι πνεύμονές σας είναι μεγάλοι

Μιλώντας για εισπνοή και εκπνοή, οι πνεύμονές σας κάνουν σκληρή δουλειά – και ίσως για αυτό είναι τόσο μεγάλοι. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο επιφανειακός όγκος των πνευμόνων μπορεί να καλύψει ένα γήπεδο μπάντμιντον ή μισό γήπεδο τένις (μερικοί μάλιστα λένε ένα ολόκληρο γήπεδο τένις).

Γιατί πρέπει να ενυδατώνεστε

Δεν εκπνέετε απλώς ζεστό αέρα: Η εκπνοή είναι το νερό που φεύγει από το σώμα σας. Και το ποσό που βγαίνει τετραπλασιάζεται όταν ασκείστε. Όταν είστε ιδρωμένος, εκπνέετε περίπου 60 έως 70 χιλιοστόλιτρα ανά ώρα, επισημαίνει η έρευνα.

Παράγετε μεγάλη ποσότητα σάλιου

Παράγετε κατά μέσο όρο 640 χιλιοστόλιτρα σάλιου την ημέρα – αυτό είναι λίγο περισσότερο από 30 γραμμάρια. Αυτό είναι καλό, αφού το σάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση των ρύπων που βρίσκονται στο στόμα σας. Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα σάλιου είναι πιο ευάλωτα σε οδοντικές κοιλότητες (τρύπες στα δόντια) και σε λοιμώξεις στο στόμα.

Ο εγκέφαλος είναι αρκετά πολύπλοκος

Υπάρχουν τουλάχιστον 100 τρισεκατομμύρια νευρικές συνδέσεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο.. Είτε διδάσκετε άλλους είτε μαθαίνετε να παίζετε ένα όργανο, μπορείτε να προστατεύσετε τον εγκέφαλο από τη γνωστική παρακμή.

Υπάρχει ένα κρυφό δίκτυο στο σώμα σας

Τα αιμοφόρα αγγεία είναι μικροσκοπικά, αλλά αν τα ενώσετε μπορούν να φτάσουν πολύ μακριά. Υπάρχει ένα δίκτυο 60.000 μιλίων αιμοφόρων αγγείων, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.

Είστε κατασκευασμένοι για να είστε λαίμαργοι

Αλμυρό, γλυκό, πικρό και ξινό: Η γλώσσα σας διαθέτει 2.000 έως 8.000 γευστικούς κάλυκες  και η κάθε μία έχει 50 έως 100 κύτταρα σε υποδοχείς γεύσης. (Ο αριθμός και η θέση αυτών των κοιλοτήτων ποικίλλει σε κάθε άτομο.)

Οι ωοθήκες φιλοξενούν πολλά ωάρια

Η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της μέχρι την εμμηνόπαυση. Ο αριθμός κυμαίνεται στα 500 ωάρια στην αναπαραγωγική περίοδο, με τα υπόλοιπα να καταστρέφονται απλά από το σώμα.

 

You May Also Like

Τα λάθη που κάνουμε στη διατροφή με λίγους υδατάνθρακες

Τα λάθη που κάνουμε στη διατροφή με λίγους υδατάνθρακες

Αλλεργίες της Άνοιξης

Αλλεργίες της άνοιξης (και γενικά περί αλλεργίας)

Η Γρίπη: Μια νόσος πάντα επίκαιρη.     Άρθρο του Αργύριου Τσακάλη Ιατρού Ειδικού Παθολόγου – Διαβητολόγου,   

Η Γρίπη: Μια νόσος πάντα επίκαιρη      Άρθρο του Αργύριου Τσακάλη Ιατρού Ειδικού…

Το μεγάλο καλό που κάνει η φέτα στην υγεία και δεν το γνωρίζουμε

Μια μικρή μερίδα φέτας 85 γραμμάρια ημερησίως, μας δίνει 14 γραμμάρια πρωτεΐνης……

Κεφίρ, γνωρίστε την διατροφική του αξία.

Κεφίρ… το μυστικό ελιξήριο της ζωής

Προσοχή: Νοθευμένο μπαχαρικό με μόλυβδο, χρώμιο και υδράργυρο ανακαλείται από τον ΕΦΕΤ

Προσοχή: Νοθευμένο μπαχαρικό με μόλυβδο, χρώμιο και υδράργυρο ανακαλείται από τον ΕΦΕΤ

Ερυθριτόλη: είναι ασφαλές υποκατάστατο της ζάχαρης;

Η ερυθριτόλη θεωρείται μία πολύ καλή επιλογή για να αντικαταστήσει κανείς την κοινή ζάχαρη, ειδικά όταν πάσχει από διαβήτη ή προδιαβήτη. 

Πονόλαιμος: 10 συμβουλές για άμεση ανακούφιση

Πονόλαιμος: 10 συμβουλές για άμεση ανακούφιση

Επίκαιρα ιατρικά θέματα σχετικά με την πανδημία Covid-19 | Του Καρδιολόγου Τσιαούση Γεωργίου

Επίκαιρα ιατρικά θέματα σχετικά με την πανδημία Covid-19 | Του Καρδιολόγου Τσιαούση…