Η στιγμή που το τρέμουλο ασθενούς με Πάρκινσον σταματάει άμεσα με επέμβαση στον εγκέφαλο [βίντεο]

 

Ένα συγκλονιστικό βίντεο, που ήδη έχει χαρακτηριστεί ως “ιστορική στιγμή” και “ιατρικό θαύμα”, δείχνει το πως ένας ασθενής με Πάρκινσον σταματάει να τρέμει, κατά τη διάρκεια πρωτοποριακής επέμβασης των χειρουργών στον εγκέφαλό του.

Στο βίντεο φαίνεται ο Φιλιππινέζος Jose Alvarez να υποβάλλεται στην εν λόγω επέμβαση σε ένα νοσοκομείο της πόλης Μπανγκαλούρ της Ινδίας. Να σημειωθεί πως ήταν ξύπνιος σε όλη τη διάρκεια.

Το βίντεο, που δημοσιεύτηκε στο SWOC Brain, δείχνει ότι αρχικά τα χέρια και τα πόδια του ασθενούς παρουσιάζουν έντονο τρέμουλο λόγω του Πάρκινσον, μιας προοδευτικής διαταραχής του νευρικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από μυϊκή δυσκαμψία, τρέμουλο και αλλαγές στην ομιλία και στο βάδισμα.

Μόλις, όμως οι χειρουργοί ολοκληρώνουν την επέμβαση, ο άνδρας σταματάει να τρέμει!

“Η ομιλία μου είναι καλύτερη”, λέει ο ασθενής, ο οποίος μπορούσε να σηκώσει τα χέρια του χωρίς σπασμούς.

Οι χειρουργοί πραγματοποίησαν μια δεξιόστροφη στερεοτακτική παλιδοτομία με την καθοδήγηση μαγνητικής τομογραφίας (right-sided stereotactic MRI-guided pallidotomy), μια πρωτοποριακή επέμβαση, που περιλαμβάνει την καύση ενός “κυκλώματος” στον εγκέφαλο του ασθενούς.

Ο Alvarez, που είχε υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τη δουλειά του ως κιθαρίστας, λόγω του προχωρημένου Πάρκινσον, πλέον “είναι ικανός να σταθεί και να περπατήσει, να εκτελέσει τις συνήθεις του δραστηριότητες όπως κολύμβηση, ντύσιμο, φαγητό και να πίνει νερό από ποτήρι”, όπως αναφέρει ο ίδιος.

Επίσης, το τρέμουλο σε χέρια και πόδια έχει σταματήσει εντελώς και μπορεί να μιλήσει χωρίς δυσκολία.

 

 

topnews.gr