Σκληρές μάχες στην Ιντλίμπ: Τούρκοι στρατιώτες νεκροί – Τζιχαντιστές αποκεφάλισαν κυβερνητικούς

Τουλάχιστον δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν στις αεροπορικές επιδρομές των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, την Πέμπτη, στην Ιντλίμπ. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περισσότεροι από 50 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε αντίποινα. Εκτός αυτών, 28 αντικαθεστωτικοί τζιχαντιστές σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς.

Η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία κατέστρεψε πάνω από δέκα οχήματα που ανήκουν σε υποστηρικτές της Τουρκίας, στη βόρεια Συρία, χθες, ανακοίνωσε η Μόσχα, σήμερα το μεσημέρι. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η αεροπορία τους κατέστρεψε ένα τανκ, έξι τεθωρακισμένα οχήματα και πέντε άλλα οχήματα κατά την επίθεσή τους στην επαρχία της Ιντλίμπ, την Πέμπτη.

Αυτή η τελευταία εξέλιξη έρχεται παράλληλα με μία ακόμα, κατά την οποία, υποστηριζόμενοι από την Τουρκία μαχητές και τζιχαντιστές, προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη Nayrab στην ύπαιθρο της Ιντλίμπ. Το πρώτο κύμα της επίθεσης φέρεται να αποκρούστηκε από τον Συριακό Αραβικό Στρατό. Ωστόσο, οι αγωνιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία επιτίθενται για άλλη μια φορά και προσπαθούν να εισέλθουν στην πόλη από τον ανατολικό άξονά της.

Όπως αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι σκληρές μάχες που εκτυλίσσονται στην Nayrab έχουν ως αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί 14 καθεστωτικοί, μεταξύ των οποίων αρκετοί που αποκεφαλίστηκαν από τζιχαντιστές των τουρκικών δυνάμεων, οι οποίοι ανέβασαν και σχετικά βίντεο πανηγυρίζοντας στο Twitter.

Εκτός αυτών, όπως ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, την Παρασκευή, η Τουρκία έχει στείλει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών και τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ιντλίμπ, προφανώς προετοιμάζοντας την αναμενόμενη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση που έχει εξαγγείλει ο Ερντογάν.

Τα γεγονότα έρχονται μια μέρα μετά την προειδοποίηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια επίθεση στην Ιντλίμπ, όπου συριακές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από την αεροπορία της Ρωσίας, ξεκίνησαν μια επιχείρηση για να ανακτήσουν τον έλεγχο στην περιοχή. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ρωσία κατηγόρησε την Τουρκία ότι παρέχει υποστήριξη πυροβολικού.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας, που υποστηρίχθηκαν από ρωσικά αεροπλάνα, κατέλαβαν περισσότερα από 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής στα βορειοδυτικά, η οποία ελέγχεται από αντικυβερνητικούς και τζιχαντιστές. Σε μια μέρα, κατέλαβαν μια περιοχή που δεν μπορούσαν να πάρουν για οκτώ χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Χαλεπίου, που ήταν το εμπορικό κέντρο της Συρίας πριν από τον πόλεμο. Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Ασαντ, δεσμεύθηκε να επιτύχει “πλήρη νίκη”, λέγοντας ότι το Χαλέπι “θα επανέλθει ισχυρότερο από πριν”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν έχουν επιτευχθεί συμφωνίες κατά τις συνομιλίες Ρωσίας-Τουρκίας στις 17-18 Φεβρουαρίου στη Μόσχα. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι υπάρχει ένας “υγιής διάλογος” μεταξύ των δύο πλευρών και ότι το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί αν η Ρωσία “κάνει στην άκρη”.

Ο Ακάρ προσέθεσε ότι η Τουρκία σκοπεύει να αγοράσει πυραυλικά συστήματα Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες: “Στο παρελθόν, μας έχουν στείλει συστοιχίες αεράμυνας. Η χώρα μας αντιμετωπίζει απειλή πυραύλων. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να υπάρξει υποστήριξη (μέσω της ανάπτυξης) συστοιχιών Patriot”, είπε. Η συγκεκριμένη ρήση επιβεβαιώνει τις φωνές που, όταν η Τουρκία αρνούνταν να αγοράσει τα συγκεκριμένα συστήματα πριν από κάποιους μήνες και τις ΗΠΑ να τη βγάζουν από το πρόγραμμα των F-35, έλεγαν ότι η Τουρκία, θα φωνάξει τώρα αλλά θα κάνει πίσω εν καιρώ προσπαθώντας να διατηρήσει το κύρος του δυνατού παίκτη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσαν την Πέμπτη, τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. “Και οι δύο κατέστησαν σαφές πόσο τους ανησυχεί η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση του λαού της συριακής επαρχίας Ιντλίμπ. Και οι δύο απαίτησαν ένα άμεσο τέλος στις μάχες και τη δυνατότητα ανθρωπιστικής βοήθειας για τον λαό”, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Πούτιν “υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την εξουδετέρωση της τρομοκρατικής απειλής με σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας”.

Πέτρος Κράνιας/capital.gr

You May Also Like

Όταν η Ραμόνα και η Τζώρτζια από το “My style Rocks” έκαναν πασαρέλα στην Καστοριά

Όταν η Ραμόνα και η Τζώρτζια από το “My style Rocks” έκαναν…

Νέα ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων στην πρόσκληση της βιολογικής κτηνοτροφίας

Νέα ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων στην πρόσκληση της βιολογικής κτηνοτροφίας

Ολ. Τελιγιορίδου: «Το έργο το έχουμε ξαναδεί! Η ΝΔ πάλι καταργεί πανεπιστημιακά τμήματα στην Καστοριά»

Ολ. Τελιγιορίδου: «Το έργο το έχουμε ξαναδεί! Η ΝΔ πάλι καταργεί πανεπιστημιακά…

Επίσκεψη Στην Πόλη Καστοριας του Πρόεδρου του Συλλόγου Καστοριέων “ΟΜΟΝΟΙΑ”, κ. Demos Siokis.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καστοριέων “ΟΜΟΝΟΙΑ”, κ. Demos Siokis , σε επίσκεψή…

Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού για τις 50 Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας ΟΑΕΔ

  Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού για τις 50 Επαγγελματικές…

Αγωνιστική δραστηριότητα τμημάτων Α.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ-Άροσις Για το Σαββατοκύριακο 11 – 12 Μαρτίου 2023

Για την 6η αγωνιστική η Β΄ Παιδική ομάδα του Α.Σ. Καστοριάς, θα φιλοξενήσει την Α΄ ομάδα του Ηρακλή Κοζάνης

Γόνιμες και ουσιαστικές οι επαφές της πρώτης μέρας της περιοδείας των Πράσινων στη Δ. Μακεδονία

  Γόνιμες και ουσιαστικές οι επαφές της πρώτης μέρας της περιοδείας των…