Πέντε αντικαρκινικά λαχανικά που ενισχύουν την άμυνα και ρίχνουν τα λιπίδια

Η μεγάλη κατανάλωση αυτών των λαχανικών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης πολλών καρκίνων, καθώς είναι πλούσια σε θειούχες ουσίες, που προκαλούν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων μέσω διαφόρων μηχανισμών

 

Τα λαχανικά της οικογένειας allium περιλαμβάνουν το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πράσο, το σχοινόπρασο και το πράσινο κρεμμυδάκι. Αυτά τα λαχανικά χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο τόσο σε απλές καθημερινές συνταγές όσο και στην γκουρμέ μαγειρική. Στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί και για ιατρικούς λόγους επειδή έχουν αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή και αντιθρομβωτική δράση, ενισχύουν το ανοσοποητικό σύστμα και συμβάλλουν στη μείωση των λιπιδίων και της γλυκόζης στο αίμα. Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές μελετούν εκτεταμένα και τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μεγάλη κατανάλωση αυτών των λαχανικών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης πολλών καρκίνων. Αυτά τα επιδημιολογικά ευρήματα υποστηρίζονται από στοιχεία εργαστηριακών ερευνών. Η συγκεκριμένη οικογένεια λαχανικών είναι πλούσια σε θειούχες ουσίες, που προκαλούν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων μέσω διαφόρων μηχανισμών.

Ειδικότερα, αυτές οι βιοχημικές ουσίες εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου στα αρχικά στάδια, όταν αλλαγές στο DNA φυσιολογικών κυττάρων οδηγούν στη νόσο. Επιπλέον, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζουν την ανάπτυξη των όγκων.

Συστατικά στο εκχύλισμα του σκόρδου (συνδυαστικά ή μεμονωμένα) εμποδίζουν την αγγειογένεση (τον σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων για τη θρέψη των καρκινικών κυττάρων) και προλαμβάνουν τη μετάσταση.

Συστάσεις

  • Προσθέστε συχνά σκόρδο στα φαγητά σας.
  • Λιώστε το σκόρδο, ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και ανακατέψτε τα με λίγο λάδι, ώστε οι βιοενεργές ουσίες τους να απορροφώνονται πιο εύκολα.
  • Κόψτε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα πράσα, σοτάρετέ τα με λίγο ελαιόλαδο κα ισυνδυάστε με λαχανικά στον ατμό, με ρύζι ή με οποιοδήποτε άλλο πιάτο. Ωμό, το ψιλοκομμένο ή τριμμένο σκόρδο μπορείτε να προστεθεί σε βούτυρο καλής ποιότητας από ζώα ελευθέρας βοσκής ή στο ελαιόλαδο.

Πηγή: Anticancer, Η προληπτική δύναμη των τροφών, Οδηγός διατροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική Διαιτολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, εκδόσεις Διόπτρα

You May Also Like

Κορωνοϊός: Καλό αερισμό και απολύμανση των σπιτιών με προσοχή στο χημικό φορτίο από τα απορρυπαντικά

Κορωνοϊός: Καλό αερισμό και απολύμανση των σπιτιών με προσοχή στο χημικό φορτίο…

COVID-19: Τα συμπτώματα που αγνοείτε

Table of Contents Hide Τρία χρόνια μετά την αρχή της πανδημίας, οι…

Η τροφή που βελτιώνει την αναπνοή που μυρίζει άσχημα

Η τροφή που βελτιώνει την αναπνοή που μυρίζει άσχημα

Πώς ντύνουμε σωστά το παιδί όταν κάνει κρύο

Πώς ντύνουμε σωστά το παιδί όταν κάνει κρύο

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Συμπτώματα και διατροφή . Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Συμπτώματα και διατροφή . Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οι αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση μάσκας από τη Δευτέρα

Οι αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση μάσκας από τη Δευτέρα

Ευθειασμός στον αυχένα: Θεραπευτική άσκηση η κατάλληλη αντιμετώπιση των πόνων στον αυχένα Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Ευθειασμός στον αυχένα: Θεραπευτική άσκηση η κατάλληλη αντιμετώπιση των πόνων στον αυχένα…

Γεωργιάδης: Ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ και γιατροί του ΕΣΥ με με δυνατότητα ιδιωτικού έργου

Η κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα σε γιατρούς του ΕΣΥ να εργαστούν

Ορμονικές διαταραχές: 13 ανησυχητικά συμπτώματα – Τι δείχνουν για την υγεία σας – Πως να τις αντιμετωπίσετε

Table of Contents Hide Ορμονικές διαταραχές: 13 ανησυχητικά συμπτώματα – Τι δείχνουν…