Γεννηθήκαμε για να περπατάμε, γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education

 

Το περπάτημα είναι μία από τις πιο συνηθισμένες καθημερινές δραστηριότητες του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά και από τις πιο περίπλοκες όσον αφορά την εμβιομηχανική του ανθρώπινου σώματος.

Η κατανόηση και η συναρμογή των κινήσεων καθώς και η μεταφορά των δυνάμεων είναι πολύ σημαντικά στοιχεία του μοτίβου βάδισης, τα οποία αν ένας επαγγελματίας υγείας τα αξιολογήσει σωστά, τότε αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο ώστε να εντοπίσουμε λανθασμένες και άσκοπες κινήσεις, οι οποίες μπορεί να είναι η αιτία εμφάνισης μυοσκελετικών πόνων.

Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι το περπάτημα είναι μία κίνηση μόνο των ποδιών, κάτι το οποίο είναι εντελώς λανθασμένο. Παρόλο που εμείς οι άνθρωποι γεννιόμαστε για να περπατάμε, ένα συντριπτικό ποσοστό των ανθρώπων περπατάει με λάθος τρόπο. Η μηχανική ενός αποτελεσματικού και σωστού τρόπου βάδισης χαρακτηρίζεται από μία πολυπλοκότητα διότι εξαρτάται από τη ταυτόχρονη ενεργοποίηση πολλών περιοχών του ανθρώπινου σώματος, τα πόδια, τη σπονδυλική στήλη μέχρι και τους ώμους. Αυτή η ενεργοποίηση και η συνεργασία των κατάλληλων μυών και αρθρώσεων, επιτυγχάνεται με την ιδιοδεκτική επικοινωνία, μέσω του ιδιοδεκτικού συστήματος.

Το ιδιοδεκτικό σύστημα έχει υποδοχείς κυρίως σε μύες, συνδέσμους και αρθρώσεις σε όλο το σώμα βοηθώντας το να αισθάνεται:

  • Πού βρίσκεται το σώμα ή τα μέρη του σώματός μας στο χώρο
  • Τη σχέση των διαφόρων μελών του σώματός μας μεταξύ τους
  • Πόσο πολύ και πόσο γρήγορα συσπώνται οι μύες μας
  • Πόση δύναμη ασκούμε μέσω των μυών
  • Πώς είναι ο συγχρονισμός μας

Η πιο εμφανή και σημαντική αλλοίωση η οποία έχει γίνει στο μοτίβο της βάδισης με το πέρασμα των χρόνων, είναι ότι έχουμε αποκτήσει μία καθιστή θέση κατά την εκτέλεση του συγκεκριμένου μοτίβου, έχοντας σταματήσει να σπρώχνουμε το σώμα μας (με το πίσω πόδι), κάτι για το οποίο είναι σχεδιασμένο τόσο το πέλμα μας, όσο και τα δάχτυλα των ποδιών μας.

Τι εννοούμε ότι έχουμε σταματήσει να σπρώχνουμε το σώμα μας?

Λόγω του καθιστικού τρόπου ζωής που έχουμε αποκτήσει, οι καμπτήρες μύες του ισχίου είναι υπερδραστήριοι & σφιχτοί με αποτέλεσμα όταν σηκώνουμε το πίσω πόδι για να το μετακινήσουμε προς τα εμπρός, οι συγκεκριμένοι μύες να μην έχουν το απαιτούμενο εύρος κίνησης, εμποδίζοντας την άρθρωση του ισχίου να κάνει την απαιτούμενη έκταση αναγκάζοντας το σώμα να μείνει χαμηλά αποκτώντας μία καθιστή θέση.

Αν καταφέρουμε και διορθώσουμε αυτή τη λεπτομέρεια εστιάζοντας την προσοχή μας, περισσότερο στην κίνηση και στη λειτουργία του πίσω ποδιού ώστε αυτό να μας ωθήσει προς τα εμπρός, τότε αυτό θα κατευθύνει και θα ελέγξει καλύτερα και το μπροστά πόδι. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι εάν χρησιμοποιήσουμε καλά και σωστά το πίσω πόδι, τότε το μπροστά πόδι ξέρει πώς να προσγειωθεί και να πατήσει σωστά και σταθερά.

Στη συνέχεια μόλις το μπροστά πόδι πατήσει πλήρως στο έδαφος, τότε το πόδι αυτό θα πρέπει να γίνει ο κινητήρας του σώματος και μέσω της άρθρωσης του ισχίου, να περιστραφεί ο μηρός και να έρθει σε μία τέτοια θέση ώστε να μπορεί σπρώξει το σώμα προς τα εμπρός και πάνω. Σε αυτό το σημείο του μοτίβου, το πίσω πόδι θα περάσει μπροστά και θα προσγειωθεί ώστε να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο το μοτίβο της βάδισης.

 

Ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο στις μέρες μας, διότι ο χρόνος που περνάμε σε καθιστική θέση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας και συμβάλλει σε πολλές ασθένειες που διαφορετικά θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Το περπάτημα εφόσον γίνει συστηματικά και με τη σωστή τεχνική, ώστε να μην επιβαρύνονται με λάθος τρόπο διάφορα μέρη του σώματος, αποτελεί μία δραστηριότητα χαμηλής έντασης, και μία πολύ καλή δραστηριότητα για την υγεία των οστών καλύτερη από πολλές άλλες μορφές άσκησης. Τα οφέλη από το καθημερινό περπάτημα είναι αμέτρητα. Κατά την εκτέλεση του συγκεκριμένου μοτίβου δουλεύουν οι ίδιοι μύες που δουλεύουν και κατά το μοτίβο του τρεξίματος (δικέφαλοι μηριαίοι, τετρακέφαλοι, λαγονοψοϊτης, γαστροκνήμιος και γλουτοί), μειώνοντας μάλιστα σημαντικά τον κίνδυνο φθοράς του χόνδρου που περιβάλλει τις αρθρώσεις, αλλά και μειώνοντας σημαντικά την επιβάρυνση αυτών.

Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, το περπάτημα είναι ισοδύναμο μιας σειράς μαγικών χαπιών που μπορούν να σας βοηθήσουν στο να έχετε μία καλή υγεία. Μια καθημερινή βόλτα έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, οστεοπόρωσης και διαβήτη, ενώ επίσης αυξάνει:

  • Το τριχοειδές δίκτυο (τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα μυϊκά κύτταρα με καύσιμο και οξυγόνο).
  • Τα μιτοχόνδρια των μυών (τις δυνάμεις των κυττάρων σας).
  • Την παραγωγή ενζύμων που περιέχουν καύσιμα λιπών και λιπών.
  • Τη δύναμη των μυϊκών ινών.
  • Την αερόβια ικανότητα.
  • Την ευαισθησία στην ινσουλίνη κ.α

Το να έχετε ένα υγιή και λειτουργικό σώμα, δεν σημαίνει πάντοτε άσκηση υψηλής έντασης. Υπάρχουν πάρα πολλές δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να αποκτήσετε μία καλή φυσική κατάσταση και αυτό μπορεί να προέλθει από ένα συστηματικό και μεθοδικό περπάτημα,

διότι ο άνθρωπος γεννήθηκε για να περπατάει.

*Σύντομο βιογραφικό: O κ. Νικόλαος Παγούνης ζει και εργάζεται στην Καστοριά, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στη Φυσικοθεραπεία και στην Κινησιοθεραπεία, Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης&  της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος, σπουδαστής του τμήματος Οστεοπαθητικής του London College of Osteopathy & Health Science, δημιουργός και διαχειριστής της ιστοσελίδας functionalmovement.gr

Comments are closed.

You May Also Like

Σ.Γ.Κ.:Ο Ηρακλής Καλλισθένης θα μείνει για πάντα στη μνήμη όλων μας

  Σ.Γ.Κ.:Ο Ηρακλής Καλλισθένης θα μείνει για πάντα στη μνήμη όλων μας

Η Παναγία Βλασχερνίτισσα {: κυοφορούσα Παρθένος} σε τοιχογραφία του Γέρμα Καστοριάς {17ος αιών}

Η Παναγία Βλαχερνίτισσα {: κυοφορούσα Παρθένος} σε τοιχογραφία του Γέρμα Καστοριάς {17ος…

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς σας εύχεται Καλό Πάσχα με αισιοδοξία και δύναμη!

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς σας εύχεται Καλό Πάσχα με αισιοδοξία…

“Ζήσε αλλιώς…Νιώσε αλλιώς ….”: Προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Δυτικής Μακεδονίας στη Greek Tourism Expo

Με επιτυχία στέφθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη διεθνή τουριστική…

Έγκριση των έργων σε 80 θέσεις αγροτικών δρόμων στην Καστοριά

Με τίτλο «Υποδομές για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Π.Ε. Καστοριάς – Δήμος Καστοριάς – Β’ ΦΑΣΗ»

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς για τις σχολικές μεταβολές

Ο αντίκτυπος των υποβιβασμών – συγχωνεύσεων με «λογιστικά» μόνο κριτήρια

Συλλαλητήριο στην Καστοριά κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων (Φωτογραφίες, Βίντεο)

Συλλαλητήριο στην Καστοριά κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων

Ο Ευάγγελος Πανταζής από την Καστοριά, νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας

Ο Ευάγγελος Πανταζής από την Καστοριά, νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων…

Δήμος Καστοριάς – ΔΙΑΔΥΜΑ: Ανακυκλώνουμε τα τηγανέλαια στο πράσινο ATM, στη Λαϊκή Αγορά

Δήμος Καστοριάς – ΔΙΑΔΥΜΑ: Ανακυκλώνουμε τα τηγανέλαια στο πράσινο ATM, στη Λαϊκή…