Θεσσαλονίκη: Ένας οικισμός συνολικά 5.000 κατοίκων έχει δίκτυο αποχέτευσης με ευρωπαϊκά κονδύλια, στο οποίο όμως δεν υπάρχουν συνδέσεις!

Μια απίστευτη ιστορία γραφειοκρατίας, ολιγωρίας, καθυστερήσεων ή όπως αλλιώς θέλει κάποιος να τη χαρακτηρίσει αποκαλύπτεται πίσω από μια απόφαση που δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» πριν από είκοσι μέρες.

Το έργο της ολοκλήρωσης των δικτύων ακαθάρτων στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, που προωθείται εν έτει 2020 αφορά στην κατασκευή των ιδιωτικών συνδέσεων και τη σύνδεση των κατοίκων του οικισμού του δήμου Χαλκηδόνας στο δίκτυο αποχέτευσης, που διαχειρίζεται η ΕΥΑΘ.

Μέχρις εδώ όλα καλά. Ένα έργο για να συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης ο οικισμός. Τα ερωτήματα προκύπτουν όταν κάποιος δει πότε κατασκευάστηκε το δίκτυο αποχέτευσης στην περιοχή. Πριν από 12 χρόνια…

Δηλαδή, εδώ και 12 χρόνια δεν φρόντισε κανείς να συνδέσει τον οικισμό των 5.000 κατοίκων με το δίκτυο αποχέτευσης! Ή σωστότερα πολλοί θέλησαν να ολοκληρωθεί το έργο και να λειτουργήσει γι’ αυτό που κατασκευάστηκε το δίκτυο αποχέτευσης, όμως έμπλεξαν όλοι στο ελληνικό γαϊτανάκι των συμπληρωματικών συμβάσεων, των ημιτελών έργων, των γραφειοκρατικών διαδικασιών κτλ.

Η ΔΕΥΑ Αγίου Αθανασίου είχε υποβάλει πριν από 14 χρόνια αίτημα στην ΕΥΑΘ Παγίων να κατασκευάσει το δίκτυο ακαθάρτων στον οικισμό. Το έργο υλοποιήθηκε με κόστος περίπου 3,5 εκ. ευρώ. Κατασκευάστηκε ένα σύγχρονο δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων από πλαστικούς σωλήνες διαφόρων διαμέτρων και συνδέθηκε με το υφιστάμενο δίκτυο ακαθάρτων της ΒΙΠΕΘ στη Σίνδο. Όχι ακριβώς επειδή ναι μεν κατασκευάστηκε το δίκτυο, όμως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν δυνατή η σύνδεση με το δίκτυο της ΒΙΠΕΘ και συνδέθηκε με τον βιολογικό καθαρισμό. Οι συνδέσεις όμως αυτών που εξυπηρετεί το δίκτυο;

«Κατά την εκτέλεση του έργου επειδή διαπιστώθηκαν παραλείψεις στην προσμέτρηση άρθρων της μελέτης, καθώς και εργασίες που δεν είχαν προβλεφθεί, δημιουργήθηκε η αναγκαιότητα υπογραφής συμπληρωματικής σύμβασης (10 Φεβρουαρίου 2009), ποσού 280.000 ευρώ, μεταξύ ΕΥΑΘ Παγίων και της αναδόχου εταιρίας», αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης, που περιγράφει αναλυτικά η ΕΥΑΘ Παγίων στην αίτησή της να ολοκληρωθούν επιτέλους, ύστερα από 12 χρόνια, οι συνδέσεις και να αποκτήσει ο Άγιος Αθανάσιος αποχετευτικό δίκτυο.

Επιπλέον της συμπληρωματικής σύμβασης του 2009 προέκυψαν διαφωνίες με τον ανάδοχο και ακολουθήθηκε η οδός των ενστάσεων, των αιτήσεων θεραπείας προς τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, προσφυγές ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης και πάει λέγοντας.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάσαμε στο Σεπτέμβριο του 2017, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας βγάζει αμετάκλητη απόφαση επί της αναιρέσεων που άσκησε η ΕΥΑΘ Παγίων κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου (είχε βγει το 2014).

Σε όλο αυτό το διάστημα η ΕΥΑΘ Παγίων πλήρωσε στον ανάδοχο, όπως η ίδια υποστηρίζει 593.013 ευρώ παραπάνω από την αρχική σύμβαση. Αυτό το ποσό το απαίτησε η εταιρία από τη ΔΕΥΑ Χαλκηδόνας (πρώην ΔΕΥΑ Αγίου Αθανασίου), επειδή στην προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί ανάμεσά τους, η ΔΕΥΑ υποχρεούταν να διασφαλίσει την κατασκευή των συνδέσεων των χρηστών με το δίκτυο, έτσι ώστε το έργο να είναι υλοποιήσιμο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και φτάνουμε στο σήμερα. Τα δεδομένα που υπάρχουν, σύμφωνα με την ΕΥΑΘ Παγίων, είναι:

1.Ολοκληρώθηκε η σύνδεση του έργου με το δίκτυο της ΕΥΑΘ με την τελική τους κατάληξη στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (αφού δεν ήταν δυνατή η σύνδεση του έργου με τη ΒΙΠΕΘ).

2.Μέχρι σήμερα δεν κατασκευάστηκαν οι ιδιωτικές συνδέσεις από τη ΔΕΥΑ Χαλκηδόνας, όπως προβλεπόταν από την προγραμματική σύμβαση.

3.Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της ΕΥΑΘ Παγίων και της τότε ΔΕΥΑ Αγίου Αθανασίου ουσιαστικά έχει λυθεί, αφού για δέκα χρόνια δεν συγκλήθηκε συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης.

4.Η ΔΕΥΑ Χαλκηδόνας (διάδοχος της ΔΕΥΑ Αγ. Αθανασίου) σε υπηρεσιακή συνάντηση στα γραφεία της ΕΥΑΘ Παγίων, στην οποία συμμετείχε και ο δήμαρχος Χαλκηδόνας αποδέχτηκε την καταβολή συναινετικά σε ισόποσες δόσεις του ποσού της οφειλής των 593.013 ευρώ.

5.Τα δίκτυα ακαθάρτων που κατασκευάστηκαν στον οικισμό Αγίου Αθανασίου καταγράφονται στα πάγια της ΕΥΑΘ Παγίων.

6.Η ΕΥΑΘ ΑΕ έχει την αρμοδιότητα της αποχέτευσης για τον οικισμό Αγίου Αθανασίου και δεν απαιτείται καμιά επιπλέον απόφαση για την παραχώρηση της δραστηριότητας στην περιοχή.

7.Η ΕΥΑΘ ΑΕ έχοντας την αρμοδιότητα, πρέπει η ίδια να κατασκευάσει τις ιδιωτικές συνδέσεις, αφού η ίδια θα εισπράξει και το τέλος της σύνδεσης αποχέτευσης κάθε ιδιοκτήτη.

Ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΑΘ Παγίων πλέον αποφάσισε να στείλει επιστολή στην ΕΥΑΘ ΑΕ για να ολοκληρώσει –επιτέλους- τις συνδέσεις και να ολοκληρωθεί το έργο. Επίσης, αποφάσισε να στείλει επιστολή στη ΔΕΥΑ Χαλκηδόνας για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες διακανονισμού του οφειλόμενου ποσού των 593.013 ευρώ και να παράσχει κάθε σχετική βοήθεια στην ΕΥΑΘ ΑΕ για την κατασκευή των ιδιωτικών συνδέσεων και για τη σύνδεση των κατοίκων του οικισμού Αγίου Αθανασίου.

Η διοίκηση της ΕΥΑΘ Παγίων φέρεται αποφασισμένη να ολοκληρώσει επιτέλους αυτό το έργο και να αποκτήσει έπειτα από 15 και πλέον χρόνια ο Άγιος Αθανάσιος σοβαρό δίκτυο αποχέτευσης.

Ο πρόεδρος της εταιρίας, Σάκης Τζακόπουλος, προφανώς και έχει και ένα προσωπικό ενδιαφέρον παραπάνω. Αρκεί κάποιος να σκεφτεί ότι τότε που έγινε το έργο του δικτύου αποχέτευσης ήταν ακόμη πρόεδρος στην ΕΥΑΘ ΑΕ…

voria.gr/Φωτογραφία αρχείου

 

You May Also Like

Σεισμός : «Περιμένουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα παρόμοιο με της Θεσσαλίας», προβλέπει ο Γ. Παπαδόπουλος

Σεισμός : «Περιμένουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα παρόμοιο με της Θεσσαλίας», προβλέπει ο…

Σάμος – Ελικόπτερο: Το χρονικό της μοιραίας υδροληψίας

Δύο νεκροί από το τετραμελές πλήρωμα του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που έπεσε κοντά…

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Φονικές πράξεις οι αμβλώσεις

Θέση για τις αμβλώσεις πήρε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος τονίζοντας πως για…

Υμηττός: «Η καθηγήτρια όχι μόνο αρνείτο να βάλει μάσκα, μας τιμωρούσε με απουσίες»

Υμηττός: «Η καθηγήτρια όχι μόνο αρνείτο να βάλει μάσκα, μας τιμωρούσε με…

Νταντάδες της γειτονιάς: Άνοιξαν οι αιτήσεις για τους γονείς

Άνοιξε η πλατφόρμα ntantades.gov.gr

Μερική έκλειψη ηλίου σήμερα – Ποιες ώρες και πώς μπορείτε να την παρακολουθήσετε

Στην κεντρική Ελλάδα και στην Αθήνα, η διάρκεια της έκλειψης θα είναι…

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης με ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Πού θα χτυπήσει – Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ

Φλώρινα: Ο βοσκός βίαζε την ανήλικη κόρη του 3 φορές την εβδομάδα

Ο 35χρονος ασελγούσε στο κορίτσι οπουδήποτε μπορούσε να το απομονώσει, ακόμα στον στάβλο…