Ο Κ. Μητσοτάκης διεθνοποιεί την κρίση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου και ηχηρά μηνύματα

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Αθήνα, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας και την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, από την απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τις πύλες στους πρόσφυγες, οι οποίοι θέλουν να προωθηθούν στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας ολοκληρώσει έναν ευρύ κύκλο τηλεφωνικών επαφών με ξένους ηγέτες και ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους, έχει συγκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη. Σε αυτή, δίνουν το “παρών” ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης  Οικονόμου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος. Στόχος της σύσκεψης του Μαξίμου θα είναι να γίνει αποτίμηση της κατάστασης, να εξεταστούν οι εξελίξεις και πιθανά νέα μέτρα, στη σκιά των φόβων που εκφράζονταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ότι πρόσφυγες και μετανάστες ίσως επιχειρήσουν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος, στον Έβρο. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, μέσω δύο δημόσιων τοποθετήσεων, στην προσωπική του σελίδα σε χώρο κοινωνικής δικτύωσης, έσπευσε να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα προς τον πρόεδρο Ερντογάν, αντιδρώντας στην απόφαση της γείτονος να ανοίξει τα σύνορά της. “Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων συγκεντρώθηκαν σε μεγάλες ομάδες στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Θέλω να είμαι σαφής: καμία παράνομη είσοδος στην Ελλάδα δεν θα γίνει ανεκτή…Η Ελλάδα δε φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες αποφάσεων που έχουν πάρει άλλοι. Έχω ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση”, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Συνεχείς επαφές με ηγέτες

Η κυβέρνηση βρίσκεται, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε διαδοχικά με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Παράλληλα, είχε επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, η χώρα του οποίου αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα μεταναστευτικής πίεσης στα σύνορα με την Τουρκία. “Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις ενέργειες, στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα. Τους ενημέρωσε αναλυτικά για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο προσφυγικό μετά τις συγκρούσεις στο Ιντλίμπ και αντάλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες αντίδρασης που υπάρχουν”, ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη.

Τη στήριξη του στην Ελλάδα εξέφρασε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ. “Υποστηρίζουμε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει τον έλεγχο των συνόρων της με την Τουρκία. Αναμένουμε από τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν τη συμφωνία μας και να αποκαταστήσουν την τάξη. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τα θύματα της Ιντλίμπ, αλλά δεν θα ανεχτούμε παράνομες διελεύσεις στα σύνορα στην Ευρώπη”, έγραψε, στο Twitter.

Από την πρώτη στιγμή, μετά τα γεγονότα στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ, τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα της με σκοπό την παράνομη είσοδό τους στη χώρα μας, η κυβέρνηση, όπως τονίζουν παράγοντες, έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να αυστηροποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η φύλαξη των συνόρων σε ξηρά και θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό:

-Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της συνοριοφυλακής στον Έβρο.

-Πυκνώνουν οι περιπολίες του Λιμενικού Σώματος στο Ανατολικό Αιγαίο.

-Για το συντονισμό των χερσαίων και θαλάσσιων δυνάμεων φύλαξης των συνόρων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ,  Κωνσταντίνος Φλώρος, μετέβησαν χθες στον Έβρο. Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Θεόδωρος Κλιάρης μετέβησαν στην Λέσβο.

“Ενισχύονται με επιχειρησιακά μέσα και προσωπικό οι λιμενικές υπηρεσίες του λιμενικού σώματος, κάτι το οποίο θα αυξήσει και θα αναβαθμίσει και την επιχειρησιακή του λειτουργία, αλλά κυρίως την αποτελεσματικότητά του στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας. Το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα είναι εθνικής σημασίας ζήτημα. Αυτή την ώρα απαιτείται ομοψυχία από όλους μας. Θα πρέπει όλοι, ο καθένας από την πλευρά του, να συνδράμει στην αντιμετώπισή του, πέρα από προσωπικές πολιτικές ή κομματικές σκοπιμότητες”, σχολίασε ο κ. Πλακιωτάκης, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο λιμεναρχείο Μυτιλήνης, με θέμα την προοπτική αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών το αμέσως επόμενο διάστημα. “Είναι πολύ δυσάρεστο αυτό που συμβαίνει από την άλλη πλευρά των συνόρων. Το γεγονός δηλαδή, ότι δυστυχισμένοι άνθρωποι συσσωρεύονται στα σύνορά μας, εκβιαστικά, να μπούνε μέσα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Η απάντησή μας είναι ότι η χώρα δέχεται και καλοδέχεται όλους εκείνους που διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά δε μπορούμε να δεχθούμε πολίτες τρίτων χωρών που δε διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Τα σύνορα της χώρας είναι απρόσβλητα. Για αυτό δεν έχουν κανένα λόγο δυστυχισμένοι άνθρωποι να συσσωρεύονται στα σύνορά μας, στους τελωνειακούς σταθμούς, περιμένοντας να εισέλθουν στο ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος”, σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Του Δημήτρη Γκάτσιου/capital.gr

You May Also Like

Συνεργασία ΥΠΕΝ – ΕΜΠ για την αποκατάσταση των ζημιών από την τραγική πυρκαγιά

Συνεργασία ΥΠΕΝ – ΕΜΠ για την αποκατάσταση των ζημιών από την τραγική…

Κώστας Καραμανλής: Δεν θα φύγει ποτέ η σκέψη μου από τους 57 που έχασαν τη ζωή τους

«Κανένας δεν μπορεί να νιώσει τον πόνο που βιώνουν, έχουν και θα έχουν πάντα τον σεβασμό μας»

Επαναλειτουργία των Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) -Παρατάσεις προθεσμιών για τεχνικό έλεγχο

Επαναλειτουργία των Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) -Παρατάσεις προθεσμιών για τεχνικό έλεγχο

Barcode σε όλες τις πλαστικές σακούλες μέσα στο επόμενο δίμηνο

Τέσσερα λεπτά -τρία λεπτά συν 24% ΦΠΑ- κοστίζει από σήμερα η κάθε…

Ξυλοκόπησαν τη συμμαθήτριά τους και ανέβασαν το βίντεο στο TikTok

Έχουν ξεφύγει πολύ τα πράγματα……

Σέρρες: Γυναίκα… αφόδευσε σε δοκιμαστήρια καταστήματος – «Καθαρίστε τα»

Η εν λόγω είδηση έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων

Σε ποια πεδία αναμένεται η μεγαλύτερη πτώση στα μόρια για τις βάσεις 2019

Σε ποια πεδία αναμένεται η μεγαλύτερη πτώση στα μόρια για τις βάσεις…

Ανοίγει στις 8 Μαρτίου η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Ανοίγει στις 8 Μαρτίου η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Μεταφορά υγειονομικού υλικού από την Ελλάδα προς τη Γαλλία μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού RescEU

Μεταφορά υγειονομικού υλικού από την Ελλάδα προς τη Γαλλία μέσω του ευρωπαϊκού…

Τζόκοβιτς: «Ελπίζω να κατάλαβε το λάθος του ο Τσιτσιπάς»

Θέση για τα όσα έγιναν στο Τσιτσιπάς – Κύργιος, πήρε ο Νόβακ…