Με ενημέρωση της ΔΙΑΔΥΜΑ για την πρόταση χρηματοδότησης με 150.000 ευρώ του προγράμματος ευαισθητοποίησης σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων & ανακυκλώσιμων υλικών, ξεκίνησε η συνεδρίαση της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας το μεσημέρι της Τρίτης ( 30/8 ),ενώ στο επίκεντρο των δημάρχων βρέθηκαν και άλλα επί μέρους θέματα.


Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, αναφερόμενος στην πρόταση της ΔΙΑΔΥΜΑ  για δράσεις ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων & ανακυκλώσιμων υλικών, σημείωσε πως η πρόταση της ΔΙΑΔΥΜΑ για οικονομική ενίσχυση από την Περιφέρεια, απαιτεί την έγκριση της ΠΕΔ, για το λόγο αυτό και το όργανο ζήτησε αναλυτική ενημέρωση.

Το σώμα της ΠΕΔ ενημέρωσε ο Κώστας Τσιότσιας, Δ/ντης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της ΔΙΑΔΥΜΑ, αναφορικά με την πρόταση της επιχείρησης για την ενημέρωση μαθητών, συμβουλίων, ημερίδες και άλλες δράσεις σε ζητήματα ανακύκλωσης, βιο-αποβλήτων και διαχείρισης απορριμμάτων. Το ύψος της πρότασης είναι 150.000 ευρώ για τρία χρόνια, με την Περιφέρεια να είναι σύμφωνη, ζητώντας ωστόσο και σύμφωνη γνώμη από την ΠΕΔ. Την προηγούμενη χρόνια ενημερώθηκαν τουλάχιστον 4.000 μαθητές για θέματα ανακύκλωσης, ενώ ο προγραμματισμός των επόμενων χρόνων απαιτεί μεγαλύτερο κονδύλιο, σύμφωνα με τον ίδιο.

Σύσταση ομάδας εργασίας για τα ενεργειακά θέματα
Ένα από τα θέματα συζήτησης ήταν η ενημέρωση του προέδρου της ΠΕΔ για την σύσταση ομάδας εργασίας Δυτικής Μακεδονίας από την Γενική Γραμματεία Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, που θα προχωρήσει όλα τα θέματα της περιοχής γύρω από την Ενέργεια. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της σύσκεψης που είχε γίνει στην Αθήνα, προ μηνός, με τον Υπουργό κ. Σκουρλέτη και Δυτικομακεδόνες.

Τα αδιάθετα ποσά του Τοπικού Πόρου
Αναφορικά με το αδιάθετο ποσό από τον Τοπικό Πόρο, ο κ. Βοσκόπουλος απάντησε ότι καταβάλλεται, με την παρότρυνση από πλευράς ΔΕΗ να απορροφηθούν πρώτα τα κονδύλια που ήδη υπάρχουν στις τράπεζες και τα υπόλοιπα θα καταβληθούν. “Τα χρήματα μας ανήκουν και η ΔΕΗ πρέπει να τα καταβάλλει, στους ΟΤΑ που τα οφείλει, μιας και το ποσό είναι μεγάλο”, σημείωσε σχετικά ο ίδιος.

Για τις προτάσεις των ΟΤΑ στο σχέδιο του ΥΠΕΣ
Επίσης, το Δ.Σ. της ΠΕΔ συζήτησε τις επιπρόσθετες προτάσεις που θα υποβάλλουν στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για τις ρυθμίσεις θεμάτων ΟΤΑ και άλλες διατάξεις. Τα επιπρόσθετα ζητήματα αφορούν θέματα Καλλικράτη, νομικά θέματα, τον έλεγχο των δήμων και άλλα ζητήματα, όπως είπε σχετικά ο κ. Βοσκόπουλος.

Πηγή: prlogos.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.