Τρόπους για να μειώσουν το ύψος των προστίμων που επιβάλλονται για μη έκδοση απόδειξης αναζητούν στο υπουργείο Οικονομικών. Και μέσα σε αυτούς τους τρόπους περιλαμβάνεται και η επαναφορά της συνυπευθυνότητας των καταναλωτών για τη μη λήψη απόδειξης.

Με το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς σε κάθε παράβαση μη έκδοσης απόδειξης που διαπιστώνουν οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250 ευρώ εφόσον η επιχείρηση που υπέπεσε στην παράβαση τηρεί απλογραφικά βιβλία (μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και 500 ευρώ εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία (μεγαλύτερες επιχειρήσεις).

Τα πρόστιμα αυτά θεωρούνται από το υπουργείο Οικονομικών υψηλά καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να τα πληρώσουν στο δεκαπλάσιο αν διαπιστωθεί για παράδειγμα ότι δεν είχαν εκδώσει αποδείξεις σε πολλαπλούς πελάτες. Αν και “ηθικά” είναι σωστό τα πρόστιμα να είναι υψηλά και να πέφτουν σαν βροχή στους παραβάτες στην πράξη, όσο μεγαλώνει το πρόστιμο τόσο μειώνεται η πιθανότητα να πληρωθεί από τον παραβάτη. Το αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύονται εκατομμύρια απλήρωτων προστίμων στον ωκεανό των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων προς το δημόσιο.

Η πρόταση που έχει πέσει σε ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών που εξετάζει αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ο οποίοι περιλαμβάνει και το ποινολόγιο της εφορίας προβλέπει τη μείωση των προστίμων, αλλά με μεταφορά μέρους του στον καταναλωτή που δεν ζητάει απόδειξη.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι στην περίπτωση που διαπιστώνεται η παράβαση μη έκδοσης απόδειξης από ένα κατάστημα ή ένα εστιατόριο, τότε θα επιβάλλεται στον επιχειρηματία πρόστιμο 150 ευρώ και στον καταναλωτή 100 ευρώ. Έτσι, ενώ στην ουσία το πρόστιμο δεν θα μειωθεί στο σύνολό του, θα γίνει πιο “εύπεπτο” για την επιχείρηση ενώ θα ασκηθεί και πίεση προς τους καταναλωτές προκειμένου να ζητούν αποδείξεις.

Αντίθετη σε οποιαδήποτε μείωση των προστίμων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα και η πρόταση για σπάσιμο του προστίμου στα δυο με μοίρασμά του μεταξύ της επιχείρησης και του καταναλωτή στοχεύει ακριβώς στο να κάμψει αυτές τις αντιρρήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Έρευνα ΓΣΕΕ: Χαμηλόμισθοι οι Έλληνες πτυχιούχοι – Σε ποιους κλάδους εργάζονται

Έρευνα ΓΣΕΕ: Χαμηλόμισθοι οι Έλληνες πτυχιούχοι – Σε ποιους κλάδους εργάζονται

Δυσοίωνες προβλέψεις για αύξηση της ανεργίας και κλιμάκωση της ύφεσης

Καμπανάκι κινδύνου κρούει το ΙΟΒΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προβλέποντας…

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΕΠΑΡΚΩΝ ΚΑΤΩΤΑΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΕΠΑΡΚΩΝ ΚΑΤΩΤΑΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ

Κόφτης 5% στην κατανάλωση ενέργειας από 1η Δεκεμβρίου

Ποιοι θα σηκώσουν το βάρος της εξοικονόμησης ενέργειας – Εθελοντική η μείωση…

Υποχρεωτική με τον νόμο 4753/2020 η μείωση ενοικίου λόγω κορονοϊού

Υποχρεωτική με τον νόμο 4753/2020 η μείωση ενοικίου λόγω κορονοϊού

Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης και τα μερίσματα που θα διανεμηθούν το 2022

Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης και τα μερίσματα που θα διανεμηθούν το 2022

Οι αεροπορικές της Ευρώπης προσφέρουν εκπτώσεις, καθώς μειώνεται η ζήτηση για ταξίδια

Σε μια προσπάθεια ωστόσο να κερδίσουν ξανά τους ταξιδιώτες, οι αεροπορικές εταιρείες μειώνουν τους ναύλους των εισιτηρίων

Ο άνθρωπος που βάζει το «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο

Επί προσωπικού: Γιατί ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης αναλαμβάνει πρόεδρος του ΔΑΑ