Βασιλική Θεοδώρου: Η σχεδιάστρια των χειροποίητων αξεσουάρ που διαπρέπει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συνέντευξη: Χρύσα Κοσμίδου

Η Βασιλική Θεοδώρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Είναι πτυχιούχος στο Marketing και την Επικοινωνία από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατόπιν, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία όπου και παρέμεινε έπειτα για να εργασθεί. Ξεκίνησε μια δυναμική επαγγελματική καριέρα στο χώρο των πολυεθνικών επιχειρήσεων τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Το 2017 προχώρησε στη δημιουργία της δικής της επιχείρησης, με την επωνυμία MISS POLYPLEXI, που είναι και το brand των πλεκτών χειροποίητων τσαντών που η ίδια σχεδιάζει και δημιουργεί. Έχει μάθει να πλέκει από τη μητέρα της όταν ήταν ακόμα πολύ μικρή και πλέον δημιουργεί τις δικές της κολεξιόν χρησιμοποιώντας όχι μόνο νήματα αλλά και διάφορα άλλα υλικά για τη δημιουργία πρωτότυπων και μοναδικών σχεδίων. Μετράει ήδη την 6η της κολεξιόν και συνεχίζει δυναμικά με πωλήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 

 

 

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον κόσμο της μόδας;

Πάντα είχα αδυναμία στη μόδα από πολύ μικρή. Πρόσεχα πολύ τους συνδυασμούς ρούχων που θα φορούσα τότε, όπως και τώρα, τα αξεσουάρ με τα οποία θα τα συνδύαζα τα ρούχα μου, τα παπούτσια και γενικά όλη τη στυλιστική προσέγγιση. Είναι κάτι που μου αρέσει πολύ, μου βγαίνει αυθόρμητα και εξωτερικεύει τη δημιουργικότητά μου. Έτσι, μετά από το διευρυμένο business background και τις σχετικές σπουδές, αποφάσισα ότι θέλω να ασχοληθώ και επαγγελματικά με τη μόδα ξεκινώντας από τον κόσμο των αξεσουάρ.

Είναι εύκολο για ένα νέο άτομο από την επαρχία να επιτύχει τους
στόχους του;

Προσωπικά τίποτα δεν θεωρώ ότι είναι εύκολο όταν είσαι αυτοδημιούργητος. Πρέπει να ξεκινήσεις από το μηδέν και να ξεπερνάς όλα τα εμπόδια μόνος σου. Δεν θεωρώ ότι η επιτυχία σχετίζεται με τον τόπο καταγωγής, αλλά με την εργατικότητα, την επιμονή και την προσήλωση στους στόχους που έχει θέσει κάποιος. Είναι ωραίο όμως όταν είσαι από επαρχία, όπως εγώ που γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λάρισα να νιώθεις ότι έχεις την στήριξη του τόπου σου και όχι μόνο…τώρα και της Καστοριάς!

 

Δίνονται ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους ή πιστεύετε πως είναι όλα
θέμα γνωριμιών;

Φυσικά και δεν πιστεύω ότι όλα είναι θέμα γνωριμιών, διαφορετικά δεν θα δημιουργούσα τη MISS POLYPLEXI και πολύ περισσότερο δεν θα συνέχιζα την προσπάθεια τρία χρόνια τώρα που ήδη υπάρχει το brand. Θεωρώ ότι δίνονται ευκαιρίες και όλοι εμείς που θέλουμε να πάμε μπροστά και να προσφέρουμε δημιουργίες με προστιθέμενη αξία σε όσους τις εκτιμούν πρέπει να είμαστε εκεί και να τις αδράξουμε. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε γνωριμίες με ανθρώπους, διότι πολλοί από αυτούς όντως αντιλαμβάνονται τι σημαίνει χειροποίητη δημιουργία και προσφέρονται ανιδιοτελώς να διαδώσουν τα νέα και όταν συμβαίνει αυτό είναι πολύ όμορφο και συγκινητικό.

 

Η ονομασία του brand σας «MISS POLYPLEXΙ» πώς προέκυψε;

Δεδομένου ότι η μητέρα μου ήταν εκείνη που μου έμαθε να πλέκω και να φτιάχνω σήμερα όλες αυτές τις πολύ όμορφες δημιουργίες, επέλεξα να κάνω ένα λογοπαίγνιο με το μικρό της όνομα το οποίο είναι «Πολυξένη» και να το παραφράσω σε «Polyplexi» μιας και αντιπροσωπεύει αυτό που κάνω, δηλαδή ότι πλέκω πολύ, και έτσι το «Πολυξένη» μετατράπηκε σε «Polyplexi». Το «Miss» προστέθηκε για να δώσει το στίγμα και της δικής μου ταυτότητας και παράλληλα προσωποποιεί το brand, και αυτό αρέσει στον κόσμο, δηλαδή να γνωρίζει τη δημιουργό που «κρύβεται» πίσω από όλες αυτές τις δημιουργίες.

 

Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να δημιουργήσετε μια τσάντα;

Ο χρόνος δημιουργίας μιας MISS POLYPLEXI τσάντας είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως το σχέδιο της, το μέγεθός της, τα αξεσουάρ της, και όποιες άλλες ενέργειες «τρέχουν» παράλληλα την εκάστοτε χρονική περίοδο. Αν όμως υποθέσουμε ότι θα ασχοληθώ με τη δημιουργία μιας τσάντας και τίποτε άλλο παράλληλα (κάτι που συμβαίνει σπάνια), τότε θα χρειαστούν από 24 μέχρι 48 ώρες περίπου. Για παράδειγμα, το αγαπημένο μου back pack (που μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.misspolyplexi.com/product/zeina-black-back-pack/) είναι μία από τις πιο δύσκολες και χρονοβόρες τσάντες, αφού είναι και από τις μεγαλύτερες με διάφορα αξεσουάρ (λουριά πλάτης, χερουλάκι, κτλ) και χρειάζεται αρκετές εργατο-ημέρες για να ολοκληρωθεί μιας και είναι όλο χειροποίητο, όπως όλες άλλωστε οι MISS POLYPLEXI τσάντες.

 

Τι υλικά χρησιμοποιείτε;

Πολλά και διάφορα, όπως νήματα διαφόρων ειδών με διαφορετικές συνθέσεις τα οποία επιλέγονται ανάλογα με το είδος της τσάντας που έχω σχεδιάσει να υλοποιήσω. Επιπλέον, κάθε σεζόν τα υλικά διαφέρουν – όχι μόνο τα νήματα, αλλά και τα αξεσουάρ που θα πλαισιώσουν την τσάντα, δηλαδή τα κουμπώματα, τα χερούλια, οι αλυσίδες, κτλ. Για παράδειγμα, στις πιο ανοιξιάτικες-καλοκαιρινές δημιουργίες χρησιμοποιώ αρκετά ένα υλικό που ονομάζεται raffia και μοιάζει με ψάθα. Επίσης, τα χερουλάκια είναι από μπαμπού που είναι και μεγάλη τάση φέτος στις τσάντες και ταιριάζουν πολύ με τη raffia, δείτε εδώ μία από τις πιο αγαπημένες καλοκαιρινές τσάντες που έγινε best-seller γι’ αυτό και εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα στο e-shop https://www.misspolyplexi.com/product/daniella-raffia-tote-bag/

 

Γούνα και δέρμα, τα οποία είναι ακριβά υλικά, τα έχετε εντάξει στις
δημιουργίες σας;

Ναι βεβαίως. Τόσο το δέρμα, όσο και η γούνα είναι υλικά που χρησιμοποιώ αρκετά. Υπάρχει μια συλλογή που την έχω ονομάσει «Leather & Knits» (https://www.misspolyplexi.com/product-category/leather-knits/), η οποία περιλαμβάνει δημιουργίες με δέρμα το οποίο συνδυάζεται πολύ αρμονικά με το πλεκτό μέρος των τσαντών που θα βρει κάποιος σε αυτή τη συλλογή. Ακόμη, έχω πειραματιστεί και με τη γούνα ως υλικό που γνωρίζω ότι στην Καστοριά αγαπάτε πολύ, το ίδιο κι εγώ, και το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό και elegant. Είναι όντως ακριβά υλικά, αλλά παράλληλα πολύ ποιοτικά τα οποία δίνουν όμως προστιθέμενη αξία στο σχέδια μιας MISS POLYPLEXI τσάντας.

 

Έχουμε συνδέσει το χειροποίητο με το ακριβό. Ισχύει αυτή η διευρυμένη
άποψη;

Το τι είναι ακριβό και τι φθηνό για τον καθένα μας είναι σχετικό και φυσικά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ακόμα και από τα βιώματα και τις εμπειρίες του καθενός μας σε καθημερινή βάση. Πολλές φορές, όντως αρκετός κόσμος θεωρεί ότι οι χειροποίητες δημιουργίες είναι «ακριβές» και κρίνει «εύκολα» και χωρίς πολλή σκέψη την τιμή, το πόσες ώρες χρειάστηκαν για να δημιουργηθεί αυτό που βλέπει και κατ’ επέκταση μπορεί να κρίνει λάθος και να απαξιώσει μέσα σε δευτερόλεπτα τις πολλές ώρες που χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί μια χειροποίητη δημιουργία. Γι’ αυτό θεωρώ ότι όλοι οι δημιουργοί που ασχολούνται με τις χειροποίητες δημιουργίες οφείλουμε να εκπαιδεύουμε τον κόσμο και να του μαθαίνουμε ότι τα χρήματα που θα δώσει για να αγοράσει, π.χ. μια χειροποίητη MISS POLYPLEXI τσάντα θα αξίζουν όχι μόνο τόσο όσο θα διαθέσει, αλλά ακόμα παραπάνω. Πραγματικά, ο κόπος, το μεράκι, και η αγάπη του δημιουργού για την χειροποίητη δουλειά που κάνει θεωρώ ότι είναι ανεκτίμητα.

 

Πώς μπορεί ο κόσμος να στηρίξει τους Έλληνες δημιουργούς;

Με το να προτιμάει να αγοράζει τα προϊόντα τους και κατ’ επέκταση να τους διαφημίζει, εφόσον φυσικά μείνει ευχαριστημένος από την αγορά. Όπως προανέφερα, στις χειροποίητες δημιουργίες δεν αγοράζεις μόνο ότι βλέπεις, «αγοράζεις» το μεράκι και την αγάπη του δημιουργού για αυτό που έφτιαξε και αυτό το καταλαβαίνει κάποιος με το που φορέσει για παράδειγμα την τσάντα, το χειροποίητο ρούχο, το χειροποίητο παπούτσι. Καταλαβαίνει ότι δεν φτιάχτηκε από μια μηχανή που παρήγαγε χιλιάδες τέτοια κομμάτια, αλλά από τα χέρια ενός ανθρώπου που αγαπάει πολύ αυτό που κάνει. Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά, αλλά όντως συμβαίνει!

 

Εκτός από τον σχεδιασμό τσαντών, σκοπεύετε να προβείτε και στη
δημιουργία και άλλων αξεσουάρ ή ενδυμάτων;

Τη σεζόν που διανύουμε και οδεύει σιγά σιγά προς το τέλος της λανσαρίστηκε μια νέα σειρά με πλεκτά σκουφάκια που μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.misspolyplexi.com/product-category/beanies/. Επιπλέον, την περσινή καλοκαιρινή σεζόν λανσάραμε τα MISS POLYPLEXI χειροποίητα παντοφλάκια (https://www.misspolyplexi.com/product-category/sandals/) που συνδυάζονται πολύ όμορφα με τις τσάντες. Έρχονται πολλές εκπλήξεις ακόμα όμως διότι όντως το brand MISS POLYPLEXI θα επεκταθεί και σε άλλες προϊοντικές κατηγορίες που θα ανακαλύψετε σύντομα αρκεί να μείνετε συντονισμένοι στο www.misspolyplexi.com και να μας επισκέπτεστε συχνά.

 

Πού μπορούμε να βρούμε προς το παρόν τις συλλογές MISS POLYPLEXI;

Όλα μας τα σχέδια βρίσκονται στο website/e-shop www.misspolyplexi.com καθώς και σε επιλεγμένες boutiques τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, σε χώρες όπως Ισπανία, Ισραήλ, και Αυστραλία. Επιπλέον, τα Social Media του brand είναι τα παρακάτω από όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν και απευθείας αγορές, αφού είναι συνδεδεμένα με το e-shop μας.

 

https://www.instagram.com/miss_polyplexi/

https://www.facebook.com/misspolyplexi/

Στο YouTube κανάλι της MISS POLYPLEXI, θα δείτε το βίντεο της τελευταίας μας καμπάνιας, καθώς την ίδια την Miss Polyplexi να πλέκει με το βελονάκι της:

https://www.youtube.com/channel/UCh8hUuIXXlW7BMgyVw5zIYg/videos?view_as=subscriber

 

 

 

 

You May Also Like

Γρ. Γρηγοριάδης: Η Καστοριά να γίνει σημείο αναφοράς για την Κωπηλασία

Στο χέρι μας είναι να χαράξουμε και να υλοποιήσουμε τη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ για να το καταφέρουμε.

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις από τον Όμιλο Υγεία σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Άργους Ορεστικού

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις από τον Όμιλο Υγεία σε όλους τους κατοίκους του…

Ευρεία Σύσκεψη για το Φράγμα Νεστορίου στην Π. Ε. Καστοριάς, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Ευρεία Σύσκεψη για το Φράγμα Νεστορίου στην Π. Ε. Καστοριάς, με τη…

Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό δυο ατόμων, οι οποίοι μετέφεραν με αυτοκίνητο, 43 κιλά και 210 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης

Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό δυο ατόμων, οι οποίοι μετέφεραν…

Επιδιορθωτικές εργασίες στα σκαλοπάτια της οδού Β. Μαυρουδή

Τη Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017, ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής και ο…

Τα παιδιά του Κ.Η.Φ. του «Κέλετρον Αγάπη για το παιδί» πάνε εκδρομή!

Την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017, τα παιδιά του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας «Μια…

Η “Ελλήνων Συνέλευσις Καστοριάς 2”, προσκαλεί τον Πρόεδρο του Ε.Β.Ε. Καστοριάς να διοργανώσει ημερίδα-ενημέρωση δια τη δυνατότητα αποπληρωμής όλων των οφειλών των πολιτών

Η “Ελλήνων Συνέλευσις Καστοριάς 2”, προσκαλεί τον Πρόεδρο του Ε.Β.Ε. Καστοριάς  να…

Το Welcome Party που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς “Ο Προφήτης Ηλίας” Στο πλαίσιο του 3ου fur shopping festival

Το Welcome Party που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς “Ο Προφήτης Ηλίας”…

2ος ΚΥΚΛΟΣ – ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΓΟΥΝΑΣ

Έκτακτη επιχορήγηση σε επιχειρήσεις του κλάδου γούνας