Λινγκουίνι με φρέσκα καλαμαράκια και κρόκο Κοζάνης,μια πρόταση του Καστοριανού σεφ Βασίλη Καρανικόλα
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. φρέσκα καλαμαράκια
- 500 γρ. λινγκουίνι
- 1 λεμόνι
- 2 γρ. κρόκο Κοζάνης
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 4 αντζούγιες
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλάτι
- 1 κτγ μαγειρική σόδα
- 50 γρ. φρέσκος βασιλικός
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια αφαιρώντας το κεντρικό κόκκαλο, βγάζουμε το δέρμα τους, κόβουμε τα κεφάλια στο σημείο που σταματάει το σκληρό κομμάτι και το απομακρύνουμε.
- Κόβουμε σε χοντρές ροδέλες σε μια επιφάνεια κοπής τα καλαμαράκια και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ σκεπάζοντας τα με νερό, προσθέτουμε ένα κουταλάκι σόδα μαγειρικής και τα αφήνουμε για 30-40 λεπτά.
- Χτυπάμε σε ένα μούλτι την φλούδα ενός λεμονιού (χωρίς το λευκό μέρος),την σκελίδα σκόρδου, τον κρόκο Κοζάνης, μια πρέζα, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 4 αντζούγιες σ3 40 γρ. ελαιόλαδο μέχρι να διαλυθούν όλα τα υλικά.
- Βράζουμε σε άφθονο καλά αλατισμένο νερό τα λινγκουίνι, ένα λεπτό λιγότερο από της οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασίας τους. Τα σουρώνουμε κρατώντας λίγο νερό από το βρασμό τους σε ένα μπολάκι. Τα κρύωνουμε με τρεχούμενο νερό μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και τα λαδώνουμε με μια κουταλιά ελαιόλαδο.
- Σουρώνουμε το νερό με την σόδα από τα καλαμαράκια, περιχύνουμε με το μείγμα του μούλτι , ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και αφήνουμε να μαριναριστούν για δύο λεπτά.
- Βάζουμε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή wok στην φωτιά να κάψει πολύ καλά και σοτάρουμε τα καλαμαράκια για 30 δευτερόλεπτα.
- Προσθέτουμε στο τηγάνι τα λινγκουίνι με το νερό από το βρασμό τους αφήνουμε στην ψωτιά για ένα λεπτό να δέσουν τα υλικά και ελέγχουμε τα καρυκεύματα.
- Σερβίρουμε με τον ψιλοκομμένο βασιλικό.
Περισσότερες συνταγές του Σεφ Βασίλη Καρανικόλα στο kitchenvillage.gr