Ζαλάδα μετά το φαγητό: Γιατί συμβαίνει; Τι να κάνετε εκείνη τη στιγμή

Ένα αίσθημα ζάλης μετά την κατανάλωση κυρίως γευμάτων είναι σύνηθες στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο των ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών. Δεν είναι τόσο κοινή σε νεότερους ανθρώπους.

Αυτή η ζαλάδα, γνωστή επίσης και ως “μεταγευματική υπόταση”, μπορεί να προκαλέσει αδυναμία ισορροπίας, το οποίο μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε λιποθυμία ή πτώση.

Τι συμβαίνει

Η μεταγευματική υπόταση είναι μια πτώση της αρτηριακής πίεσης (υπόταση), μετά από ένα γεύμα (μεταγευματική). Το αίμα κυκλοφορεί σε όλο το σώμα, αλλά υπάρχει συνήθως μια αύξηση της ροής του αίματος σε μια περιοχή του σώματος όπου υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα. Η ζαλάδα οφείλεται σε κάτι που ονομάζεται και “φαινόμενο της πεταλούδας”, όπου μια μικρή αλλαγή σε μια περιοχή έχει μεγάλη επίδραση στην άλλη περιοχή. Η πέψη είναι μια περίπλοκη διαδικασία, η οποία απαιτεί μεγάλη ροή αίματος προς τα όργανα για να ολοκληρωθεί. Για να γίνει αυτό η καρδιά πρέπει να αντλέι το αίμα γρηγορότερα και να το “στερεί” από άλλα μέρη του σώματος. Καθώς συμβαίνει αυτό, τα αιμοφόρα αγγεία σε άλλα μέρη του σώματος συστέλλονται για να μειώσουν τη ροής του αίματος, το οποίο ανακατευθύνεται προς τα έντερα. Έτσι το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει μια κανονική πίεση του αίματος.

Σε μερικούς ανθρώπους, ειδικά τους ηλικιωμένους, η καρδιά δεν είναι σε θέση να αυξήσει τους παλμούς της κατά την πέψη. Μερικές φορές τα αιμοφόρα αγγεία σε άλλα μέρη του σώματος αποτυγχάνουν να συσταλλούν επαρκώς ώστε η ροή του αίματος να εκτραπεί προς τα κοιλιακά όργανα. Αυτό προκαλεί πτώση της πίεσης του αίματος μετά από την κατανάλωση των γευμάτων, η οποία είναι γνωστή ως μεταγευματική υπόταση. Η ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης γίνεται αισθητή ως ζαλάδα μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των αισθήσεων σε σοβαρές περιπτώσεις. Αυτή η κατάσταση συνήθως συνδέεται με άλλες ιατρικές καταστάσεις που επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να διατηρήσει τη φυσιολογική αρτηριακή πίεση, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, ή η νόσος του Πάρκινσον.

Τι να κάνετε

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά ή αν σας προκαλούν προβλήματα, όπως λιποθυμία, πτώση, ή σύγχυση. Μαζί με την κατάλληλη ιατρική θεραπεία, μπορείτε να ακολουθήσετε και κάποια απλά καθημερινά μέτρα, όπως:

  • Αποφύγετε να παραλείπετε γεύματα, ειδικά το πρωινό.
  • Φάτε τα γεύματα στην ώρα τους.
  • Τρώτε δείπνο τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο.
  • Αποφεύγετε να τρώτε μεγάλα γεύματα. Καλό θα είναι να τρώτε μικρά, τακτικά γεύματα.
  • Αποφύγετε να πίνετε αναψυκτικά και άλλα ανθρακούχα ποτά με τα γεύματα. Πιείτε νερό ή άλλα υγιεινά ποτά.
  • Μείνετε καλά ενυδατωμένοι με άφθονο νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Εάν πάσχετε από γαστρίτιδα, αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα και τρώτε μόνο φρούτα και λαχανικά για λίγες ημέρες.
  • Αποφύγετε τις έντονες δραστηριότητες μετά το φαγητό.
  • Ορισμένα μπαχαρικά συμβάλλουν στο να μειώσετε τα αισθήματα της ζάλης μετά το φαγητό, όπως το πιπέρι καγιέν και το τζίντζερ. Ετοιμάστε τσάι από βότανα για να πιείτε μετά το φαγητό.

http://www.md-health.com/iatropedia.gr

You May Also Like

Πιθανό κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Καστοριά

Ο ασθενής μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης

Να τι κάνει η αγάπη στο σώμα μας σύμφωνα με την επιστήμη!

Να τι κάνει η αγάπη στο σώμα μας σύμφωνα με την επιστήμη!

Έμφραγμα: Τι να κάνετε αν νιώσετε ότι παθαίνετε καρδιακή προσβολή

Έμφραγμα: Τι να κάνετε αν νιώσετε ότι παθαίνετε καρδιακή προσβολή

Πέντε τρόποι για να σταματήσει ο σκληρός βήχας

Table of Contents Hide 1) Πιείτε λίγο μέλι: Είναι ένα φυσικό κατασταλτικό…

Έρευνα αποκαλύπτει: Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί το βράδυ ισούται με μια ώρα στο γυμναστήριο!

Κι όμως, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί πριν τον ύπνο βοηθά στο αδυνάτισμα,…

Συχνά λάθη που κάνουμε στην καθαριότητα του σπιτιού

Συχνά λάθη που κάνουμε στην καθαριότητα του σπιτιού

Λάχανο: Πιο θρεπτικό από όσο νομίζουμε

Table of Contents Hide Λάχανο: Πιο θρεπτικό από όσο νομίζουμεTo πλούσιο σε…

Τροφική δηλητηρίαση: Τα πέντε μεγάλα λάθη που κάνουν όλοι στην κουζίνα

Τροφική δηλητηρίαση: Τα πέντε μεγάλα λάθη που κάνουν όλοι στην κουζίνα