Με την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τα μέτρα που έχει επιβάλει ως προς την αναστολή της λειτουργίας πολλών οικοκονομικών δραστηριοτήτων , γεννάται το ερώτημα από πολλούς επιχειρηματίες για τις υποχρεώσεις ως προς το προσωπικό τους .

Στην περίπτωση αυτή έχουμε :

Κατά το άρθρου 656 Α.Κ. όπως ισχύει σήμερα, “αν ο εργοδότης έγινε υπερήμερος ως προς την αποδοχή της εργασίας, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να απαιτήσει το μισθό για το διάστημα που δεν απασχολήθηκε. Δικαίωμα να απαιτήσει το μισθό έχει ο εργαζόμενος και στην περίπτωση που η αποδοχή της εργασίας είναι αδύνατη από λόγους που αφορούν στον εργοδότη και δεν οφείλονται σε ανωτέρα βία.”

Εξ αντιδιαστολής των παραπάνω, καθιερώνεται ο κανόνας ότι, αν ο εργοδότης εμποδίζεται προσωρινώς ή οριστικώς να δεχθεί την εργασία του εργαζόμενου, λόγω ανωτέρας βίας, αυτός δεν καθίσταται υπερήμερος περί την αποδοχή της προσφερόμενης εργασίας και κατ’ ακολουθίαν απαλλάσσεται από την υποχρέωση προς καταβολή του μισθού προς τον εργαζόμενο. (υπ. εργασίας 35870/661/07-08-2017)

Ανωτέρα βία, με τη συνδρομή της οποίας ο εργοδότης απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών στους εργαζόμενους συνιστά κάθε απρόβλεπτο και τυχαίο γεγονός το οποίο ήταν αδύνατο να αποτραπεί και αν ακόμα κατεβάλετο το ανώτατο δυνατό μέτρο επιμέλειας, σύνεσης και πρόνοιας (Ολ. Α.Π. 1738/1980, Α.Π. 680/1981, Εφ. Αθηνών 2984/1989, Εφ. Θεσσ. 1775/1994, Εφ. Θρ. 441/1999, Α.Π. 1331/2001, Εφ. Πειραιώς 833/2001, Εφ. Αθηνών 2392/2005, Α.Π. 868/2010, Α.Π. 171/2013).

Το προσωρινό λοιπόν κλείσιμο των επιχειρήσεων, έπειτα από κρατική απόφαση, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, συνιστά ανωτέρα βία, εξ’ αιτίας της οποίας ο εργοδότης αδυνατεί να αποδεχθεί τις υπηρεσίες των εργαζομένων και συνεπώς απαλλάσσεται της υποχρέωσης καταβολής αποδοχών σ’ αυτούς για όσο χρονικό διάστημα παραμένει κλειστή η επιχείρηση χωρίς υπαιτιότητά του εργοδότη, αλλά λόγω της παραπάνω ανωτέρας βίας.

Αναμένονται κυβερνητικές αποφάσεις για την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που αναστέλλουν κατά τα ανωτέρω τη λειτουργία τους.

Από τη στιγμή που θα επιτραπεί η επαναλειτουργία της επιχείρησης, ο εργοδότης υποχρεούται να αποδεχτεί ξανά τις υπηρεσίες του εργαζόμενου, διαφορετικά περιέρχεται σε κατάσταση και υποχρεούται στην καταβολή αποδοχών στον εργαζόμενο, σύμφωνα με το άρθρο 656 Α.Κ.

 KOEM Accounting & Consulting 

You May Also Like

Ακτινοβολία στο σπίτι: Κανόνες προστασίας για Wi-Fi, κινητά και ασύρματα

Ακτινοβολία στο σπίτι: Κανόνες προστασίας για Wi-Fi, κινητά και ασύρματα

Κορονοϊός: «Όχι» από ΕΜΑ σε τέταρτη δόση εμβολίου για τον γενικό πληθυσμό

Κορονοϊός: «Όχι» από ΕΜΑ σε τέταρτη δόση εμβολίου για τον γενικό πληθυσμό

Ουκρανία: Παρέδωσε την ανθρωπιστική βοήθεια ο Νίκος Χαρδαλιάς

Έφτασε στην Πολωνία η ανθρωπιστική βοήθεια από Ελλάδα, όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του…

19 πράγματα που μας λέει το σώμα μας για την υγεία μας! – Κάποια ούτε καν τα διανοείστε

Ένας “χάρτης” που αν τον μελετήσουμε προσεκτικά μπορούμε να προλάβουμε σοβαρά προβλήματα

Από τις 14 έως τις 23 Μαρτίου οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για χορήγηση μετεγγραφής σε αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές των ΑΕΙ και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών

Από τις 14 έως τις 23 Μαρτίου οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για χορήγηση…

ΠΟΥ: Παραμένει η παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης

ΠΟΥ: Παραμένει η παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Θεμιστοκλέους: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί από ιδιώτες γιατρούς

Θεμιστοκλέους: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί από ιδιώτες γιατρούς

Το συγκλονιστικό μήνυμα της Κατερίνας Ζαρίφη: “Δεν πιάνει πια χώρο η χοντρή της τάξης σου”

Η είδηση που άγγιξε την Κατερίνα Ζαρίφη και την έκανε να ξεσπάσει

Άρση των ειδικών μέτρων στον Πόρο – Παραμένει σε καθεστώς επιτήρησης επιδημιολογικά επιβαρυμένης περιοχής

Άρση των ειδικών μέτρων στον Πόρο – Παραμένει σε καθεστώς επιτήρησης επιδημιολογικά…

Πανελλαδικές 2021: Οι αποφάσεις της κυβέρνησης-“Κλειδώνουν” οι ημερομηνίες των εξετάσεων – Τι είπε η Ν. Κεραμέως

Πανελλαδικές 2021: Οι αποφάσεις της κυβέρνησης-“Κλειδώνουν” οι ημερομηνίες των εξετάσεων – Τι…