Κορωνοϊός: Τι ισχύει για τα τρόφιμα – Πρακτικές οδηγίες για το μαγείρεμα
O Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ΕΟΔΥ προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με τα τρόφιμα και τον τρόπο μαγειρέματος.
Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του νέου ιού, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Παρόλα αυτά θα πρέπει το κάθε νοικοκυριό να λαμβάνει προληπτικά μέτρα στο μαγείρεμα.
Τρόφιμα και προετοιμασία
- Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού.
- Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού.
- Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού.
- Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού.
Μαγείρεμα
- Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
- Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του.
- Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας,πουλερικά, θαλασσινά).
- Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια.