Πληρωμή μισθού και πάνω από τα 800 ευρώ του έκτακτου επιδόματος αν θέλουν οι εργοδότες

 

Στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη αν θέλει να καταβάλλει το υπόλοιπο του μισθού από τα 800 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε εργαζομένους σε αναστολή συμβάσεων εργασίας.

Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ θα δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους με αναστολή των συμβάσεων εργασίας και στις περιπτώσεις που ο μισθός είναι υψηλότερος της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης τίθεται στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη αν θέλει να καταβάλλει το υπόλοιπο ποσό του μισθού.

Ωστόσο μπορεί ο εργοδότης και να μην το καταβάλλει χωρίς καμία επίπτωση. Ειδικότερα στις περιπτώσεις που ο μισθός ενός εργαζόμενου με αναστολή της σύμβασης εργασίας του είναι μεγαλύτερος των 800 ευρώ που δίνει το κράτος μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ο εργοδότης αν θέλει μπορεί να τον καλύψει. Για παράδειγμα αν ένας εργαζόμενος παίρνει αυτή τη στιγμή 1.000 ευρώ και μπει σε αναστολή της σύμβασης εργασίας θα πάρει 800 ευρώ αν ο εργοδότης θέλει μπορεί να του δώσει το υπόλοιπο ποσό των 200 ευρώ.

Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του κορωνοϊού-COVID 19, δύνανται να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, προκειμένου να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται.

Η αναστολή των συμβάσεων εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι ένα μήνα, τέλος Απριλίου.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που κάνουν χρήση της αναστολής της σύμβασης εργασίας απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης υποχρεούνται μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής.

Η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται μόνο σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που έχουν οριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών, βάσει Κ.Α.Δ κύριας δραστηριότητας, ως κλάδοι πληττόμενοι από την εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, είτε λόγω εφαρμογής του μέτρου λόγω ΚΑΔ είναι δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Παράλληλα δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, είναι επίσης οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1ης Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τον εργοδότη είτε με οικειοθελή αποχώρηση από τους ίδιους.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Οι Α.Π.Δ. των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, υποβάλλονται από τον εργοδότη.

Η δαπάνη της πλήρους ασφαλιστικής τους κάλυψης υπολογίζεται επί των ονομαστικών μισθών τους.

Η δαπάνη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζόμενους, ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνει τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, είτε λόγω εφαρμογής του μέτρου από τον εργοδότη λόγω ΚΑΔ.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα υποχρεούνται να συμπεριλάβουν στην υπεύθυνη δήλωση και τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί, από 1ης Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τους ίδιους, είτε με οικειοθελή αποχώρηση του εργαζόμενου.

Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα δεν υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση των προηγουμένων περιπτώσεων, αποκλείονται από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή ηλεκτρονικά, αυθημερόν στον εργαζόμενο, δηλώνοντάς του και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Οι δικαιούχοι – εργαζόμενοι για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που τηρείται για τον σκοπό αυτό στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στην υπεύθυνη δήλωση των δικαιούχων εργαζομένων συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων, τα οποία αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού IBAN, καθώς και ο αριθμός πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

Παράλληλα οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που τελούν σε αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, και για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας τους και σε περίπτωση πραγματοποίησής τους από τις 18 Μαρτίου οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

dikaiologitika.gr

You May Also Like

Αδ. Γεωργιάδης: Η μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης θα γίνει κλιμακωτά αλλά ουδέτερα

Όπως τόνισε «δεν θα μοιράσουμε λεφτά που δεν έχουμε γιατί τότε ο “νέος Σόιμπλε” θα είναι παρών».

Πρεμιέρα κάνει το Καλάθι των Μαθητών – Τι αλλάζει στο Καλάθι του Νοικοκυριού

Μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου

Συντάξεις Ιανουαρίου 2021. Επίσημες ημερομηνίες πληρωμής

Συντάξεις Ιανουαρίου 2021. Επίσημες ημερομηνίες πληρωμής

Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι και πότε θα πάρουν έκτακτο Δώρο Πάσχα μέχρι 420 εύρω – Όλες οι πληροφορίες

Table of Contents Hide Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι και πότε θα πάρουν έκτακτο…

Συντάξεις χηρείας: Αναστέλλονται για ένα μήνα οι μειώσεις – Πότε επιστρέφονται οι περικοπές

Συντάξεις χηρείας: Αναστέλλονται για ένα μήνα οι μειώσεις – Πότε επιστρέφονται οι…

Αδήλωτα τετραγωνικά: Σημαντικές διευκρινίσεις για την e-πλατφόρμα διόρθωσης!

Table of Contents Hide Αδήλωτα τετραγωνικά: Σημαντικές διευκρινίσεις για την e-πλατφόρμα διόρθωσης!…

Τέλος εποχής: Ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή των οφειλών της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Τέλος εποχής: Ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή των οφειλών της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Πανδημία χρέους – ΔΝΤ: Μετά τον κορονοϊό έρχεται η μεγαλύτερη ύφεση από το κραχ του 1929

Πανδημία χρέους – ΔΝΤ: Μετά τον κορονοϊό έρχεται η μεγαλύτερη ύφεση από…

Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης και τα μερίσματα που θα διανεμηθούν το 2022

Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης και τα μερίσματα που θα διανεμηθούν το 2022

ΟΗΕ: Αναμένεται υποσιτισμός και αύξηση 22% στα τρόφιμα

Οι τιμές τροφίμων και ζωοτροφών θα αυξηθούν κι άλλο..