Οι ελληνικές σημαίες κυματίζουν στο κέντρο της Μελβούρνης

Για να τιμηθεί έστω και με αυτό τον τρόπο η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου

Οι ελληνικές σημαίες κυματίζουν σήμερα στο κέντρο της Μελβούρνης και συγκεκριμένα στο Federation Square.

Η σχετική τελετή που ήταν να γίνει σήμερα για να τιμηθεί η 25η Μαρτίου ακυρώθηκε λόγω του κορονοϊού αλλά η έπαρση της σημαίας έγινε κανονικά χάρη στον Ιάκωβο Γαριβάλδη.

Ο ομογενής, εκπροσωπώντας την Ένωση Ελληνικών Σχολείων Γλώσσας και Πολιτιισμού και την Ένωση Θεσσαλονικέων πήγε οκτώ σημαίες, τις οποίες διέθεσε το Ελληνικό Προξενείο της Μελβούρνης και φρόντισε να γίνει η έπαρσή τους για να τιμηθεί η εθνική μας επέτειος.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Διαδικτυακό ραντεβού δίνουν οι Έλληνες  σήμερα (Τετάρτη, 25η Μαρτίου) στις 12 το μεσημέρι.

Δεδομένου ότι εξαιτίας της πανδημίας του κορoνοϊού δεν θα πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις και οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, όπως και εκείνες του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, μέσα από τα social media οργανώνουν να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο από τα μπαλκόνια και τα παράθυρά τους έχοντας υψωμένη την Ελληνική σημαία.

Τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδος αποτελούν οι δύο πρώτες στροφές του ποιήματος “Ύμνος εις την Ελευθερίαν”. Γράφτηκε το Μάιο του 1823 στη Ζάκυνθο από τον ποιητή Διονύσιο Σολωμό. Ένα χρόνο αργότερα δημοσιεύτηκε στο Μεσολόγγι και τον ίδιο χρόνο ο Φωριέλ το συμπεριέλαβε στη συλλογή των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών. Το 1828 ο Νικόλαος Μάντζαρος, Κερκυραίος μουσικός και φίλος του Σολωμού, μελοποίησε το ποίημα με βάση λαϊκά μοτίβα, για τετράφωνη ανδρική χορωδία, αλλά όχι ως εμβατήριο. Έκτοτε ο “Ύμνος εις την Ελευθερίαν” ακουγόταν τακτικά σε εθνικές γιορτές.

Στόχος, να διαδοθεί το μήνυμα της εθνικής ομοψυχίας