Οργή της Ιταλίας με τη Γερμανία – Λίγο έλειψε να τιναχτεί «στον αέρα» η τηλεδιάσκεψη

«Στον αέρα» κινδύνευσε να τιναχθεί η τηλεδιάσκεψη των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη, μετά την ένταση από πλευράς του πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και την «αντίσταση» της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ στις προτάσεις του.

Η διάσκεψη που έγινε για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και την αναζήτηση στρατηγικής εξόδου από την κρίση που θα επιφέρει στην οικονομία δεν οδήγησε σε απτά αποτελέσματα και παρέπεμψε πίσω στο Eurogroup, όπου θα τεθεί ξανά το ζήτημα του ευρωομόλογου, ή αλλιώς κορονο-ομόλογου.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, παραλίγο ο Τζουτζέπε Κόντε, η χώρα του οποίου δοκιμάζεται σκληρά από την επιδημία, να τινάξει στον αέρα την τρίτη τελεδιάσκεψη κορυφής των 27.

Εκείνο που ζήτησε είναι νέες προτάσεις για το πώς θα καλυφθεί το κόστος από την κορονοκρίση.

Οι περισσότεροι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θεώρησαν ότι επαρκούν τα μέτρα προληπτικής γραμμής πίστωσης από πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESΜ, όμως ο Ιταλός πρωθυπουργός διαφώνησε κατηγορηματικά.

Υποστήριξε ότι ο ESM είναι ένα παλαιό εργαλείο, που προέκυψε για να αντιμετωπίσει μια άλλη κρίση, τη δημοσιονομική κρίση.

Σε αυτούς τους πόρους είχαν πρόσβαση χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, που δεν μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από την ελεύθερη αγορά.

Κόντε: Δεν επιθυμούμε αμοιβαιοποίηση του χρέους

«Εάν μου προτείνετε αυτό, τότε ας προχωρήσει ο καθένας μόνος του» απείλησε ο Κόντε στην τηλεδιάσκεψη, όπως μεταδίδει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA.

Τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις ωρών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε στην Ιταλία να δώσει την συγκατάθεσή της σε μια συμβιβαστική πρόταση.

Ποια είναι αυτή; Εντός δύο εβδομάδων οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει έχουν έτοιμες νέες προτάσεις για το πώς χώρες με σοβαρότατα προβλήματα λόγω κορονοϊού να στηριχθούν οικονομικά.

Ο Κόντε ζήτησε βέβαια προθεσμία 10 ημερών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ έκανε λόγο μετά το Συμβούλιο Κορυφής για μια «ασυνήθιστη κρίση», που απαιτεί ασυνήθιστα μέτρα.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε από την πλευρά του ανέφερε ότι από την τηλεδιάσκεψη δεν προέκυψε κάτι, ούτε για το εύρος ούτε για το βεληνεκές της οικονομικής απάντησης στην άνευ προηγουμένου κρίση. Γι αυτό και έγινε συμφωνία στον μικρότερο κοινό παρονομαστή.

«Δεν επιθυμούμε αμοιβαιοποίηση του χρέους» τόνισε ο Τζουτζέπε Κόντε, αν και πριν από την επεισοδιακό συμβούλιο κορυφής συμφώνησε με άλλες 8 χώρες στην έκδοση ενός ομολόγου, του λεγόμενου κορονο-ομολόγου.

Για την πρόταση αυτή, στην οποία αντιτάχθηκε σθεναρά ο Αυστριακός καγκελάριος, φαίνεται ότι δεν έγινε περαιτέρω συζήτηση.

Από γερμανικής πλευράς διέρρευσε ότι στην παρούσα φάση είναι ακόμη νωρίς ένα τέτοιο μέτρο, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν κι άλλα μέτρα στην φαρέτρα, σε περίπτωση που τελικά χρειάζονται διάσωση πτωχευμένες χώρες ή τράπεζές τους.

Στρατηγική ανάκαμψης της οικονομίας

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων χαιρέτισαν ρητά τη διακηρυγμένη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δώσει ισχυρή ένεση ρευστότητας ύψους 750 δισ. ευρώ για την επαναγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα.

Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενεργοποιήσει κονδύλια ύψους 37 δις ευρώ από ίδιους πόρους για να τα επενδύσει στην προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού και την έρευνα για εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Σε επίπεδο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χαλάρωσαν το όριο του 3% που προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για ανάληψη χρεών από τις αγορές.

Στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δόθηκε η εντολή να επεξεργαστεί «στρατηγική εξόδου».

Σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου τόνισε ότι τώρα χρειάζεται συντονισμός των αποφάσεων και χρονικός προσδιορισμός των μέτρων που έχουν ληφθεί σε κοινοτικό επίπεδο.

Μαζί με εμπειρογνώμονες η κυρία φον ντερ Λάιεν επιδιώκει να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα, πότε η ΕΕ θα προχωρήσει στην άρση ή χαλάρωση των περιορισμών στα ταξίδια και την κυκλοφορία.

Το σχέδιο εξόδου από την κορωνοκρίση θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι μέσα Απριλίου.

«Στη συνέχεια χρειαζόμαστε στρατηγική για να ανακάμψει η οικονομία μετά από χειμερία νάρκη» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Χρειαζόμαστε ομόνοια και αλληλεγγύη, για να κερδίσουμε αυτή την μάχη, που δίνει ολόκληρος ο κόσμος».

Μιλώντας νωρίτερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατηγόρησε χώρες μέλη της ΕΕ για έλλειψη αλληλεγγύης.

tribune.gr

You May Also Like

Κομισιόν: Οι «27» ξόδεψαν 2,75 εκατ. για φωτογραφίες και μακιγιάζ

Περίπου το 95% του ποσού αφορά μισθούς και έξοδα μετακίνησης

Μόσχα: Η στιγμή που οι ένοπλοι μπαίνουν στον συναυλιακό χώρο και ανοίγουν πυρ

Υπενθυμίζεται πως τουλάχιστον πέντε ένοπλοι εισέβαλαν σε συναυλιακό χώρο, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 40 νεκρούς.

Πρέσβης Ινδίας ΟΗΕ: Ο Ερντογάν πρέπει να μάθει να σέβεται την κυριαρχία άλλων εθνών – Οργή για Κασμίρ

Πρέσβης Ινδίας ΟΗΕ: Ο Ερντογάν πρέπει να μάθει να σέβεται την κυριαρχία…

H στιγμή που χτύπησε η τρομακτική καταιγίδα στα Βαλκάνια -Πέντε νεκροί (Βίντεο)

Μετά τον καύσωνα η σφοδρή βροχόπτωση και οι ισχυροί άνεμοι

Αλβανία: Εξαρθρώθηκε συμμορία πληρωμένων δολοφόνων – Είχε διαπράξει και στην Ελλάδα δυο δολοφονίες

Οι εκτελέσεις στην Ελλάδα αφορούν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών διακίνησης κοκαΐνης

Τουρκία: Η δίκη για τον γάμο ενός κοριτσιού 6 ετών και η ισλαμική σέχτα με «βούλα» Ερντογάν

Η δίκη άρχισε στις 31 Ιανουαρίου κεκλεισμένων των θυρών (όλως τυχαίως;)

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για τους κινδύνους από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία

Για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια υγεία προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

Διχασμένοι οι 27 για προσφυγικό, «πράσινο φως» για Brexit

Σβήστηκε προς το παρόν η φωτιά που άναψε στην Ευρώπη των «27»…

Πανάκριβη η πίτσα στην Ιταλία: Άλμα 27% στην τιμή του ελαιόλαδου

Το λάδι είναι απαραίτητο στοιχείο για τα περισσότερα πιάτα, ιδιαίτερα στην κεντρική και νότια Ιταλία