Αυξημένα περιστατικά αυτοχειριών καταγράφονται στην Ελλάδα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Αν και η χώρα μας κατέχει από τους χαμηλότερους δείκτες αυτοκτονιών στην Ευρώπη, την περίοδο της οικονομικής ύφεσης τα στοιχεία δείχνουν ανοδικές τάσεις τόσο στις αυτοκτονίες, όσο και στις απόπειρες σε ποσοστό μάλιστα που φτάνει το 30%.

 

Οι άνδρες κατέχουν την πρωτιά, συγκριτικά με τις γυναίκες που κάνουν περισσότερες απόπειρες. Σχετικά με τα αίτια των αυτοκτονιών στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της ανεργίας στους άνδρες και των αυτοκτονιών στις ηλικιακές ομάδες των 15-64 ετών.

 

Ανάλογος συσχετισμός δεν εντοπίστηκε στο δίπολο γυναίκα-ανεργία.

Συγκεκριμένα, το διάστημα 2009-2012 αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες τόσο στο σύνολο του πληθυσμού όσο και στους άνδρες, κατά 28,99% και 23,75% αντίστοιχα.

 

Προηγούμενη μελέτη που είχε συγκρίνει τα ποσοστά αυτοκτονιών την περίοδο 2001-2007 πριν την οικονομική κρίση και κατά τη διάρκεια της (2008-2011), έδειξε αύξηση κατά την κρίση κατά 27,2% και στους άνδρες κατά 26,9%. Στατιστικά σημαντική αύξηση των ποσοστών αυτοκτονίας παρατηρήθηκε στους άνδρες ηλικίας 30-34, 45-49, 50-54 και 60-64 ετών, ενώ δεν προέκυψε στατιστικά σημαντική διαφορά τα ποσοστά αυτοκτονιών στις αντίστοιχες ηλικιακές ομάδες γυναικών.

 

Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων χθες σε επιστημονική εκδήλωση της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ), με θέμα: «Η πρόληψη των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών σε περίοδο κοινωνικο-οικονομικής κρίσης».

 

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε με βάση πρόσφατα στοιχεία, το 2013 καταγράφηκαν 532 αυτοκτονίες και το 2014 565, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι τα πραγματικά νούμερα μπορεί να είναι διπλάσια, αφού πολλές αυτοκτονίες δεν δηλώνονται για κοινωνικούς και θρησκευτικούς λόγους.

 

Η χώρα μας παρουσιάζει έλλειμμα υποδομών πρόληψης και αντιμετώπισης των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών, καθώς η υλοποίηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της διαβούλευσης του σχετικού σχεδίου νόμου τόνισαν οι επιστήμονες, οι οποίοι υπογράμμισαν πως οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Κοινωφελής εργασία: Τα δικαιώματα των εργαζομένων (λίστα)

Table of Contents Hide Κοινωφελής εργασία: Τα δικαιώματα των εργαζομένων (λίστα) Κοινωφελής…

ΒΙΝΤΕΟ: Σάλος με προπονητή που χαστουκίζει 13χρονη αθλήτρια του-«Ήταν μπατσούλες…»

ΒΙΝΤΕΟ: Σάλος με προπονητή που χαστουκίζει 13χρονη αθλήτρια του-«Ήταν μπατσούλες…»

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σε εξέλιξη η αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο – Αλά Πολυτεχνείο ο φραγμός των ΜΑΤ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σε εξέλιξη η αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο – Αλά…

Τα νεα ωράρια των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση

Τα νεα ωράρια των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση

ΟΑΕΔ: Θέμα ημερών η έναρξη των αιτήσεων για 8.933 προσλήψεις

ΟΑΕΔ: Θέμα ημερών η έναρξη των αιτήσεων για 8.933 προσλήψεις

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ  ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ…

Μυτιλήνη: Κρύφτηκε μέσα σε βαλίτσα για να ταξιδέψει στον Πειραιά – Πώς τον ανακάλυψαν οι λιμενικοί

Άκαρπη ήταν η προσπάθεια ενός Αφγανού μετανάστη να ταξιδέψει παράνομα στην Αθήνα…