Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι σήμερα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις επιταγές που λήγουν έως το τέλος Μαρτίου

αίσιο στήριξης με «επιταγές κατάρτισης» της τάξης περίπου των 600 ευρώ για επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς), συνολικού κόστους 180 εκατ. ευρώ, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενώ προανήγγειλε επίσης την ανακοίνωση, σήμερα, νέων ρυθμίσεων για τις επιταγές αλλά και νέων διευκρινίσεων για κλάδους δραστηριότητας (ΚΑΔ) που είναι ήδη επιλέξιμοι, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος. Η διεύρυνση των νέων ΚΑΔ αναμένεται πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα. Σχετικά με την επιταγή κατάρτισης υπολογίζεται περίπου στα 600 ευρώ και πρόκειται πρακτικά για ένα επίδομα ανάλογο με εκείνο των 800 ευρώ σε συνδυασμό με τα μέτρα της συνολικής δέσμης μέτρων στήριξης για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης των μισθών στο δημόσιο ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε κάτι τέτοιο να ανακοινώσουμε. Την ίδια στιγμή έκανε λόγο για βασικό σενάριο ύφεσης έως 3% φέτος με τη λογική ότι η κρίση διαρκεί 3 μήνες, χωρίς όμως να μπορούν να αποκλειστούν και πιο δυσμενή σενάρια δηλαδή όχι μόνο να διαρκέσει περισσότερο η κρίση αλλά και  να επαναληφθεί μέσα στη χρονιά. Κάθε εβδομάδα αναλύονται και επικαιροποιούνται τα δεδομένα σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε πως δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής το ταμειακό μαξιλάρι των 32,5 δισ. ευρώ. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να στηρίξουμε την οικονομία και την κοινωνία υπογράμμισε τονίζοντας πως μέχρι να έχουμε την κατάλληλη εικόνα της έκτασης της κρίσης δεν μπορεί να τοποθετηθεί με σαφήνεια στο τι θα χρησιμοποιηθεί.

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέου δανεισμού είπα πως θα γίνει όταν οι συνθήκες είναι ώριμες, σημειώνοντας πως εάν δεν είχαμε κρίση θα μιλούσαμε για έξοδο στις αγορές. Όπως τόνισε δεν θα βγούμε με ένα κόστος δανεισμού απαγορευτικό αλλά δεν θα είμαστε και επισπεύδοντες.