Σε ποια περιοχή βρισκόταν ο περίφημος Μπύθουλας με τον λαουτζίκο στη Μαντάμ Σουσού του Δημήτρη Ψαθά; Η φαντασμένη γυναίκα που έγινε θεατρικό, ταινία και τηλεοπτική σειρά με την Άννα Παναγιωτοπούλου

Η Μαντάμ Σουσού ήταν χαρακτήρας του Δημήτρη Ψαθά, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1939 στο περιοδικό «Θησαυρός» όπου δημοσιεύονταν κάθε εβδομάδα οι περιπέτειές της. Η Μαντάμ Σουσού ήταν μια φτωχή αλλά ονειροπαρμένη γυναίκα, κυριευμένη από μεγαλομανία. Ζούσε στο Μπύθουλα με τον ιχθυοπώλη σύζυγό της, Παναγιωτάκη, πιστεύοντας ότι ξεχώριζε από τον υπόλοιπο κόσμο καθώς ήταν αριστοκράτισσα.

Ήταν μια γειτονιά του Κολωνού, όπου λίμναζαν στάσιμα νερά σε έναν ξεροπόταμο. Η λασπωμένη περιοχή του Μπύθουλα (ή Μπούθουλα) δεν σχετιζόταν με τον Βούθουλα που βρισκόταν δίπλα στην Αγία Φωτεινή στον Ιλισσό, όπου τα νερά ήταν τρεχούμενα και δημιουργούσαν ένα όμορφο τοπίο. Μάλιστα τα χρόνια εκείνα υπήρχε η λαϊκή φράση «ο Βούθουλας κι ο Μπούθουλας» που αντιστοιχεί στην σημερινή έκφραση «λαός και Κολωνάκι». Η κακομοίρα Σουσού έμενε στις λάσπες αλλά συμπεριφερόταν σαν να ζούσε σε μια ειδυλλιακή γειτονιά. Μάλιστα όταν την ρωτούσαν που έμενε απαντούσε με νόημα «Ακαδημία Πλάτανος».

Όταν ανέλπιστα κληρονόμησε μια περιουσία μετακόμισε στο Κολωνάκι, χώρισε τον σύζυγό της και άρχισε να ζει τη ζωή που πάντα ονειρευόταν. Φυσικά ούτε τότε έπαψε να είναι γραφική και φαντασμένη. Η Μαντάμ Σουσού είχε τη δική της οικιακή βοηθό, που αποκαλούσε «υπηρετικόν προσωπικόν» και συχνά έπεφτε θύμα απατεώνων που είχαν στόχο τα λεφτά της. Σε αυτό διακρίθηκε ιδιαίτερα ο Μηνάς Κατακουζηνός.

Δ. Ψαθάς: Έτσι εμπνεύστηκα τη Μαντάμ Σουσού

Πώς εμπνεύστηκε, ο Δημήτρης Ψαθάς την ηρωίδα που από το Βύθουλα ονειρεύεται το Κολωνάκι; Όπως ανέφερε ο ίδιος σε περιοδικό της εποχής, το ξεκίνημα της Μαντάμ Σουσούς ήταν “άδοξο” κι έγινε κάτω από την πίεση του αρχισυντάκτη του στον “Θησαυρό”, του προπολεμικού περιοδικού ποικίλης ύλης που διάβαζε όλη η Ελλάδα, Απόστολου Μαγγάρη.

Είχαν τελειώσει τα επεισόδια του “Αριστείδη του Ατυχή” τα οποία έγραφε ο Ψαθάς ως σίριαλ κι έπρεπε να βρει άλλον. «Έναν “τύπο” έπρεπε να γράψω, έτσι; Ο προηγούμενος ήταν άντρας, θα έπρεπε, λοιπόν, για ποικιλία, να γράψω τώρα για μια γυναίκα. Τι είδος γυναίκα όμως; Φλύαρη; Δεν ήταν κωμική, θα ήταν κουραστική. Κουτσομπόλα; θα ήταν πολύ κοινοτοπική. Επιπόλαια; Γκα­φατζού; Δεν μου άρεσαν τόσο πολύ οι ιδέες – πολύ αργότερα έγραψα ένα άλλο “σίριαλ”, στον “Ταχυδρόμο” με τον τίτλο “Ζωζώ η γκαφατζού”. Άξαφνα θυμήθηκα μια γειτόνισσά μας, ήταν τύπος γυναίκας μεγαλομανούς. “Αυτή είναι”, είπα. Σκιτσάρισα στα γρήγορα τον τύπο – βιαζόμουν να τελειώσω για να βγάλω από πάνω μου την υποχρέωση – συμπλήρωσα το γραφτό μου με το πρώτο επεισόδιο, πήρα τα χειρόγραφα μου αμέσως και έτρεξα στον Μαγγανάρη “Πάρτα και άφησε με ήσυχο”. “Εντάξει! Δεν σου έλεγα ότι άμα καθίσεις κάτω, θα γράψεις; Να μ’ ακούς εμένα! Πώς τον λες τον τύπο σου;”, με ρώτησε και του απάντησα “Μαντάμ Σουσού!…»

 

Βιβλίο, θεατρικό, ταινία και σίριαλ

Η ηρωίδα αγαπήθηκε πολύ και έγινε βιβλίο που εξαντλήθηκε και δεν επανεκδόθηκε μέχρι το 1977, οπότε ο Ψαθάς κατόπιν πιέσεων των εκδοτών αλλά και του κόσμου κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση με τη σημείωση στο οπισθόφυλλο, ότι ήλπιζε η ηρωίδα του να τον άφηνε πια ήσυχο.

Το 1942 οι ιστορίες της Μαντάμ Σουσού μεταφέρθηκαν στο θέατρο με πρωταγωνίστρια την Κυρία Κατερίνα (Κατερίνα Ανδρεάδη), τον Αιμίλιο Βεάκη και τον Κώστα Μουσούρη.

Το 1948 η Μαντάμ Σουσού έγινε και κινηματογραφική ταινία με Μαντάμ Σουσού την Μαρίκα Νέζερ και Παναγιωτάκη τον Βασίλη Λογοθετίδη. Η ταινία αυτή σήμερα δεν σώζεται.

Η ηρωίδα του Ψαθά και η ιστορία της, έγινε ευρέως γνωστή όταν μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη, αρχικά το 1972 και αργότερα το 1986 με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Στην πρώτη εκδοχή τη Σουσού ενσάρκωσε η Άννα Παϊτατζή, την οποία ο ίδιος ο Ψαθάς θεωρούσε καταλληλότερη για τον ρόλο.

Ο συγγραφέας έφυγε από τη ζωή το 1979 και δεν πρόλαβε να δει την ηρωίδα του στο πρόσωπο της Άννας Παναγιωτοπούλου, που την υποδύθηκε το 1986. Οι κριτικοί και κόσμος θεωρούν την Παναγιωτοπούλου ως την πιο επιτυχημένη μαντάμ Σουσού. Το σίριαλ προβλήθηκε σε δύο σεζόν σε 13 ημίωρα επεισόδια και σημείωσε τεράστια επιτυχία. Στο πλευρό της πρωταγωνίστριας ήταν ο Θανάσης Παπαγεωργίου ως Παναγιωτάκης, αλλά και ως σκηνοθέτης και ο Άγγελος Αντωνόπουλος ως Μηνάς Κατακουζηνός. Αξέχαστη είναι και η ερμηνεία της Νατάσας Ασίκη που ερμήνευσε την υπηρέτρια Μαρί- Λεονί.

Η Άννα Παναγιωτοπούλου ήταν πάντα χαμηλών τόνων και δεν είχε την ματαιοδοξία να την αναγνωρίζει ο κόσμος στο δρόμο. Η επιτυχία της σειράς ήταν τεράστια και πολύς κόσμος, παρά την συμμετοχή της σε αναρίθμητα σήριαλ, ακόμα και σήμερα την ταυτίζει με τη Σουσού.

Πολλές εκφράσεις της σειράς χρησιμοποιούνται χάριν αστεϊσμού, όπως «υπηρετικόν προσωπικόν», «πτωχοκομείον», «Μπύθουλας», «Αντρέ» και άλλες.

Η μαντάμ Σουσού και η Μαρί-Λεονί πρωταγωνίστησαν και σε διαφήμιση γνωστής γαλακτοβιομηχανίας, διατηρώντας όλα τα στοιχεία των χαρακτήρων τους στη σειρά. Η Μαντάμ Σουσού προβάλλεται ακόμα κατά καιρούς από την ΕΡΤ και παραμένει πάντα επίκαιρη.

mixanitouxronou.gr

 

You May Also Like

Crime Stories: Η μυστηριώδης εξαφάνιση της 24χρονης Έιμυ από κρουαζιερόπλοιο στη μέση του Ατλαντικού. 7 χρόνια αργότερα οι δικοί της έλαβαν φωτογραφία ιερόδουλης που της έμοιαζε

  Crime Stories: Η μυστηριώδης εξαφάνιση της 24χρονης Έιμυ από κρουαζιερόπλοιο στη…

Τεχνικές διαχείρισης μαθητών με διάσπαση προσοχής: Συμβουλές προς τους εκπαιδευτικούς. Γράφει η Δρ. Μόσχου Δ. Καλλιόπη, M.sc., PhD – Εκπαιδευτική Σύμβουλος

Τεχνικές διαχείρισης μαθητών με διάσπαση προσοχής: Συμβουλές προς τους εκπαιδευτικούς Γράφει η…

Του απονεμήθηκε χάρη 72 χρόνια μετά το θάνατό του. Η εκτέλεση ενός διανοητικά καθυστερημένου που μέχρι το τέλος του, έπαιζε χαρούμενος με το τρενάκι του

Του απονεμήθηκε χάρη 72 χρόνια μετά το θάνατό του. Η εκτέλεση ενός…

«Εντελώς άλλος» ο Κώστας Πάσσαρης : Η «μεταμόρφωση» του δολοφόνου που σήμερα δεν θα τον αναγνώριζε κανένας

Φανερά αδυνατισμένος και με λιγότερα μαλλιά είναι η σημερινή εικόνα που έχει…

Τρεις αιώνες Καφέ Φλοριάν: Το στέκι του Λόρδου Βύρωνα, του Γκαίτε και του Καζανόβα

Τρεις αιώνες Καφέ Φλοριάν: Το στέκι του Λόρδου Βύρωνα, του Γκαίτε και…

Μπαμπινιώτης: Τα φωνήεντα της νεοελληνικής είναι 5 και όχι 7

Υπάρχει σύγχυση ανάμεσα σε φθόγγους και σε γράμματα

Ένα «δυστοπικής» φύσης βίντεο κλιπ είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση της ταλαντούχας 18χρονης, Σοφίας Δερμεντζόγλου με το δικό της τραγούδι “Prima Vista”

Ένα «δυστοπικής» φύσης βίντεο κλιπ είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση της ταλαντούχας…

9 άκρως επικίνδυνα λάθη που όλοι κάνουμε όταν προσφέρουμε πρώτες βοήθειες.

9 άκρως επικίνδυνα λάθη που όλοι κάνουμε όταν προσφέρουμε πρώτες βοήθειες.

Κουίζ: Ποια από τις δύο είναι η μητέρα του παιδιού; Τι αποκαλύπτει η απάντηση για εσένα

Κουίζ: Ποια από τις δύο είναι η μητέρα του παιδιού; Τι αποκαλύπτει…

Χατζηνικολάου για Τράγκα – «Όποιος διαφωνούσε με τις απόψεις του ας το έλεγε όταν ήταν όρθιος και δυνατός»

Σοκαρισμένος δήλωσε ο Νίκος Χατζηνικολάου για τον θάνατο από κοροναϊό του Γιώργου…