Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας απευθύνει έκκληση στους πολίτες για εθελοντική αιμοδοσία, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή περίοδο της πανδημίας

 

Τα περιοριστικά μέτρα είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, ωστόσο έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση τουλάχιστον κατά 40% στις μονάδες αίματος που συλλέγονται, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Ως αποτέλεσμα, τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή πολλών συμπολιτών μας και κυρίως χρόνιων ασθενών που έχουν συνεχή ανάγκη για μετάγγιση, όπως τα άτομα με θαλασσαιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο ή ογκολογικοί ασθενείς. Σε αυτούς προστίθενται και όλες οι έκτακτες χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και παθολογικά και παιδιατρικά περιστατικά.

 

Ήδη λαμβάνονται μέτρα ώστε η αιμοδοσία να γίνεται εκτός των χώρων των νοσοκομείων, για την προστασία της υγείας των αιμοδοτών. Η διαδικασία συνοδεύεται από  σχολαστική τήρηση όλων των κανόνων αντισηψίας και ελεγχόμενη ροή των εθελοντών, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

 

Το Υπουργείο Υγείας και ο Ε.Ο.Δ.Υ. έχουν εκδώσει ειδικές οδηγίες για την αιμοεπαγρύπνηση, ορίζοντας ότι η συνέχιση της ροής της αιμοδοσίας όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά είναι αναγκαία. Απαιτείται ωστόσο μία κεντρική διαχείριση των νοσοκομείων, των κέντρων αιμοδοσίας και των αντίστοιχων αναγκών, ώστε να διασφαλίζεται ότι ούτε ένας πολίτης δεν θα μείνει χωρίς το πολύτιμο αυτό αγαθό.

 

Αναφορικά με τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα όπως αυτά της γρίπης, είτε τα ίδια, είτε οι οικείοι τους, θα πρέπει να αποφύγουν να δώσουν αίμα για τέσσερις εβδομάδες μετά το τέλος των συμπτωμάτων.

 

Τέλος, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί την Πολιτική Προστασία να συμπεριλάβει για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους στη βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών τη διατύπωση «Mετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή επίσκεψη σε αίθουσα αιμοληψίας προς εθελοντική αιμοδότηση για τις ανάγκες του Συστήματος Υγείας».

 

Περισσότερες πληροφορίες παρατίθενται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (www.ekea.gr), ενώ η εθελοντική οργάνωση Bloode (www.bloode.org) ενημερώνει το κοινό για τις σταθερές δομές εκτός νοσοκομείων όπου μπορούν να απευθύνονται οι αιμοδότες.

 

You May Also Like

Παγώνη: Με συνάχι και μπούκωμα μένουμε σπίτι μας – Πολύ απλά τα συμπτώματα της Ομικρον – Βλέπω μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά

“Βλέπω μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά” δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη,…

Σκουτέλης: Προστασία 100% από τον κοροναϊό δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό

Σκουτέλης: Προστασία 100% από τον κοροναϊό δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό

Εγκύκλιος Υπ. Υγείας με θέμα «Οδηγίες προς Νοσοκομεία για το Επισκεπτήριο/ Παραμονή Συνοδού σε Ασθενείς και Είσοδο/Παραμονή Ιατρικών Επισκεπτών»

Εγκύκλιος Υπ. Υγείας με θέμα «Οδηγίες προς Νοσοκομεία για το Επισκεπτήριο/ Παραμονή…

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Ηλεκτρονικά θα πραγματοποιείται η χορήγηση βεβαιώσεων στους φοιτητές λόγω κορωνοϊού

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Ηλεκτρονικά θα πραγματοποιείται η χορήγηση βεβαιώσεων στους φοιτητές λόγω…

Η κατανομή των χθεσινών κρουσμάτων (14/01) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

  Η κατανομή των χθεσινών κρουσμάτων (14/01) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Κορωνοϊός: Τέσσερις ακόμη νεκροί στην Ελλάδα – 36 συνολικά

Κορωνοϊός: Τέσσερις ακόμη νεκροί στην Ελλάδα – 36 συνολικά

Μόσιαλος για μετάλλαξη κορονοϊού: «Αν γίνει πιο ανθεκτικός τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν»

Μόσιαλος για μετάλλαξη κορονοϊού: «Αν γίνει πιο ανθεκτικός τα εμβόλια μπορούν να…

Ελληνίδες μητέρες ράβουν μάσκες για το νοσηλευτικό προσωπικό

Ελληνίδες μητέρες ράβουν μάσκες για το νοσηλευτικό προσωπικό

Στη νοηματική τρία τηλεοπτικά σποτ με οδηγίες προστασίας από τον κορωνοϊό: Μένουμε στο σπίτι, Δεν φοβόμαστε – Προστατευόμαστε

Στη νοηματική τρία τηλεοπτικά σποτ με οδηγίες προστασίας από τον κορωνοϊό: Μένουμε…

Κορονοϊός-Τρίκαλα: ο δήμος στηρίζει τα αδέσποτα και προστατεύει τους ανθρώπους!

Κορονοϊός-Τρίκαλα: ο δήμος στηρίζει τα αδέσποτα και προστατεύει τους ανθρώπους!