Πρωταπριλιά 2020: Γιατί λέμε ψέματα σήμερα – Πώς επικράτησε το έθιμο

Κατά την 1η Απριλίου, συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα λόγω εθίμου.

Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο “κώδικας δεοντολογίας” των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.

Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η “1η Απριλίου”. Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Το έθιμο στην Ελλάδα

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.

Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο “ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή” όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα “αντίμετρα” (αλεξίκανα μέτρα). Επίσης και ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη “ψευδολογία” παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.

You May Also Like

Ο παιδεραστής του Ρεθύμνου μιλά για πρώτη φορά: Με λιντσάρουν – Έχω μετανιώσει

Ο παιδεραστής του Ρεθύμνου μιλά για πρώτη φορά: Με λιντσάρουν – Έχω…

Ο υιός του ανθρώπου ελθών ευρήσει την πίστην;Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

Ο υιός του ανθρώπου ελθών ευρήσει την πίστην; Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας…

Μπάιντεν: Έτοιμος να επιβάλει κυρώσεις στον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι θα εξέταζε το…

Μίμης Φωτόπουλος. Πώς οι κωμικοί ρόλοι τον βοήθησαν να ξεπεράσει τη μελαγχολία των παιδικών χρόνων. Ήταν ορφανός από πατέρα, έχασε την αδελφή του και έγινε ηθοποιός από αγγελία

Μίμης Φωτόπουλος. Πώς οι κωμικοί ρόλοι τον βοήθησαν να ξεπεράσει τη μελαγχολία…

Πέντε εγκλήματα πολέμου που ίσως ακούς για πρώτη φορά

Table of Contents Hide Από τις 21 αυστραλιανές νοσοκόμες που βιάστηκαν πριν…

Ψυχολογικό τεστ: Το πρώτο πράγμα που βλέπετε αποκαλύπτει πώς συμπεριφέρεστε στις σχέσεις σας

Ψυχολογικό τεστ: Το πρώτο πράγμα που βλέπετε αποκαλύπτει πώς συμπεριφέρεστε στις σχέσεις…

Κι όμως οι εφημερίδες έχουν μέλλον 

Table of Contents Hide Κι όμως οι εφημερίδες έχουν μέλλονΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣΟ…

23 περιπτώσεις ανθρώπων που η φύση τους προίκισε με τα πιο σπάνια και υπέροχα μαλλιά

23 περιπτώσεις ανθρώπων που η φύση τους προίκισε με τα πιο σπάνια…

Βίντεο | Η ζωή είναι το πιο όμορφο και πολύτιμο δώρο!

Η υπέροχη ταινία 4 μόλις λεπτών έχει συμμετάσχει σε πάνω από 180…

Ένας ιός ήταν αρκετός , για να αποδειχθεί ότι οι κοινωνίες είναι απροστάτευτες

Ένας ιός ήταν αρκετός , για να αποδειχθεί ότι οι κοινωνίες είναι…